Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител Кога трябва да застанете между тийнейджъра и неговия телефон

Кога трябва да застанете между тийнейджъра и неговия телефон

Кога трябва да застанете между тийнейджъра и неговия телефон - изображение

Всеизвестен факт е, че отнемането на всякакви екрани – прекратяване на достъпа до електронни устройства – се е превърнало в един от основните методи за наказване на децата (от пеленачета до тийнейджъри) за неприемливо поведение. А когато става въпрос за юноши, ситуацията се усложнява допълнително. Когато им отнемете телефона, вие привличате тяхното внимание, защото заставате между тях и техните приятели.

За тийнейджърите заплахата от конфискуването на телефона им или, още по-лошо, претърсването му от родителите изглежда на пръв поглед като силен мотив за избягване на недопустимо държание от страна на момичетата и момчетата. Поне майките и бащите смятат така. Какво обаче наистина мислят тийнейджърите, когато прекратите достъпа им до телефона?

Конфискуването на мобилното средство не е равнозначно по тежест като например забраняването на телевизията или видеоигрите. Не е същото и като наказанието да оставанат вкъщи вечер, за да не могат да се видят с приятелите си. Отнемането на телефона е премахването на всички тези привилегии наведнъж.

Социалните медии заместват мола

Колкото от вас са наблюдавали как техните деца са превити над телефоните си, а пръстите им неуморно работят върху светещите екрани? В такива моменти вие сигурно си мислите как малчуганите изпускат от "истинската" комуникация – тази, която човек може да получи само като се срещне с други хора лице в лице. Само че всичката тази виртуална комуникация играе положителна и важна за развитието роля.

Социалните мрежи предоставят редица начини за децата да общуват един с друг – те могат да комуникират в една неструктурирана среда, където не са наблюдавани от своите родители или учители, каквато например е ситуацията в училище, по време на спортните мероприятия или извънкласните дейности. В днешно време тийнейджърите прекарват безпрецедентно много време, вършейки организирани дейности, като голяма част от местата за събиране не са достъпни за тях.

"Много места, предназначени за срещи, са изрично забранени или неофициално ограничени за тийнейджърите. Младите хора на тази възраст не могат да влязат в баровете, защото не са на 18 години. В същото време не им достигат финансовите средства да се събират в ресторанти, а когато тийнейджърите общуват на групи на улицата, те често биват обвинени в размотаване" – съобщава Дана Бойд, основен изследовател към "Майкрософт Проучвания Нова Англия", прекарала години, изучавайки употребата на социалните медии от младите хора.

Според д-р Бойд социалните мрежи като Фейсбук, Инстаграм, Туитър и Тъмблър са едно от малкото места, където тийнейджърите могат свободно да изразяват себе си, да се свързват с връстниците и да развиват своята идентичност, без да бъдат под надзора на родителите си.

"Тийнейджърите използват интернет пространството, за да експериментират. Те пробват различни идентичности, позират и изпълняват роли. Много от тези дейности, разгледани от родителите извън контекст, може да изглеждат проблемни – те публикуват груби и обидни думи, селфита, използват жаргон – но ако се опитате да видите какво правят младите хора наистина – те експериментират с личността си, което е типично за тази възраст и представлява здравословна част от развитието на юношите" – разяснява д-р Алис Марвик, съръководител на "Центъра за Комуникационни Изследвания Макганън" към Университета Фордъм.

Какво се случва, когато конфискувате телефона?

"За тийнейджърите социалните мрежи и контактът с приятелите представляват изключително важна задача от развитието им и основен фокус за действие. Когато прекъснете връзката с другарите им, можете да очаквате силен емоционален отклик, разпадане на отношенията между родител и дете" – добавя клиничният психолог д-р Бет Питърс.

"Когато конфискувате телефона като вид наказание, децата имат склонността да се отдалечават от родителите си. Малчуганите не правят усилие да разрешат проблема, те просто спират да говорят със своите майки и бащи. Това, което вие правите, е, че несъзнателно превръщате тийнейджъра в неискрен юноша, защото той има нужда от контакта с приятелите си и ще прибегне към прикрито държание, за да получи този така желан контакт" – продължава д-р Бет Питърс.

За някои деца конфискуването на телефона се превръща в ужасно събитие не толкова заради липсата на комуникация, колкото заради евентуалното навлизане в личното пространство.

Колко време с мобилното устройство е прекалено много?

Въпреки всичко казано досега много родители не спират да се притесняват колко е прекалено много. Д-р Питърс разказва, че всяка седмица вижда деца, които са в конфликт с родителите си за това, как използват своите телефони. Според клиничния психолог социалните мрежи не могат да научат децата на всички важни аспекти от човешката комуникация като невербалната комуникация и езика на тялото.

Прекомерната зависимост от социалните медии може да окаже негативно влияние върху комуникативните умения на малчуганите. Според д-р Стайнър-Адейр, един от авторите на книгата The Big Disconnect, способността да слушаме активно и да чуваме интонацията на гласа, емоциите, които са вградени в думите или текста, е едно от най-основните човешки способи за успешна комуникация и установяване на връзки. Без така необходимото упражнение малчуганите рискуват да не развият тези важни за общуването умения.

Много експерти съветват родителите да помагат на децата си да осъзнаят колко много време прекарват на телефоните си, като въведат ограничения за ползването на мобилните средства, които цялото семейство следва. Например поставянето на телефоните на страна по време на вечеря е добро начало за подобряване на комуникацията сред членовете на семейството.

Д-р Стайнър-Адейр предлага на майките и бащите да използват технологиите, за да се справят с технологиите. Съществуват редица мобилни приложения, които следят употребата на интернет и могат да блокират разсейващи сайтове за определен период от време. Подобни приложения са изключително подходящи за тийнейджърите, които имат проблеми с приключването на домашната си работа или заспиването вечер.

Кога е желателно родителите да се намесят?

Разбира се, че родителите трябва да ограничат достъпа до телефона, когато решат, че децата им го използват неправилно. Според д-р Марвик опасностите за юношите, докато споделят информации или социализират онлайн, могат да бъдат преувеличени. По-голяма част от младите хора са значително по-добри в избягването на грешки в интернет пространството, отколкото техните родители си мислят.

Все повече младежи стават все по-находчиви относно онлайн присъствието си, като често използват интернет персоната си, за да се представят в положителна светлина за по-късен етап, когато трябва да кандидатстват за университет или работа. Мнозинството от тийнейджърите дори имат няколко различни профила във Фейсбук и Инстаграм – един за приятелите и друг официален за работа.

Да конфискувате или да не конфискувате телефона?

"Едно от основните правила за ефективна дисциплина е избирането на наказание, което е свързано с неприемливото поведение. Ако вашето дете се прибере вкъщи прекалено късно, отнемане на достъпа до телефона в никакъв случай не е свързано с провинението. Вие не се свързвате с детето, просто го карате да се чувства зле, което вие мислите, че му помага да се учи, но всъщност му помагате да се учи как да бъде потайно" – споделя д-р Питърс.

Когато грешката в преценката на тийнейджъра е свързана с употребата на телефона, д-р Питърс съветва да насочите вниманието си към даването на урок вместо наказание. Философията на клиничния психолог е, че родителите трябва първо да установят контакт с децата си, преди да ги поправят. Ако видите, че тийнейджърът публикува нещо неприемливо, то тогава първата стъпка ще е да попитате малчугана защо го е направил, за да разберете начина му на мислене.

Втора стъпка ще включва ограничаването на достъпа до телефона – забраняване на писането на съобщения за определен период от време или поставянето на телефона в друга стая, ако е прекалено разсейващ за детето. Всяко едно наказание обаче трябва да е насочено към проблемното поведение. Според д-р Стайнър-Адейр не е необходимо да забраните телефона напълно. Ако тийнейджъра използва Снапчат или Инстаграм, за да изпраща неприемливи снимки, тогава е препоръчително да изтриете мобилното приложение (за разумно дълъг период).

Целта е да научите децата си как да използват технологиите, като имате предвид че те са се превърнали в неизменна част от живота им.

Редактор: Нора Маркова
Източник: childmind.org
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияЛайфстайлНовиниСнимкиСоциални грижиЗдравни съветиСпортИнтервютаАнкетиОрганизации