Начало Психология Психология на развитието Развитие на юношите Твърде ранното използване на социални мрежи води до тревожност в момичетата

Твърде ранното използване на социални мрежи води до тревожност в момичетата

Твърде ранното използване на социални мрежи води до тревожност в момичетата - изображение

Проучване, публикувано в „MC Public Health“ на 20 март 2018 г., е установило интересна разлика между половете във влиянието на социалните медии над поведението и емоциите им. Научната дейност е извършена в Обединеното Кралство и се изразява в проучване на младежи между 10- и 15-годишна възраст. Данните за това изследване са събирани от 2009 г. до 2015 г., а авторите му са част от изследователските екипи на Университетския колеж в Лондон и университета в Есекс. Данните са събрани основно чрез въпросници, отнасящи се до използването на социални мрежи през учебната седмица. След което отговорите се сравняват с втория набор от тестови резултати, които измерват щастието на тийнейджърите и техните социално-емоционални трудности.


Разлики, разбира се, са открити, но част от данните водят изследователите до известна степен на безпокойство. Конкретно - връзката между часовете, прекарани в социалните мрежи, и бъдещото благополучие на подрастващите. Оказва се, че при момичетата твърде ранният сблъсък с Facebook и подобните му предшества спад в нивата на щастието през последващите години.

Събрани заедно, всички данни предоставят на изследователите ясни индикации, че това колко рано започват подрастващите да използват социалните мрежи има пряка връзка с емоционалните им сътресения при съзряването им.

Данните сочат, че на 13-годишна възраст почти половината от анкетираните момичета са използвали сайтове и приложения на социални мрежи за поне един час всеки учебен ден, в сравнение с около една трета от всички момчета. Две години по-късно съотношението се е променило, въпреки че момичетата продължават да прекарват поне час онлайн, за да харесват, споделят и коментират в сайтовете.

Въз основа на тестовите форми, които измерват нивата на щастието и емоционалните затруднения, се стига до очевидния извод, че общото благоденствие на младежите се понижава. С по-задълбочен анализ на цифрите учените установяват, че има ясна връзка между степента на потъване в социалните мрежи сред тийнейджърите и относителния спад на щастието им.

Учените са убедени, че въпросът има нужда от още изследвания.

"Тъй като не наблюдавахме връзка между употребата на социалните мрежи и благосъстоянието сред момчетата, други фактори, като например времето, прекарано в игри, може да са свързани с наблюдаваното при момчетата намаляване на благополучието", казва авторката на изследването Кара Букър от Университета в Есекс.

Въпреки че резултатите са показателни, има няколко детайла, които трябва да се вземат предвид

Първият е, че самоопределянето в тестова форма от подрастващите не може да се определи като една от най-точните мерки, използвани за сравнение, особено при ограничени възможности на скалата и вземайки предвид половата принадлежност.

После трябва да се вземе предвид, че въпросниците, отнасящи се до ползването на социалните мрежи, не обхващат важни моменти от ежедневието на младежите – уикенди и празници, като така ограничават обхвата на самото проучване.

И трето – подобни взаимовръзки не разкриват много за тревожните тенденции, което оставя в зоната на дискусията това дали употребата на социални мрежи е отговорна за промяната на нивата щастие или е просто симптом за нарастващата тревожност.

Имайки предвид всичко това, все пак трябва да признаем, че изследването маркира проблеми, на които трябва да се обърне внимание.

"Нашите открития показват, че е важно да се следи ранното взаимодействие със социалните мрежи, особено при момичетата, тъй като то може да окаже влияние върху благополучието по-късно в юношеството и дори през цялата зряла възраст", казва Букър.

Необходимо е обществото да се изправи пред факта, че съзряването не е „разходка в парка“, дори без натиска на обществото във всяка социална медия, считана за нормална и модерна. Необходимо е ясно разбиране за намесата на Facebook и неговите сродници в обществения живот като цяло. От загуба на сън до натрупването на стрес, нашият нов, глобализиран интернет свят има сериозен потенциал да навреди както на подрастващите, така и на възрастните.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: sciencealert.com; bmcpublichealth.biomedcentral.com
Снимка: sciencealert.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниПсихологияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноФизиологияЗдравни съветиСоциални грижиСпортИнтервютаАлт. медицинаЛеченияБотаникаТестове