Начало Психология Поведенческа психология Комуникация Хората, които постоянно изтъкват граматически грешки, са гадняри, твърдят учените

Хората, които постоянно изтъкват граматически грешки, са гадняри, твърдят учените

Хората, които постоянно изтъкват граматически грешки, са гадняри, твърдят учените - изображение

Но вие вероятно вече знаете това.

Учените твърдят, че хората, които са свръхчувствителни към граматическите грешки в онлайн пространството, имат "по-недобронамерени" личности от онези, които просто ги подминават.

Ами тези ваши приятели, които са супер чувствителни към грешките на стената ви във Фейсбук? Психологическо изследване разкрива, че те са по-малко отворени към придобиването на нов опит като цяло и е по-вероятно да ви съдят спрямо всички останали.

С други думи, те са точно такива, за каквито ги мислите.

Това звучи съвсем очевидно, но докладът, публикуван в PLOS One през 2016 г., всъщност е първият, в който изследователите успяват да покажат, че личностните черти на някого могат да определят начина, по който реагира на печатни и граматически грешки, което може да ни каже много за начина, по който хората комуникират (или не комуникират) в интернет.

"Това е първото проучване, което показва, че личността на слушателите/читателите има ефект върху интерпретацията на езика", обяснява водещият изследовател Джули Боланд от Мичиганския университет през 2016 г.

"В този експеримент разгледахме социалните преценки, които читателите правят за писателите."

Изследователите набират 83 участници и молят всички да прочетат имейл отговорите на обява за търсене на съквартирант, която или не съдържа грешки, или е променена така, че да включва типични технически или граматични грешки.

След това тези 83 души имат задачата да дадат оценка на човека, който е писал имейла, въз основа на  интелигентността и дружелюбността му и други качества, като например колко добър съквартирант би бил той.

В края на експеримента са попитани дали са забелязали някакви граматически или печатни грешки в имейлите и ако е така, колко са ги подразнили.

След това изследователите искат от участниците да дадат оценка на личността им по т. нар. "Голяма петорка" фактори, които оценяват степента на настойчивост, доброжелателност, екстроверсия/интроверсия, невротизъм и отвореност към новия опит, както и да определят възрастта им, произхода и отношението към езика.

Като цяло, всички оценяват измислените кандидати за съквартиранти, допуснали грешки в своите имейли, като по-лоши от тези с перфектен правопис и граматика. Но определено има някои типове личности, които съдят по-сурово кандидатите, допуснали грешки.

Например, екстровертите обикновено са много по-склонни да пренебрегват граматическите и технически грешки, докато интровертите дават отрицателна оценка на кандидатите именно заради тях.

По-съвестните, но по-малко отворени хора, са по-чувствителни към печатните грешки, докато тези с недотам любезни личности се чувстват по-подразнени от граматическите грешки.

"Може би защото по-малко любезните хора са  нетолерантни към отклоненията от конвенционалното", пишат изследователите.

Интересното е, че невротиците не се повлияват от начина, по който са интерпретирани грешките.

Разликите, които се взимат предвид в изследването, са доста фини – а размерът на извадката е малък, но резултатите не могат да се обяснят с възрастта или образованието на хората, което предполага, че роля играят личностните им черти.

Понастоящем са необходими повече проучвания, за да се потвърдят тези връзки, но засега се утешавайте с факта, че грешките могат да се случат на всеки, но не всеки човек би ги изтъквал непрекъснато.

Намерихте ли ни някоя грешка по-горе? ;)

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: sciencealert.com

Снимка: letterpile.com

4.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияПсихологияЛюбопитноЛеченияЛайфстайлЗдравни съветиТестовеСнимкиЛичности