Начало Психология Поведенческа психология Патология 5 добри причини да напуснете нарцисиста - част 1

5 добри причини да напуснете нарцисиста - част 1

5 добри причини да напуснете нарцисиста - част 1 - изображение

Не е лесно да напуснете нарцисист. Фокусът върху добри и стабилни причини да го направите е необходима стъпка, за да постигнете цел, жизненоважна за вашето благополучие и живот - в този случай да отворите вратата за изход от токсични взаимоотношения и да осъзнаете, че сте имали крила, за да летите ... най-малкото емоционално.

Всичко това започва в ума – вашия ум. Не неговия.

В известен смисъл, напускането е лесната част. Нужно е да разучите повече за антисоциалните (психопатологични) и нарцистични личностни разстройства и как те са свързани в континиум с профила на извършителите на домашно насилие, изнасилвания и нападения на жени, масови престрелки или т.нар. криминален ум.

Най-голямото предизвикателство е да се научите как да се откажете от лъжите и илюзиите, много от които е внедрил в съзнанието ви, и да излезете от мъглата, за да си простите всяко осъзнато и неосъзнато участие. По този начин е по-лесно да останете съсредоточени не само върху разбирането на това, което е вярно за тези разстройства на личността, но и по-критично да откриете какво е вярно за вас самите — и човешките същества, и техните взаимоотношения като цяло — здравето и благосъстоянието.

Нарцистичният психопат атакува едновременно личните и универсални истини за човешката любов.

Основанията да стоите далеч от този човек го правят много по-лесно. Те ви насочват към сериозността на тези разстройства на личността и ви подтикват да направите каквото е необходимо, да предприемете действия, въоръжени с нови начини да виждате, мислите и действате, така че да можете да замените токсичната връзка с нарцисиста — и себе си – с по-здравословна такава.

Причините и основанията също ви помагат да простите на себе си и да разберете онези, които все още са в мъглата, без да ги осъждате, прегръщайки сложността на това, което се случва с човешките мозъци, когато страхът и мисловните тактики бъдат умело прилагани от нарцисисти и психопати.

Щом веднъж разберете това, никога няма да се върнете – вие ще сте се променили, а това ще изгради защитен слой около вас. Думите и действията на нарцисиста ще бъдат понижени, неутрализирани и ще ги виждате ясно – такива, каквито са. Жалки. Инфантилни. Безсърдечни. Извънземни за вас, защото са нечовешки.

Има поне 5 добри причини да прекъснете връзка с нарцисиста:

Осъзнавате, че не се харесвате в тези отношения.

Все повече и повече разбирате, че не ви харесва как се чувствате в тези отношения и колко напрегнати се чувствате около нарцисиста. По-спокойни сте, когато той не е в стаята, когато е извън къщата или е някъде далеч.

Не харесвате себе си по този начин.

Не ви харесва как той ви кара да се съмнявате в себе си и в здравия си разум. Не ви харесва начина, по който реагирате - колко лесно се палите, правите и казвате неща, които мразите след това, и начина, по който използва това срещу вас, за да ви накара да се съмнявате в здравия си разум и да вярвате в диагнозата му, че сте "луда." И вие осъзнавате, че докато автоматично обвинявате себе си и се стремите да се промените, т.е. съсредоточавате се върху това, което не е наред с вас, той никога не признава никакви грешки. Всичко е според него - той е недоволен; той мисли, че връзката не върви; той мисли, че децата прекаляват.

Още по-зле, все повече се чувствате нещастни или огорчени, чувствате омраза към него и към себе си, отчаяние, загуба на надежда и вяра, които някога сте имали в човешката любов и във вас двамата.

Всъщност състоянието на злочестина и омраза е проекция на онова, което нарцистичният психопат наистина чувства отвътре. Нарцисистите обвиняват и проектират това върху другите, в стремежа си да внушават същото нещастие, което чувстват и в което живеят.

Вие сте създадени да бъдете здрави - емоционално и физически - до такава степен, че да се чувствате добре със себе си и живота си. Не ви е нужен този здравен проблем.

Независимо дали сте или не сте се оттеглили физически в даден момент, най-важното оттегляне е свързано с научаването как да пазите любовта към себе си - нещо безценно за вас като човешко същество.

Престанете да се съмнявате в себе си и в копнежите си за емоционална връзка, както и в желанието си да бъдете третирани достойно.

Нарцисистът се губи в лъжи и илюзии, които дискредитират силата на любовта, и вместо това издига властта да доминира и да покварява другите.

Любовта е единствената сила, която носи смисъл в живота – съпричастността, добротата и състраданието са важни съставки.

На първо място трябва да се освободите от желанието да получавате любов и приемане от друг, освен от самите себе си – нужно е да се харесвате и напълно да уважавате себе си. Само вие можете да спасите себе си, а усещането, че сте обичани и ценени, е от решаващо значение за вашето благополучие.

Когато някой не се отнася с вас правилно, вие сте длъжни да уважавате себе си и ценния живот, който ви е даден, и да си тръгнете ... поне емоционално.

Не е лесно и ще трябва да намерите думите, които съзнателно да изберете да си кажете, за да се освободите и да приемете, обичате и чувствате безценната си стойност като човешко същество вътре в себе си.

Разбирате доколко сте вярвали в лъжите, извиненията, мненията му за вас и другите.

Това ви гневи, но по здравословен начин, за да забележите, че сте се хващали на това, което той твърди, че е, вместо да се вгледате по-внимателно в онова, което постоянно прави или не прави. Забелязвате, че цари хаос в много отношения, които някога са ви били скъпи, и по някакъв начин той никога няма пръст в това - обвинява вас или другите за драмата и лудостта ви. Дори когато той използва обидни думи или действия, вие забелязвате манипулацията му, която цели да покаже, че той е "жертвата", която вие е нужно да спасите, за да докажете лоялността си.

Също така забелязвате колко много се стараете да докажете, че не сте всичко онова, в което ви обвинява, например, че не сте "егоистични ", "луди", " контролиращи", "нелоялни" и т.н. други обвинения. Ако се вгледате по-отблизо, ще започнете да забелязвате, че той използва обвинения, за да започне спор, например, когато иска да избегне нещо, което не желание да направи, или, за да ви попречи да отидете някъде, където искате да отидете, или може би просто защото забелязва, че сте доволни от нещо (и не може да понася това).

Дори когато не е наоколо, забелязвате колко мисъл и енергия изразходвате в това да мислите какво да кажете или да направите, за да се справите с неговата "несигурност" във вашата любов и лоялност. Вашият ум е обсебен от това - сякаш сте подсъдими и съзнанието ви е съдия и жури.

Също така можете да забележите модел в "нещата", които той казва, за да ви накара да не се доверявате или да се обърнете срещу семейството или приятелите си. Или, ако е скрит нарцисист, забелязвате колко лесно очарова останалите с любезното си поведение, което ви прави да изглеждате "неразумни" или "контролиращи" и всъщност кара другите да странят от вас.

Спрете да се двоумите в опита си да му обяснявате или да го убеждавате в нещо. Това е пълна загуба на време и енергия. Неговата цел е да ви накара да се почувствате невидими, да изгубите енергията си, да пречупи духа ви. Нарцистичният психопат е в свой собствен свят, поради дехуманизиращата идеология, според която е трябвало да живее (от ранните житейски преживявания или травма). Омразата и презрението, които изпитват към онези, които смятат за слаби в ума си, са доказателство за тяхното превъзходство. Не можете да му "обясните" това; и е лудост да го правите. Бъдете добри към себе си. Спестете енергията си. Не вземайте нищо, което той казва, на сериозно. Вместо това слушайте интуицията си.

Вижте и останалите добри причини да напуснете нарцисиста ТУК >>>

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: psychcentral.com

Снимка: letmereach.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияТестовеИсторияЛюбопитноЛайфстайлАлт. медицина