Начало Психология Психология на развитието Развитие на юношите Защо социалните мрежи не са умно решение за вашия тийнейджър

Защо социалните мрежи не са умно решение за вашия тийнейджър

Защо социалните мрежи не са умно решение за вашия тийнейджър - изображение

Нека го кажем така - мозъците на тийнейджърите просто са твърде незрели, за да използват социалните медии по подходящ начин. Ако имате един от тях вкъщи, може би сте забелязали какво се случва с ума им от деня, в който влязат в средното училище за първи път.

Бихме могли да обобщим основните цели в живота на един тийнейджър по този начин:

  • Да бъде забавен на всяка цена. (Следователно - глупави тоалетни шеги, говорене по време на час, както и поведение тип "популярност на всяка цена.")
  • Да се фокусира върху себе си - дрехите, носа, тялото, косата.
  • Да опитва нови неща. Те играят "маскарад" в своята идентичност, опитвайки различни неща, за да видят къде точно се вписват. Те са импулсивни и разхвърляни, на приливи и отливи, и дори регресиращи в развитието си в стремежа за независимост.

Като родител, вие също се променяте, преминавайки през различните етапи – от наивната платформа на "Моето дете никога не би ..." до осъзнаването "Сигурен съм, че детето ми е направило това. Съжалявам, моля извинете поведението му, той/тя преминава през фаза."

Вашият списък с ежедневни родителски инструкции включва изявления като:

• "Ако не можеш да кажеш нищо хубаво, не казвай нищо!"

• "Колко пъти трябва да ти кажа да не използваш тази дума?"

• "Спри да обръщаш тази бутилка!"

• "Спри да се оригваш!"

• "Държиш се като 2-годишно дете".

•"Какво изобщо си мислеше?"

След това се случва следното: Може би, изморени от постоянното им мрънкане за телефон, или защото всички техни приятели вече имат такъв, или защото искаме да сменим снашия с по-нов модел ... ние вдигаме ръце. Действаме импулсивно. Нашият мозък изглежда регресира също като техния и им даваме нашия стар смартфон.

И с това малко решение идва и достъпа до света на социалните мрежи – нещо, за което не сме мислили и никой от нас не е подготвен. Точно защото мозъкът на тийнейджъра се реорганизира, рисковото поведение е завишено, а контролът занижен, няма по-лош период детето да има достъп до социалните мрежи от този в средното училище!

А това са само няколко от причините:

1. Социалните мрежи не са проектирани за тях. Недоразвитият фронтален кортекс на тийнейджъра не може да управлява нито разсейването, нито изкушенията, които идват с използването им. Дори да го учите на отговорно използване на технологиите, вие просто не сте в състояние да му дадете зрелостта, която те изискват. Същото е като да се опитвате да направите твърде голямата дреха да бъде по мярка – те ще използват социалната мрежа неподходящо - до момента, в който не станат по-зрели и тя не им бъде по мярка.

2. Социалната мрежа е технология за забавление. Тя не прави детето ви по-умно или по-подготвено за реалния живот или бъдеща работа; нито пък е необходима за здравословното социално развитие. Тя е чиста проба забавление, прикрепено към маркетингова платформа, извличаща късчета лична информация и предпочитания от вашето дете всеки път, когато бъде използвана, да не говорим за цялото посветено време и внимание.

3. Характерният за тийнейджъра манталитет - "колкото повече, толкова по-добре" - е опасна комбинация със социалната мрежа. Наистина ли имат 1,456 приятели? Дали наистина трябва да прекарват девет часа на ден онлайн? Социалните мрежи им позволяват (и насърчават) прекаляването с приятелските отношения, точно както склонността им да прекаляват с други неща в живота си.

4. Социални мрежи са пристрастяваща форма на екранно забавление. И точно както пристрастяването към видео игрите, ранното им използване може да формира бъдещи навици и модели на пристрастяване.

5. Социалните мрежи заместват усвояването на трудната социална "задача" за справяне лице в лице с връстниците - умение, което те трябва да практикуват, за да бъдат успешни в реалния живот.

6. Социалните мрежи могат да предизвикат тийнейджъра да загуби връзка със семейството и вместо това да вижда "приятелите" като своя основа. Тъй като мозъкът все още се формира когнитивно, връзката на вашия тийнейджър със семейството е също толкова важна сега, както и в детството. Поддържайте тази връзка силна. Точно както се нуждаят от близост със своите приятели, подрастващите се нуждаят от здравословна връзка със семейството дори в по-голяма степен.

7. Употребата на социални мрежи представлява изгубен потенциал за тийнейджърите. Докато можем да твърдим, че има някои предимства от тях, то минусите са много високи по време на юношеските години, когато мозъкът се развива и има висока способност за научаване на нови неща. Тийнейджърите лесно губят твърде много от времето си и твърде много от мозъка си в дигиталния свят. Знаем от много изследвания, че е почти невъзможно да балансират всичко това.

Помислете над всичко това!

Как да отложим достъпа на тийнейджъра си до социалните мрежи

По статията работи: Елиза Трайкова

Изтoчник: psychologytoday.com

Снимка: huffingtonpost.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлАнкетиНовиниСнимкиЛюбопитноСпортСоциални грижиИнтервюта