Начало Психология Социална психология За психологията Уилям Джеймс: бащата на психологията в САЩ

Уилям Джеймс: бащата на психологията в САЩ

Уилям Джеймс: бащата на психологията в САЩ - изображение
Уилям Джеймс е психолог и философ, който оказва голямо влияние върху развитието на психологията в САЩ. Сред многото му постижения е това, че пръв преподава курс по психология в САЩ. Ето защо често е наричан баща на американската психология.

"Изкуството да бъдеш мъдър е изкуството да знаеш на какво да не обръщаш внимание", пише някога Уилям Джеймс. Научете повече за неговия живот, кариера, идеи и принос към психологията в тази кратка биография.

Ранен живот

Уилям Джеймс е роден в богато семейство. Баща му се интересува от философия и теология. Ето защо се стреми да осигури на децата си добро образование.

Децата на Джеймс често пътуват до Европа, посещават най-добрите възможни училища и растат, потопени в култура и изкуство. Това очевидно се изплаща — Уилям Джеймс се превръща в една от най-важните фигури в психологията, а брат му Хенри Джеймс в един от най-прочутите американски писатели. Хенри Джеймс е автор на няколко известни творби.

В началното училище Джеймс проявява интерес да стане художник. Докато Хенри Джеймс старши е известен като необичайно либерален баща, то той желае синът му да изучава наука или философия. Едва след като Джеймс не спира да проявява интерес, Хенри му позволява да изучава живопис официално.

Младият мъж изучава рисуване под ръководтсвото на известния художник Уилям Морис Хънт повече от година, но след това изоставя мечтата си и се записва в Харвард, за да изучава химия. Двама от братята на Джеймс взимат участие в американската гражданска война, но Уилям и Хенри не го правят поради здравословни проблеми.

Кариера

Когато семейното богатство да намалява, Уилям осъзнава, че ще трябва да се издържа. Ето зашо се мести в Медицинския факултет в Харвард. Недоволен от медицината, той заминава на експедиция с натуралиста Луис Агасис, макар че преживяванията му не са особено щастливи.

"Аз бях, тяло и душа, в едно неописуемо безнадеждно, бездомно и самотно състояние, в което никога не искам да бъда отново", пише той по-късно.

Страдащ от здравословни проблеми и тежка депресия, Джеймс прекарва следващите две години във Франция и Германия. Този период изиграва важна роля в промяната на интереса му към психология и философия. Именно по това време Джеймс учи заедно с Херман фон Хелмхолц и все повече започва да се интересува от психологията.

След като завършва медицинското училище в Харвард през 1869 г., той продължава да потъва в депресия. След известен период на бездействие, директорът на Харвард предлага на Джеймс позиция на инструктор.

Докато той гласно коментира, че "първата лекция по психология, която някога съм чувал, е първата, която някога съм изнасял", Джеймс приема работата и продължава да преподава в Харвард през следващите 35 години. В допълнение към другите важни приноси, той помага да се определи хода на психологията, като обучава множество студенти.

Джеймс основава и една от първите психологически лаборатории в САЩ. Неговият класически учебник "Принципите на психологията" (1890) е широко възхваляван, но някои критикуват личния тон на Джеймс.

"Това е литература", коментира известният психолог Вилхелм Вунд, "красиво е, но не е психология."

Две години по-късно Джеймс публикува съкратена версия на труда си, озаглавена "Психология: съкратен курс". Двете книги са широко използвани от студентите по психология и са известни най-вече като "Джеймс" и "Джими".

Теории

Теоретичният принос на Джеймс в психологията включва следното:

Прагматизъм: Джеймс пише много върху концепцията за прагматизма. Според прагматизма истината за една идея никога не може да бъде доказана. Джеймс предлага да се фокусираме върху това, което той нарича "парична стойност" или полезността на една идея.

Функционализъм: Джеймс се противопоставя на структуралисткия фокус върху интроспекцията и раздробяването на психичните процеси до най-малките елементи. Вместо това той се съсредоточава върху цялото, като взема предвид влиянието на околната среда върху поведението.

Джеймс-Ланге теория на емоциите: Тя предполага, че едно събитие предизвиква физиологична реакция, която след това интерпретираме. Според тази теория емоциите са причинени от нашите интерпретации на тези физиологични реакции. Джеймс и датският физиолог Карл Ланге предлагат тази теория независимо един от друг.

Влияние върху психологията

В допълнение към огромното му влияние, много от студентите на Джеймс развиват просперираща и влиятелна кариера в психологията. Някои от учениците му включват Мери Уитън Калкинс, Едуард Торндайк, Г. Стенли Хол и Джон Дюи.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: irishtimes.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихология