Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми 10 изключително важни разлики между тревогата и тревожността

10 изключително важни разлики между тревогата и тревожността

10 изключително важни разлики между тревогата и тревожността - изображение

Хората често използват термините тревога и тревожност като взаимозаменяеми, но те са много различни психологически състояния. Въпреки че и двете са свързани с най-общ смисъл на загриженост и безпокойство начинът, по който ги изпитваме е доста различен – както и последствията, които имат те за нашето емоционално и психическо здраве.

А ето и разликите:

1. Ние сме склонни да изпитваме тревога в главите ни и тревожност в телата ни.

Тревогата е по-съсредоточена в мислите в главите ни, докато тревожността чувстваме по-дълбоко в тялото.

2. Тревогата обикновено е по-конкретна, докато тревожността е по-разсеяна.

Ние се тревожим дали ще стигнем до летището на време (конкретна заплаха), но чувстваме тревожност, относно пътуването - по-неясна и по-обща загриженост.

3. Тревогата е вербално фокусирана, докато тревожността включва словесни мисли и мисловна образност.

Тази разлика е важна, тъй като емоционалните, мисловни образи, като тези, свързани с тревожността провокират много по-силна сърдечно-съдова реакция от емоционалните словесни мисли (като тези, свързани с тревогата). Това е още една причина, поради която ние изпитваме безпокойство в цялото си тяло.

4. Тревогата често води до решаване на проблема, а тревожността не.

Тревогата обикновено ни води до мисли за решения и стратегии за справяне с дадена ситуация. Тревожността е по-скоро като хамстер на колело, което ни върти, но не ни води до продуктивни решения. Дифузният характер на тревожността ни прави по-малко податливи на решаване на проблеми.

5. Тревогата създава лек емоционален стрес, тревожността може да създаде тежък емоционален стрес.

Най-общо, тревожността е много по-мощна и по този начин по-разрушително и проблематично психологическо състояние от притеснението и тревогата.

6. Тревогата се причинява от по-реалистични опасения от тревожността.

Ако се притеснявате от уволнение, защото сте се представили наистина зле на даден проект, то вие се тревожите. Ако се притеснявате от уволнение, защото шефът ви не ви е попитал за рецитала по пиано на вашето дете, то вие сте тревожни.

7. Тревогата е контролируема, тревожността много по-малко.

С решаването на проблема и обмислянето на стратегии за справяне с причината за нашата тревога и притеснение, ние можем да ги намалим значително. Но имаме много по-малко контрол над нашата тревожност.

8. Тревогата е временно състояние, тревожността може да е продължителна.

След като решим проблема, който ни притеснява, нашата тревога намалява и изчезва. Тревожността остава за дълги периоди от време и дори преминава от един фокус на друг (например, една седмица ще се притесните за работа, след това за вашето здраве, а след това за вашите деца ...).

9. Тревогата не влияе върху нашето професионално и личностно функциониране; тревожността го прави.

Никой не си взима болничен, за да седне и да се тревожи за това дали неговият тийнейджър ще се справи добре на изпитите си. Но тревожността може да ни накара да се чувстваме толкова неспокойно, неудобно и неспособни да се концентрира, че бихме могли буквално да чувстваме твърде затруднени да работим.

10. Тревогата се счита за нормативно психологическо състояние, тревожността не.

В някои интензивни и продължителни форми, тревожността се счита за психично разстройство, което изисква психологическо лечение и / или медикаменти.

Вижте на какво се дължи тревожността!

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: psyhologytoday.com

Снимка: pinterest.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлНовиниАлт. медицинаСпортСнимкиЛеченияТестовеБотаника