Начало Психология Психология на развитието Развитие на хората в трета възраст Можем ли да умрем от самота

Можем ли да умрем от самота

Можем ли да умрем от самота - изображение
"Макар и несъзнателно, ние не спираме да търсим начини да превъзмогнем „нуждата си от близост“, но в повечето случаи тези начини не работят, а основната причина за това е, че нуждата ни от други хора е като нуждата ни от храна. Ако отречем това, се обричаме на страдание. Природата ни е програмирала така: да търсим свързаност. Тя награждава тези, които я имат, с дълголетие и щастие, но потиска психиката и имунната система на тези, които не го правят." - Фрида Фром-Райхман

Очевидно е, че самотата е сериозен проблем, който може да доведе до различни физически и психологически проблеми. За съжаление, самотата, изглежда, е нарастваща епидемия. Хората се изолират все повече. Проучване, направено през 2010 година и обхванало повече от 3 хиляди души над 45-годишна възраст, установява, че 35 процента от тях се чувстват самотни.

Разликата между това да си сам и да се чувстваш самотен

Има разлика между това да си сам и да се чувстваш самотен. Често уединението е полезно за нас.

Но да бъдеш сам, трябва да бъде избор, за да бъдеш здрав. Възрастните хора, които искат и имат нужда от приятелства, но живеят в изолация, са с висок риск от физически и емоционални последици от самотата.

Също така е напълно възможно да се чувствате самотни, дори когато сте заобиколени от много хора. Ако чувствате, че околните не ви разбират, или ако се страхувате, че няма да ви приемат, ако познават истинската ви същност, то е съвсем нормално да се чувствате самотни в компанията им.

Защо самотата е вредна

Изследователи са установили, че самотата е също толкова смъртоносна, колкото и пушенето на 15 цигари на ден. Рискът от преждевременна смърт при самотните хора е с 50% по-висок, отколкото при тези със здрави социални отношения.

Има няколко причини, поради които самотата може да бъде смъртоносна. Първо, намалява имунитета ви, което може да повиши риска от заболявания, включително сърдечни заболявания и други хронични здравословни проблеми.

Самотата може да повиши и нивото на стреса. Финансовите затруднения, здравословните проблеми и ежедневните предизвикателства могат да имат по-голяма емоционална тежест върху хората, които нямат социална и емоционална подкрепа.

Качествените взаимоотношения имат значение повече от количеството

В свят, в който много хора поддържат стотици - ако не и хиляди – „приятелства“ в социалните медии, вече ни е съвсем ясно, че тези връзки не са лек за самотата. Важното е не количеството връзки, а тяхното качество.

Важно е да разпознавате, когато се чувствате самотни и изолирани, за да можете да предприемете стъпки за подобряване на социалния си живот.

Независимо дали ще решите да се срещате по-често с приятели, или ще се ангажирате с благотворителност или доброволчество, е важно да предприемете действия. Имайте смелост целенасочено и настойчиво да търсите начини за свързване с хората лице в лице. В случаите, в които смятате, че не можете да си помогнете сами, потърсете професионална помощ.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: psychologytoday.com
Снимка: revistamira.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЛюбопитноСнимкиНовиниЗдравни съветиСоциални грижи