Начало Психология Поведенческа психология Патология Учени: Престъпният психопат не само се ражда – той се и създава (от родителите)

Учени: Престъпният психопат не само се ражда – той се и създава (от родителите)

Учени: Престъпният психопат не само се ражда – той се и създава (от родителите) - изображение

Шокиращи изводи от мащабно психологическо изследване показват, че има връзка между крайните тенденции в родителското възпитание и престъпните психопатии, които се развиват на по-късен етап от живота.

В рамките на изследването са направени множество интервюта с престъпници, благодарение на които учените са открили, че много от тях имат зад гърба си история или на пълен родителски контрол от властни и строги родители, или на пълно родителско пренебрежение и отсъствие. Друг важен извод от проучването е, че всички престъпни психопати са имали история за невероятни физически и психически издевателства над тях по време на детството им.

Авторите на изследването подчертават, че родителите не бива да бъдат обвинявани за всичко, все пак има деца с ужасно детство, които не стават престъпни психопати.

"Но въпреки това моделът не трябва да бъде игнориран. Всички такива деца са били наранявани, без изключения. Повече от половината от психопататите, с които съм разговаряла и които съм изучавала, са споделяли, че са били подлагани на родителски метод на възпитание, свързан или с тотална липса на грижи, или с обсесивен родител с мания за контрол", твърди водещият изследовател д-р Айна Гулхагеб.

"Действително е много трудно да се заключи какво точно създава непробиваемата маска на психопатите. Но както казват мои колеги: „Все пак не получавате личностно разстройство като подарък за 18-тия си рожден ден.” Работила съм с деца и млади хора с тези характеристики и съм имала възможност да видя до какъв живот водят те при тях. Ключовият извод е, че не всичко се наследява", коментира още д-р Гулхагеб.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Psy Blog
Снимка: SeventyFox

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноОрганизацииИнтервютаОбразованиеСоциални грижиНовиниНормативни актовеСпортРецептиАнкетиИсторияТестовеХранене при...Алт. медицинаЗаведенияСпециалистиКлинични пътекиИзследванияЛеченияБотаника