Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех 10 начина, по които психологията може да подобри живота ви – част 1

10 начина, по които психологията може да подобри живота ви – част 1

10 начина, по които психологията може да подобри живота ви – част 1 - изображение

Какво приложение може да има психологията в нашия ежедневен живот? Може би смятате, че тя е само за студенти, академици и терапевти? Тогава помислете отново. Тъй като тя е както приложен, така и теоретичен предмет, то можем да я използваме по няколко начина.

Съгласни сме, че изследователските проучвания не са съвсем лек материал за четене от всеки, но резултатите от тях могат да имат важни приложения в ежедневието ни. По-долу ще ви предложим 10 практически приложения на психологията в ежедневието.

Мотивирайте се

Независимо дали целта ви е да откажете пушенето, да отслабнете или да научите нов език, някои уроци от психологията предлагат мотивация. За да увеличите нивата на мотивация, когато пристъпвате към дадена задача, използвайте някои от следните съвети, извлечени от изследванията в полето на когнитивната и образователната психология:

 • Запознайте се с нови или новаторски елементи, за да поддържате високия си интерес.
 • Променяйте последователността, за да предотвратите скуката.
 • Учете нови неща, които надграждат съществуващите ви знания.
 • Задайте ясни цели, които са пряко свързани със задачата.
 • Наградете се за добре свършена работа.

Подобрете лидерските си умения

Без значение дали сте офис мениджър или доброволец в местна младежка група добрите лидерски умения вероятно ще бъдат от съществено значение в даден момент от живота ви. Не всеки е роден лидер, но няколко прости съвета, събрани от психологически изследвания, могат да ви помогнат да подобрите тези си умения.

Едно от най-известните проучвания по тази тема разглежда три различни лидерски стила. Практикувайте някои от следните неща, когато сте в лидерска позиция:

 • Предложете ясни указания, но позволете на членовете на групата да изразяват мнениe.
 • Говорете за възможни решения на проблемите с членовете на групата.
 • Фокусирайте се върху стимулирането на идеи и възнаграждавайте креативността.

Бъдете по-добри в комуникацията

Комуникацията включва много повече от начина, по който говорите или пишете. Изследванията показват, че невербалните сигнали съставляват огромна част от нашето междуличностно общуване. За да предавате ефективно това, което искате да кажете, вие трябва да се научите да се изразявате невербално и да четете невербалните сигнали на околните.

 • Няколко ключови стратегии включват следното:
 • Използвайте добър очен контакт.
 • Започнете да забелязвате невербалните сигнали в другите.
 • Научете се да използвате тона на гласа си, за да подсилите посланието си.

Научете се да разбирате по-добре другите

Подобно на невербалната комуникация, способността да разбирате вашите емоции и емоциите на околните играе важна роля във взаимоотношенията и професионалния ви живот. Терминът емоционална интелигентност се отнася до способността да разбирате, както собствените си емоции, така и тези на останалите.

Коефициентът на вашата емоционална интелигентност (EQ ) е мярка за тази способност. Според психолога Даниел Големан, вашето EQ може всъщност да бъде по-важно от вашето IQ. Как можете да повишите вашата емоционална интелигентност? Помислете за някои от следните стратегии:

 • Внимателно преценявайте собствените си емоционални реакции.
 • Регистрирайте своя опит и емоции в дневник.
 • Опитайте се да виждате ситуациите от гледна точка на друг човек.

Вземайте по-точни решения

Изследванията в полето на когнитивната психология предоставят богата информация за вземането на решения. Прилагайки тези стратегии в живота си, можете да се научите да правите по-мъдри избори. Следващия път, когато трябва да вземете важно решение, опитайте да използвате някои от следните техники:

 • Доверете се на подхода "шест мислещи шапки" като разгледате ситуацията от няколко гледни точки - рационална, емоционална, интуитивна, креативна, положителна и отрицателна.
 • Помислете за потенциалните загуби и ползи от решението.
 • Използвайте техника за мрежови анализ, която дава оценка на това как конкретно решение ще удовлетвори специфичните ви изисквания.


Вижте още приложения на психологията в ежедневието ни ТУК >>>

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: aymenfares.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияАлт. медицина