Начало Психология 10 начина за изграждане на психическа устойчивост

10 начина за изграждане на психическа устойчивост

10 начина за изграждане на психическа устойчивост - изображение
Устойчивостта е процесът на адаптиране в условията на бедствия, травми, трагедии, заплаха или значителни източници на стрес - като семейни и други взаимоотношения, сериозни здравословни или финансови проблеми или стресови ситуации на работното място. Тя буквално означава способността за "отскачане обратно" от трудните преживявания.

Ето и някои стратегии, с които да подпомогнете вашата психическа устойчивост:

Създавайте връзки. Добрите взаимоотношения с близки членове на семейството, приятели или други са наистина важни. Приемането на помощ и подкрепа от онези, които ги е грижа за вас и ще ви слушат, укрепва устойчивостта. Някои хора откриват, че да бъдат активни в граждански групи, организации или други местни групи, предоставя социална подкрепа и може да помогне за възстановяването на надеждата. Подпомагането на другите в нужда също може да бъде от полза за помощника.

Избягвайте да виждате кризите като непреодолими проблеми. Не можете да промените факта, че се случват изключително стресиращи събития, но можете да промените начина, по който интерпретирате и отговаряте на тези събития. Опитайте да погледнете отвъд настоящето и да видите как бъдещите обстоятелства могат да бъдат малко по-добри. Обръщайте се към фините начини, които са ви помогнали да се почувствате по-добре, когато сте били изправени пред трудни ситуации в миналото.

Приемете, че промяната е част от живота. Някои цели вече не могат да бъдат постигнати в резултат на неблагоприятни ситуации. Приемането на обстоятелствата, които не могат да бъдат променени, може да ви помогне да се съсредоточите върху обстоятелствата, които можете да промените.

Движете се към целите си. Развийте някои реалистични цели. Правете нещо редовно — дори ако ви изглежда като малко постижение — това ви позволява да се придвижите към целите си. Вместо да се фокусирате върху задачи, които изглеждат недостижими, попитайте себе си: "Какво е онова нещо, което знам, че мога да постигна днес, и ми помага да се движа в посоката, в която искам да вървя?"

Поемете решителни действия. Действайте според неблагоприятните ситуации, доколкото можете. Предприемайте решителни действия, вместо да се отделяте напълно от проблемите и стреса с желанието просто да си отидат от само себе си.

Потърсете възможности за себеоткриване. Хората често научават по нещо за себе си и откриват, че са израснали в някакво отношение, в резултат на борбата си с дадена загуба. Много хора, които са преживели трагедии и трудности, съобщават за по-добри взаимоотношения, по-интензивно чувство за сила, дори когато се чувстват уязвими, повишена самооценка, по-развита духовност и повишена оценка за живота.

Култивирайте позитивна визия за себе си. Развитието на увереност в способността ви да решавате проблеми и да се доверявате на инстинктите си спомага за изграждането на устойчивост.

Дръжте нещата в перспектива. Дори когато сте изправени пред много болезнени събития, опитайте се да разгледате стресиращата ситуация в по-широк контекст и да запазите дългосрочна перспектива. Избягвайте раздуването на събитието извън пропорция.

Поддържайте надежда. Една оптимистична перспектива ви дава възможност да очаквате, че в живота ви ще се случат добри неща. Опитайте да визуализирате това, което искате, вместо да се притеснявате за онова, от което се страхувате.

Грижете се за себе си. Обърнете внимание на вашите собствени нужди и чувства. Включвайте се в дейности, които ви харесват и намирате за успокояващи. Упражнявайте се редовно. Грижата за себе си помага да поддържате ума и тялото си подготвени да се справят със ситуации, които изискват устойчивост.

Допълнителните начини за укрепване на устойчивостта може да са полезни. Например, някои хора пишат за най-дълбоките си мисли и чувства, свързани с травмите или други стресови събития в живота им. Медитацията и духовните практики помагат на някои хора да изграждат връзки и да възстановяват надеждата си.

Ключът е да идентифицирате начини, които вероятно ще работят добре за вас като част от личната ви стратегия за насърчаване на устойчивост.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: apa.org

Снимка: health.harvard.edu

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниПсихологияАлт. медицина