Начало Психология Поведенческа психология Патология Разликата между биполярното разстройство Тип 1 и Тип 2

Разликата между биполярното разстройство Тип 1 и Тип 2

Разликата между биполярното разстройство Тип 1 и Тип 2 - изображение

Много хора свързват биполярното разстройство с резките проблеми в настроението. Съществуват обаче няколко различни категории за афективните разстройства в зависимост от симптомите на дадения пациент, като не всички включват епизоди на мания и депресия. Само професионалист може да предостави точна диагноза за афективно разстройство, като понякога са нужни години, за да се стигне до правилното заключение.

Биполярното разстройство се класифицира в два отделни типа – Тип 1 и Тип 2. Продължавайте да четете, за да се запознаете по-подробно със специфичното афективно разстройство.

Биполярно разстройство Тип 1

За да бъде диагностициран човек с биполярно разстройство тип 1, симптомите му трябва да отговарят на тези, свързани с маниен епизод. Не е задължително да страдате от депресия, за да ви бъде поставена диагноза за тип 1, но много хора в това състояние изпитват и двата вида психотични епизоди.

Епизодът на проява на мания трябва да включва поне три от следните симптоми:

 • Увеличена разговорливост
 • Засилено самочувствие или чувства за грандиозност
 • Намалена нужда от сън
 • Енергичността, раздразнителността или дейностите с точно определена цел се увеличават значително
 • Неспирни мисли и свръхвъзбуда
 • Трудност при концентрацията
 • Склонност към неразумно или импулсивно поведение (пилеене на пари, рискови сексуални контакти и други)

Манията представлява много по-екстремно състояние от неочаквания изблик на енергия и радост или проява на внезапна мотивация. Психотичният маниен епизод често води до проблеми с работата или взаимоотношенията, като понякога дори е необходима хоспитализация. Манията при биполярното разстройство тип 1 може да приеме формата както на превъзбудено поведение, така и на проява на раздразнителност, така че никога не приемайте, че психотичният епизод не се проявява само защото диагностицираният човек не изглежда щастлив или ентусиазиран.

Биполярно разстройство Тип 2

Диагнозата за биполярно разстройство тип 2 изисква даденият индивид да е изпитал депресивен епизод и по-лека форма на манията, позната като хипомания, чиято симптоматика е подобна на манията, но не води до големи трудности в извършаването на всекидневните задължения, като дори е възможно да се забележи подобрение в качеството на работа или други дейности. Превъзбуденото състояние не е толкова тежко, така че хоспитализацията или значителните нарушения на ежедневните задачи рядко се наблюдават.

За да задоволи изискванията за депресивен епизод, страдащият от биполярно разстройство тип 2 трябва да прояви 5 или повече от изброените симптоми.

 • Депресивно настроение
 • Значителни промени в навиците за сън
 • Значителни промени в хранителния режим
 • Умора или липса на енергия
 • Загуба на удоволствие от дейности, които преди са били приятни
 • Безпокойство или мудност
 • Чувства на вина или безполезност
 • Трудности с концентрацията или нерешителност
 • Мисли за самоубийство

Много хора, страдащи от биполярно разстройство тип 2, биват диагностицирани с депресия, защото не споделят симптомите си за превъзбудено настроение (хипомания) с лекаря си. Индивидите, диагностицирани с тип 2, се намират под по-голям риск от развитието на зависимости или хранителни разстройства, като вероятността за наличието на близък роднина, страдащ от някакъв вид разстройство, се увеличава значително.

За да обобщим: диагноза биполярно разстройство тип 1 се базира на наличието на маниен епизод, но може и да включва депресия. Биполярното разстройство тип 2 се характеризира както с депресивни, така и с епизоди на хипомания.

Ако страдате от някои от симптомите на депресия и мания в продължение на няколко години, без обаче да покривате изискванията за психотичен епизод, то тогава вашият лекар или психиатър може да ви постави диагноза за циклотимия.

От изключителна важност е да се определи точно към кой тип биполярно разстройство спада вашето състояние, тъй като това може да повлияе на избора за терапия и медикаменти. Така че бъдете откровени с вашия лекар и му съобщете всичките си симптоми. Лекуването на депресията, но не и на манията може да увеличи риска от проява на маниени епизоди или мисли за самоубийство, така че е силно препоръчително да следите както свръх екзалтацията, така и потиснатото настроение.

Тъй като наркотичните вещества и алкохолът могат да отключат психотичните епизоди, е възможно да бъде извършена детоксикация, преди да се постави окончателна диагноза.

Ако страдате от биполярно разстройство, без значение дали е тип 1 или 2, е желателно да следите промените в настроенията ви, енергичността, възможността за концентрация и поведението си всеки ден. Информирайте се за симптоматиката на афективно разстройство и бъдете търпеливи по време на диагностичния процес. Тези две действия ще ви помогнат с контролирането на симптомите, като дори е възможно интензитетът и честотата на резките промени в настроенията да бъдат редуцирани.

С помощта на правилния екип от професионалисти и точните методи за справяне със симптомите, е възможно да поддържате стабилно психично състояние и да водите пълноценен живот.

Прочетете нашата статия за начини за овладяване и контролиране на симптоматиката на сериозното афективно разстройство ТУК!

Редактор: Нора Маркова
Източник: psycom.ne
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияИсторияНаправления в медицинатаНовиниПатологияСпециалистиФизиологияНормативни актовеЛеченияЛайфстайл