Начало Психология Поведенческа психология Комуникация Социална несръчност: симптоми и решения

Социална несръчност: симптоми и решения

Социална несръчност: симптоми и решения - изображение

Искате ли да преодолеете срамежливостта или безпокойството и да бъдете уверени и харизматични? Искате ли да бъдете в състояние да водите разговор с всеки; да се сприятелявате бързо и лесно да си уреждате срещи?

Обмисляте ли възможността да сте социално несръчни? Много хора са такива, така че определено не сте сами. Въпреки това не бива да се утешавате с тази идея и да не правите нищо по въпроса.

Коучовете по социална увереност ни кават, че без значение кои сме, ние можем да се превърнем от социално несръчни в социално компетентни. Ние имаме способност да се променяме, а инструментите, с които да го постигнем успешно, са на наше разположение.

Първата важна стъпка е да преценим дали наистина сме социално несръчни и до каква степен. Добрият процес на промяна винаги започва с доброто разбиране на нашата отправна точка.

10 признака, че сте социално несръчни

Ето най-важните показатели, които трябва да се вземат под внимание. Прочетете ги внимателно и се опитайте да разпознаете доколко всеки от тях се отнася за вашия случай.

  • Чувствате се нервни, когато сте в социална ситуация или разговаряте с някого.
  • Чувствате се особено изнервени около хора, които току-що сте срещнали; около привлекателни членове на противоположния пол или хора, които възприемате като много самоуверени.
  • Не знаете как правилно да започнете разговор с друг човек, така че или не го правите или го правите несръчно.
  • Имате проблеми с воденето на разговор и често настъпва неловка тишина.
  • Чувствате, че не сте добри в изразяването на себе си и когато кажете нещо, то излиза по друг начин.
  • Не излизате много, не говорите много и почти не участвате в групови разговори.
  • Когато говорите или взаимодействате с други хора, често казвате или правите нещо глупаво, което ви засрамва.
  • Не знаете как да реагирате, когато направите или кажете нещо неподходящо, и как да се възстановите от ситуацията.
  • Вярвате, че другите ви намират за странни или скучни и всъщност не се интересуват от вас.
  • Имате малко приятели, ако изобщо имате такива. Може би се виждате като самотник, а и вашият романтичен живот не изглежда особено добре.

Това е; това са десетте ключови признака.

И така, какво е заключението? Колко точно социално несръчни сте?

След като направите оценка на социалните си способности, независимо от нивото, на което сте, е време да започнете да мислите за някои ефективни начини за подобряване на вашите социални умения, увереност и живот.

Формулата за социален успех

Ето 4 действия, които ви насърчаваме да предприемете, за да спрете да бъдете социално несръчни и да станете социално компетентни. Според опитът на експерти, тези действия ще създадат най-добри резултати в най-кратък период от време.

1. Натрупайте повече социален опит

Знаем, че вероятно искате да намерите начин да не бъдете социално некомпетентни и едва след това да излизате и да се социализирате, но за съжаление, нещата наистина не работят по този начин. Работят точно обратното.

Социалните умения идват със социалния опит. Докато си взаимодействате с другите, опитвайте различни стилове на поведение и обръщайте внимание на това как реагират те. Това създава референтни точки за мозъка ви и подобрява социалната ви сила.

Така че, започнете да излизате повече, да общувате с хората повече. Бъдете по-приказливи, дори ако това е трудно за вас. Ще постигнете истински напредък, само когато предизвикате себе си.

2. Изградете социална увереност

Повечето проблеми, свързани със социалната несръчност, ще изчезнат, ако станете по-уверени. Ще се чувствате по-спокойни в социални ситуации, по-лесно ще знаете какво да кажете в дискусията и ще ви бъде по-лесно.

Всъщност, социалната увереност е толкова важна, че обикновено в коучът би фокусирал 80% от времето и енергията си, за да развие тази черта у вас. Без изключения, със социалната увереност идват и социалните умения.

Изграждането на социална увереност е процес сам по себе си и тази статия няма за цел да я опише подробно.

3. Излизайте с хора, които притежават социални умения, и ги изследвайте

"Голяма част от разбирането ми за социалната динамика формирах от общуването си с различни хора (особено мъже, тъй като и аз съм мъж), които бяха много добри в социалните взаимодействия. Изследвах техните маниери: как започват разговор, как го продължават, как говорят и т.н.

Скоро започнах да виждам модели. Тогава съзнателно включих няколко от моделите в собственото си поведение. Някои от тези нови поведения чувствах странно отначало, но като свикнах с тях, те в крайна сметка ми се сториха много естествени." — споделя Едуард Езеану, коуч по социални умения. Приемете хора, които са много социални, за свои модели на поведение и ще видите положителни резултати в социалния си живот.

4. Бъдете постоянни

Няма да сложите край на социалната несръчност за една нощ. Въпреки това, ако следвате интелигентни съвети и ги прилагате последователно, можете бързо да постигнете невероятен напредък.

Само за няколко месеца ще бъдете много по-спокойни, активни и гладки в социални условия от всякога и ще се гордеете със себе си, заради това. Номерът е да имате малко търпение, да инвестирате в себе си и да бъдете постоянни.

Между другото, за повече безплатни съвети от мен за преодоляване на социалната неспособност и постигане на социален успех ви каня да се присъедините към моя бюлетин за социално доверие. Ще научите много от него.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: exploringyourmind.com

Снимка: scrabbl.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиФизиологияСоциални грижиТестовеНовиниАлт. медицинаЛеченияСпортСнимкиБотаника