Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Честност, критика или вербална злоупотреба - ключовите разлики, които трябва да знаете

Честност, критика или вербална злоупотреба - ключовите разлики, които трябва да знаете

Честност, критика или вербална злоупотреба - ключовите разлики, които трябва да знаете - изображение

"Аз поне се опитвам да съм честен с хората!"
"Това не е критика, просто си прекалено чувствителна!"
"Вие поискахте мнението ми, ако не ви харесва, проблемът си е ваш!"

Подобни изказвания могат да нараняват и объркват, особено ако са направени от хора, с които сме в постоянни контакти и дори емоционална обвързаност.

Колко често ни се случва да се усетим наранени от думите на някой, който твърди, че просто е искрен с нас? Възможно е дори нашата собствена директност да е твърде нараняваща за околните и да не го осъзнаваме, а това ще има неприятни последствия за социалните ни контакти в бъдеще.

За да сме по-адекватни при раздаване на критични коментари, трябва да знаем няколко важни подробности, отнасящи се до искреността, грубостта и критичността.

Критика представлява изтъкване на възприетите недостатъци и грешки на друго лице. Технически „честността“ и вербалната злоупотреба могат да бъдат форми на критика, но в социалното взаимодействие съществуват важни разлики.

Честност

Честността е като светия граал -  тя е „истината, поглъщаща всичко останало". Но всъщност съществуват само „фактически истини“, като часът на пристигане на работа или какво сте закусвали. А обратната връзка, получена при общуване, е просто израз на това как човек вижда нещата, а не истина. Така, че "да сме честни“ значи да изразим лично мнение, а това не опрощава нараняването на чуждите чувства.
Да кажем на някого, че „се сърди твърде много“ е словесен израз на нашата лична перспектива, че реакцията му не ни е удобна. За събеседника, израснал в среда, толерираща подобни изказвания, всичко може да е наред, но по-чувствително лице няма да приеме леко, подобно определяне на поведението. Най-често изразите на „честност“ всъщност добиват вид на отрицателни изказвания и обикновена критика, прикрита под оправданието за свещеността на истината.

Много често обратната връзка се счита за критично изказване, когато посочваме, че нещо с някого не е съвсем наред. Това всъщност е нашата „еднолична истина“ и е просто израз на гледна точка на конкретен човек. Проблемът не е в това, че изразяваме мнение, а във факта, че другият човек се чувства съден и оценяван.

Конструктивната критика е по-полезна. Тя също е посочване на грешките при определени обстоятелства, но включва добиване на увереност, че сме разбрали всички страни на ситуацията, преди да предложим информирано мнение. когато я предоставяме на събеседника, ние представяме както позитивните, така и негативните страни, които сме идентифицирали, като това позволява едновременно да даваме оценка и да показваме подкрепа в начинанието.

Като цяло критиката може да е полезна, ако е представена справедливо, въпреки че много от нас са склонни да забравят това и да я поставят в социалното взаимодействие като проста преценка. 

Словесна злоупотреба

Словесната злоупотреба, наричана "емоционално насилие", може технически да се нарече критика, тъй като се изразява в посочване на негативи. Разликата е, че тук, вербално се злоупотребява с другиго, без никакво намерение да се разгледа положителната страна, като се има предвид гледната точка на събеседника. Емоционалното насилие не цели да даде истинска обратна връзка при общуване, то избягва идеята да помогне за подобряване на ситуацията – дори обратното, възможно е целенасочено да наранява.

Тези от нас, които я използват най-често, имат намерение да навредят и да контролират лицето, помолило за обратна връзка, като не говорят само за направеното, а и често задълбават последствията от извършеното действие. Като всички форми на злоупотреба и тази е начин да се заеме властова позиция, чрез подценяване и нараняване на някого.

За да различим обикновената критика от вербалната злоупотреба, е добре да знаем още няколко неща. Критиката предлага мнение, а вербалната злоупотреба представя в напълно негативна светлина както делото, така и събеседника.

Критиката може да е лекомислена, но в повечето случаи цели да ни е от помощ, за да подобрим представянето си, докато емоционалното насилие има намерение да ни нарани и унижи. Здравословната критика е просто епизодична, докато злоупотребата може да прерасне в ежедневно общуване, водещо до болка и изтощение.

Критиката може да предизвика извинение от този, който я е поднесъл, а вербалната злоупотреба отрича разкаянието, като е възможно дори да бъдем обвинени в мекушавост, че не сме я приели както се очаква.

Да съзрем кога не сме просто обект на критика, а жертва на словесна злоупотреба, е доста важно, защото над критиката в партньорските отношения може да се работи, докато словесната злоупотреба е просто задънена улица.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: harleytherapy.co.uk
Снимка: revistaperfil.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСнимкиЗдравни съветиСоциални грижиЛюбопитноЛайфстайлНовиниИнтервютаАнкетиБотаникаЛечения