Начало Психология Поведенческа психология Патология Симптоми на депресия при мъжете – част 2

Симптоми на депресия при мъжете – част 2

Симптоми на депресия при мъжете – част 2 - изображение

"Скръбта е създадена за човека, не за зверовете; но ако хората твърде много насърчават меланхолията, те не стават по-добри от зверовете." - Мигел де Сервантес 

В общество, което очаква мъжете да крият чувствата си и да бъдат "силни", може да е трудно да се открие и диагностицира депресията при мъжете. Много хора смятат, че хроничната тъга и депресия засягат само жените. Има предположение, че депресията е признак на слабост и много хора погрешно свързват слабостта с женския пол. Депресията при мъжете е често срещана, но се диагностицира трудно.

Дори и днес, с всичко, което знаем за психологията и психичното здраве, хората с депресия все още са заклеймени от обществото. Следователно, те търсят начини да скрият или отрекат тъгата си. Това може да е и една от причините, поради които мъжете се разболяват по-често от жените, рискът от самоубийство е по-висок, а продължителност на живота – по-ниска.

Признаци на депресия при мъжете

Саморазрушително поведение и самоубийство

Като цяло, мъжете с тежка депресия са с по-висок риск от самоунищожително поведение и самоубийство.

Най-често срещаните начини, по които депресираните мъже се опитват да наранят себе си, са чрез алкохол, наркотици или високорисков секс. Мъжете се придържат към това поведение, защото са ядосани на себе си. Проблемът е, че тези чувства могат да станат толкова крайни, че да доведат до самоубийство.

Негативен език

Рядко виждаме мъжете да плачат или да изразяват тъга. Техните симптоми са по-малко директни от тези на жените. Един от начините, по който те изразяват тези чувства, е като говорят по песимистичен начин за себе си и за света.

Използването на негативен език, когато говорят за настроението си, е друг възможен индикатор за депресия при мъжете. Въпреки че рядко споделят директно как се чувстват, силен знак за състоянието им е скептичното им отношение към всичко (или почти всичко). Мъжете, които са депресирани, често говорят за това как нещата продължават да се влошават и че в бъдеще ги очакват само лоши неща.

Апатия, отчаяние и песимистичен поглед към бъдещето

Друг признак на депресия при мъжете е загубата на интерес към дейности или събития, които те са обичали. С течение на времето те ще стават все по-апатични към всякакъв вид дейност, която не е задължителна.

Мъжете, страдащи от депресия следват рутина, която ги предпазва от реалността. Често спят повече от обикновено, гледат телевизия с часове наред или правят нещо друго, което им помага да избягват емоциите, които изпитват.

Друг знак за депресия при мъжете е пренебрегването на външния им вид – спират да се бръснат, не обръщат внимание на облеклото или прическата си.

Често срещан признак на депресия при мъжете е песимизмът и липсата на вяра в по-доброто бъдеще. Те се тревожат непрекъснато за липсата на възможности за лично развитие или очаквания, които не съответстват на техните цели и задачи. Всичко това се случва, защото мъжете, страдащи от депресия, нямат лични ресурси, за да се справят с проблемите и чувствата си.

Въпреки това, много психолози смятат, че песимистичните мисли са комбинация от постоянна тревога и нетърпимост към несигурността.

И накрая, важно е да подчертаем, че най-голямото предизвикателство за мъжете, страдащи от депресия, е осъзнаването и признаването на проблема. Съветът към близките им е да се опитат да ги насърчат да признаят, че имат някакъв проблем, без да го определят като депресия. Това ще ги насърчи да потърсят професионална помощ.

Към първа част >>>

Редактор: Ина Фенерова
Източник: exploringyourmind.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиНовиниЛайфстайлХранене при...Социални грижиЛеченияСнимкиАлт. медицинаСпортВидеоТестовеАнкетиЗдравни проблемиИзследванияБотаника