Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми 10 изненадващи факта за самотата

10 изненадващи факта за самотата

10 изненадващи факта за самотата - изображение

Смята се, че над 40 процента от хората ще почувстват болката от самотата в определен момент от живота си. Малцина обаче са наясно с драматичните начини, по които тя въздейства.

Вижте 10 изненадващи факта за самотата, които ще променят представата ви за това опустошително психологическо състояние:

Самотата не зависи от това колко приятели или връзки имате

Самотата зависи изцяло от субективното качество на вашите взаимоотношения - от това дали се чувствате емоционално и/или социално НЕсвързани с хората в живота си. Защото:

Повече от 60% от самотните хора са семейни 

Но когато брачните двойки вече не споделят най-дълбоките си чувства, мисли и преживявания един с друг, това може да е причина партньорите да се чувстват несвързани и сами. Хората в подобни взаимоотношения наистина вярват, че партньорът им не може да им предложи дълбоката връзка, която биха искали. Но тези страхове може да се дължат на факта, че:

Самотата нарушава нашите възприятия

Проучвания са установили, че дори само споменът за момент, в който сме се чувствали самотни, е достатъчен, за да обезцени връзката в мислите ни. А тези нарушения на възприятията често карат самотните хора да се отчуждят още повече от партньорите си, което само задълбочава състоянието им.

Самотата е заразна в социалните мрежи

Самотата има ясна стигма: Ние сме склонни да открием и идентифицираме самотните хора около нас. Проучване, продължило 6 месеца, е установило, че самотните хора са избутани до периферията на социалните мрежи и изненадващо, там са били и техните приятели.

Самотата може чувствително да увеличи усещането ни за студ

Проучванията установяват, че когато си припомнят за момент, в който са се чувствали самотни, участниците съобщават, че стайната температура им се струва значително по-ниска. Според учените това усещане може би се дължи на нашето еволюционно минало, в което отстранените членове на племената са били държани далеч от топлината на огнището и социалната група около него. Телата ни действително реагират на самотата по драматични начини.

Самотата ни кара да се чувстваме в опасност

Самотата причинява непосредствена и тежка телесна реакция. Повишава кръвното налягане и холестерола и активира физическите и психологически реакции на стрес. Ето защо...

Хроничната самота значително увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания

С течение на времето хората, които са хронично самотни, са с много по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания, защото телата им са под постоянен стрес. Но това не е единственото влияние, което самотата има върху нас ...

Самотата потиска функционирането на имунна система

Заради самотата нашата имунна система постепенно започва да функционира по-малко ефективно, което с течение на времето ни поставя в повишен риск от развитие на всякакви заболявания. Дори кратки пристъпи на самота влияят върху нашата имунна система.

Самотата ни прави по-податливи към вирусни заболявания

Няколко проучвания, направени сред колежани, показват, че колкото по-малко удовлетворени се чувстват от социалните си контакти, толкова по-често се разболяват от сезонни настинки.

Самотата е толкова опасна, колкото и тютюнопушенето

Учените са стигнали до извода, че заради всички драстични начини, по които самотата оказва влияние върху нашите тела, те представляват толкова голям риск за нашето дългосрочно здраве и дълголетие, колкото и цигарите. Всъщност проучванията стигат до извода, че хроничната самота увеличава риска от ранна смърт с 14%.

Ясно е, че самотата е изключително важна психологическа травма, която не трябва да игнорираме. Затова помислете за себе си и се опитайте да противодействате на това състояние.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Psychology Today
Снимки: cabecademulheroficial.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиНовиниЗдравни съветиСоциални грижи