Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител 10 стъпки, които да предприемете, когато разберете, че детето ви тормози връстниците си

10 стъпки, които да предприемете, когато разберете, че детето ви тормози връстниците си

10 стъпки, които да предприемете, когато разберете, че детето ви тормози връстниците си - изображение

Малко неща могат да се сравнят с неприятното чувство, когато човек разбере, че детето му е тормозило връстниците си. Няма родител, който иска да му се обадят от училище (или детската градина) и го информират, че неговото хлапе системно се отнася зле с останалите, а дори най-добре възпитаните подрастващи могат да прибегнат до подобни действия. Така че не се шокирайте, ако получите подобно обаждане.

Ако научите, че детето ви тормози някого, опитайте да не потъвате в изненадата си

Вместо това погледнете към бъдещето и предприемете действия. Не забравяйте, че съществуват различни причини, поради които едно дете малтретира (по какъвто и да е начин) друго. Възможно е тормозът да е продукт на натиск от връстниците и чувство за правота. Понякога е реакция на това, че самите те са били жертва на тормоз. Друг път е плод на неспособността на детето да контролира импулсите и да управлява гнева.
Независимо от причината за действията на подрастващия, той трябва да бъде въведен в социално приемливи граници. В края на краищата, тормозът няма да приключи, ако детето ви не поеме отговорност за действията си, не признае грешките си и не научи, как да промени поведението си. На вниманието ви представяме следните стъпки, които да ви помогнат, ако детето ви тормози връстниците си.

Обърнете внимание на тормоза незабавно

Щом научите, че вашето дете е тормозило някого, е задължително да говорите веднага с него. Това показва не само, че осъзнавате сериозността на ситуацията, но и че тормозът е неприемлив и няма да бъде толериран. Въпреки че не е нужно незабавно да изброявате последиците, които поведението му ще донесе, трябва да говорите с детето си за действията, които е извършило. Нека да разбере, че изборът му ще донесе неприятни последствия, които целят неприемливото поведение да не се повтаря.

Определете основната причина

За да разработите правилния план за изкореняване на възможността в бъдеще да се извършва насилие над някого, трябва да знаете какъв е коренът. Например, ако детето ви е жертва на тормоз, ще трябва да се справите с неговите действия, но също така и да помогнете да се справи с последствията от това, което самото то е преживяло. Междувременно, ако е малтретирало по някакъв начин други деца, защото иска да бъде популярно или да е част от определена група, тогава ще трябва да обърнете внимание на значението на здравите приятелства и на съпротивата срещу партньорския натиск (която често родителите наричат индивидуализъм).

Но помнете, не давайте на детето си извинение за поведението му. Вместо това добиването на информация цели да ви даде представа как да се справите с лошия избор и да подпомогне избирането на подходящ подход за въвеждане на дисциплина.

Напомнете на детето, че тормозът е избор

Подрастващият трябва да разбере и признае, че независимо от причината, поради която е тормозил някого, действията му са били негов личен избор и е отговорен за тях. Уверете се, че познава и разбира това, като е необходимо, и да поеме отговорност. Понякога подрастващите отказват да го направят. Не позволявайте да ви се изплъзне и продължете да обсъждате ситуацията, докато детето ви не съобщи, че разбира отговорността си в нея.

Развийте логично последиците

Всички сте чували, наказанието трябва да съответства на престъплението. Това е особено вярно, ако става дума за последствията, застигащи насилника, след тормоз над някого. Ако детето ви е използвало телефон или компютър, за да измъчва емоционално някого, то е логично да го лишите от точно тези привилегии.
По същия начин, ако използвало статута си в като част от някакъв отбор в училище и е тормозило някого, за да запази място в приятелския кръг, който отбора му предоставя, трябва да загуби възможност да е част от този кръг за известен период от време. Може да изберете да "преустановите" временно участието в отбора и да забраните прекарването на време с тези приятели. Само не забравяйте, че всяка ситуация на тормоз е различна и в резултат последиците ще бъдат различни.

Премахнете привилегиите

Загубата на привилегии е популярна форма за въвеждане на дисциплина при тийнейджъри и обикновено е много ефективна. Например, можете да отнемете електроника (телефон, таблет, компютър), да му забраните да ходи на партита и специални събития, използването на социални медии, и дори възможността да остава сам вкъщи. Списъкът е безкраен. Въпросът е да покажете, че неприемливото поведение има последици и няма да бъде толерирано. Просто бъдете сигурни, че след като вземете нещо, подрастващият няма да има достъп до него без ваше знание. Също така е нужно да се изясни колко време ще бъде отнета привилегията.

Подкрепете реда, въведен в училище

Въпреки че подкрепата на училището може да бъде много трудна за родителите, това е изключително важна стъпка. Когато си сътрудничите с училището и подкрепяте плана, който то изпълнява, вие давате възможност на децата си да се адаптират към училищния живот. Това също така показва, че има последствия за лошите избори и мама или татко няма да ги спасят. Най-лошото решение, което може да направите, е да ги предпазите от последствията, като отворите нови врати за прекрачване на неприемливото.

Учете детето си на нови умения

Обърнете внимание на подробностите в поведението на подрастващия при тормоза, който е извършил. Забелязвате ли липса на умения, които да го предпазват от подобни инциденти в бъдеще, като способност за управление на гнева или контрол на импулсите?

Дали то не извършва неприемливите действия, за да получи внимание? Ако е така, може да се окаже, че подрастващият има проблем със самочувствието. Помогнете му да види стойността си, включително и тази, която не е забележима за околните. Ако тормозът е свързан с поддържане на позиция в определена социална група, помогнете му да създаде здрави приятелства, за да не е толкова важна групата.

Избягвайте унижението на детето си

Напоследък родителите намират за разумно наказанията да са публични. Дали ще снимат детето си с надпис за стореното прегрешения и ще го публикуват в социалната мрежа, или ще го санкционират пред приятелите му, подобни мерки са все по-често срещани. Въпреки, че тези стратегии са привлекателни, според психолозите не са препоръчителни. Вместо това, те учат подрастващия, че е приемливо да смущава и унижава другите. Освен това всъщност самото наказание е форма на тормоз.

Концентрирайте се върху възпитаването на емпатия

Говорете за последиците от тормоза. И се уверете, че детето ви отделя време да мисли, как ще се почувства самото то, ако е жертва на тормоз. Когато децата се учат да виждат чуждата гледна точка, те са по-слабо склонни да предизвикват неудобства на околните в бъдеще.

Предотвратете бъдещи инциденти

Понякога, когато тормозът е забелязан навреме и поведението е третирано по подходящ начин, то не се повтаря. Но не предполагайте, че всичко ще се оправи от само себе си. Вместо това наблюдавайте поведението на детето си и продължете да налагате ясни правила, когато е необходимо. Ако дадете правилния набор от умения, повечето деца могат да се променят в положителна посока. Трябва да помните, че това отнема известно време.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: verywell.com
Снимка: telegraph.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияНовиниСоциални грижиЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноРецептиСпортАлт. медицинаИсторияАнкетиТестовеХранене при...ИнтервютаОрганизацииЗаведенияНормативни актовеОбразованиеСпециалистиИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника