Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми 10 начина да подобрим социалните си умения въпреки тревожността

10 начина да подобрим социалните си умения въпреки тревожността

10 начина да подобрим социалните си умения въпреки тревожността - изображение

Социализацията и умението да сме адекватни в обществото са основният ни двигател при откриване на правилните партньор и работа. Голяма част от хората, изпитващи тревожност, намират социализацията за тежка и трудна задача, въпреки прекрасните качества, които имат.
Преодоляването на притесненията може да подобри социалните ни умения и живота, като увеличи удовлетворението контактите и самочувствието ни. Ето защо предоставяме 10 съвета за подобряване на социалните ни умения.

1. Намиране на пример

Избираме обект на наблюдение с добре развити и използвани социални умения. Винаги има роднина или близък приятел, които се справя с контактуването виртуозно (да го наблюдаваме ще ни даде работещи идеи и стратегии). Ще трябва да имитираме добрите навици, докато се опитваме да игнорираме лошите. Постепенно имитацията ще се превърне в начин на живот и увереност в личното умение.

2. Приоритетите се променят

Докато отбягваме разговорите с непознати, няма как да подобрим уменията си за комуникация. Превръщането на социалните ни умения в приоритет ясно ще ни насърчи да започнем работа по тяхното развиване и ще предизвиква на двубой тревожността.

3. “От малко се почва”

Ако разговорите с други хора са проблемни, започваме с мънички такива. Прекрачваме изолацията, благодарейки на служителя в магазина или с комплимент за някой слабо познат съсед. За да подобрим социалните си умения, не е нужно да водим дълъг и дълбокомислен диалог с напълно непознат. Добивайки увереност в себе си, чрез малки стъпки, ние ще станем по-умели в контактуването.

4. Тренировка

Както всички умения и социалните заякват с повече практика. С всеки успешно проведен малък разговор тревожността относно социалната активност, постепенно намалява, заместена от увереност в собствените сили. Началото винаги е трудно, за това може да стартираме общуване с непознати в компанията на някой близък, така ще се чувстваме по-комфортно. Можем да полагаме старание всяка седмица да провеждаме разговор с поне един нов човек.

5. Общуване с други хора, борещи се с тревожност

Контактуването с други, страдащи от тревожност хора, ще ни даде успокоение. Усещането, че не си сам и изолиран, че още хора имат същите трудности ще смъкне нивото на тревожност. Съветите и споделеният опит, могат също да бъдат полезни за изготвяне на работещи стратегии при общуването.

6. Наблюдавайте реакцията на околните

Не е нужно да опитваме да анализираме всичко (така ще повишим тревожността). Но трябва да сверяваме личната си преценка за любими стратегии при контактуване с реакцията отсреща. Така ще разберем какво работи успешно и какво не.

7. Всеки прави грешки

Това, че общуването с някого не е потръгнало не е трагедия и ние не трябва да го приемаме като такава. Нужно е да спрем да обмисляме с часове грешката, и да продължим напред. Хората няма да осъдят нашето поведение.

8. Маниерите са важни

Може да сме добре възпитани и от притеснение да не съумяваме да декларираме привлекателни обноски. Ако се постараем да използваме възможно най-често внимателния, приветлив маниер на общуване и в домашна среда, той постепенно ще стане естествен за нас и ще ни е полезен за подобряване на социалните умения.

9. Външен вид

Забелязали ли сте колко по-приветливи са хората, когато срещу тях стои добре поддържано лице? Нуждата да подобрим външния си вид не е продиктувана от това. Ние ще работим над визията си с цел да се почувстваме по-самоуверени и по-спокойни по време на социално взаимодействие.

10. Гледайте новини

Знаейки какво се случва в света, ще можем да се включим в разговор, без да се усещаме не на място. Ще изглеждаме добре осведомени и ще имаме достъпна тема за диалог.

Тревожността често е пречка за създаване на контакти с хората. Подобряване на социалните умения е една от крачките, които правят живота по-приятен и намаляват тревогата, като гарантират подобряване на емоционалния ни фон.

Автор: Станислава Тонева
Източник:lifehack.org
Снимка:sprintally.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияНовиниСоциални грижиЛайфстайлСнимкиЛюбопитноЗдравни съветиФизиологияТестовеАлт. медицинаЛеченияСпортБотаника