Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех 10 начина, по които психологията може да подобри живота ви – част 2

10 начина, по които психологията може да подобри живота ви – част 2

10 начина, по които психологията може да подобри живота ви – част 2 - изображение

Какво приложение може да има психологията в нашия ежедневен живот? Може би смятате, че тя е само за студенти, академици и терапевти? Тогава помислете отново. Тъй като тя е както приложен, така и теоретичен предмет, то можем да я използваме по няколко начина.

Съгласни сме, че изследователските проучвания не са съвсем лек материал за четене от всеки, но резултатите от тях могат да имат важни приложения в ежедневието ни. По-долу ще ви предложим 10 практически приложения на психологията в ежедневието.

Подобрете паметта си

Чудили ли сте се някога защо можете да си спомните точни подробности от детството, и въпреки това забравихте името на човека, когото срещнахте вчера? Изследването върху това как създаваме нови спомени, как и защо забравяме, води до редица констатации, които могат да се прилагат директно в ежедневния ни живот.

Какви са начините да увеличите силата на паметта си?

 • Фокусирайте се върху информацията.
 • Репетирайте това, което сте научили.
 • Премахнете всичко, което ви разсейва.

Вземайте по-разумни финансови решения

Психологът Нобелов лауреат Даниел Канеман и неговият колега Амос Тверски провеждат серия от проучвания, които изследват как хората управляват несигурността и риска при вземането на решения. Последвалите изследвания в тази област, известни като икономика на поведението, довеждат до някои ключови констатации, които можете да използвате, за да вземате по-мъдри решения за управление на средствата си.

Едно проучване установява, че можете да утроите спестяванията си, като използвате някои от следните стратегии:

 • Не отлагайте. Започнете да инвестирате в спестявания още сега.
 • Ангажирайте се предварително да отделяте част от бъдещите си приходи за пенсионните си спестявания.
 • Изяснете личните си пристрастия, които могат да доведат до лоши финансови решения.

Повишете оценките си

Следващия път, когато се изкушавате да се оплачете от някои тестове или изпити, помислете за това - изследванията показват, че тестът всъщност ви помага да запомните по-добре това, което сте научили, дори и да не сте го решили правилно.

Друго изследване установява, че повторното решаване на тестове може да бъде от по-добра помощ за паметта, отколкото самото учене. Студентите, които са тестувани многократно, могат да си спомнят 61% от материалите, докато тези в проучвателната група си спомнят само 40%. Как можете да приложите тези открития в собствения си живот? Когато се опитвате да научите нова информация, се тествайте често, за да затвърдите това, което сте научили, в паметта си.

Станете по-продуктивни

Изглежда, че съществуват хиляди книги, блогове и статии в списания, които ни казват как да постигнем повече, но колко от тези съвети се основават на действителни изследвания? Например, помислете колко пъти сме чували, че мултитаскингът ни прави по-продуктивни. В действителност, изследванията установяват, че изпълняването на повече от една задача по едно и също време сериозно нарушава скоростта, точността и производителността.

И така, какви уроци от психологията можете да използвате, за да увеличите производителността си? Помислете за някои от следните неща:

 • Избягвайте мултитаскинга, когато работите по сложни или опасни задачи.
 • Фокусирайте се върху задачата.
 • Премахнете разсейването.

Бъдете здрави

Психологията може да бъде полезен инструмент за подобряване на цялостното ви здраве. От начини за насърчаване на физическите упражнения и по-доброто хранене до нови лечения на депресията - областта на здравната психология предлага богатство от полезни стратегии, които могат да ви помогнат да бъдете по-здрави и по-щастливи.

Някои примери, които можете да приложите директно в собствения си живот:

Проучванията показват, че:

 • както слънчевата, така и изкуствената светлина могат да намалят симптомите на сезонно афективно разстройство.
 • физическите упражнения могат да допринесат за психическото благополучие.
 • научаването на рисковете на нездравословното поведение може да доведе до повече здравословни избори.

Вижте и останалите приложения на психологията в ежедневието ТУК >>>

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: faaido.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияАлт. медицина