Начало Психология Поведенческа психология Комуникация Тормозят ни, заради вярванията, ценностите и мнението ни: как да се справим

Тормозят ни, заради вярванията, ценностите и мнението ни: как да се справим

Тормозят ни, заради вярванията, ценностите и мнението ни: как да се справим - изображение

Представете си какъв би бил светът, ако между всички цареше съгласие. Би било доста спокойно, нали? Звучи като идеалното решение на всички конфликти, то може да е и доста скучно. Светът се нуждае от разнообразие, различни мнения и хора. Всъщност, добре е хората имат свои собствени мисли, мнения и ценности. Този факт може да доведе до нови идеи, нови перспективи и продуктивни дискусии.

Различията в мнението се превръщат в проблем единствено, когато хората не са способни да уважат убежденията и ценностите на другия. Има индивиди, които толкова лесно се затварят в собствените си убеждения, че общата любезност и уважение изчезват още при първия намек за несъгласие. В някои случаи резултатът от това може да е толкова жесток, че дискусиите вече да не се считат за разногласия, а да се превърнат в тормоз, наричане с имена, емоционално насилие, заплахи, а понякога дори физическо насилие.

Повечето от случаите, в които хората са тормозени за своите вярвания, мнения, мисли или ценности, попадат в графата насилие, основано на предразсъдъци. Освен че не вярват на мнението и убежденията на отсрещния, насилниците често атакуват някого за религиозните убеждения и политическите му възгледи. Обикновено тормозът, основан на предразсъдъци, е мотивиран от страх и липса на разбиране. Ето защо, ако искате да се борите с този тормоз, трябва да облекчите страховете и да помогнете за по-доброто разбиране. Често това трябва да започне с образованието. Веднъж щом някой разбере защо съществува различие по между ви, по-вероятно е да отговори с уважение и толерантност.

Ако сте нападани, заради убеждения ви, независимо дали става дума за мнение, политически възгледи или подкрепа на конкретна кауза като правата на животните, предотвратяване на домашното насилие или опазване на околната страна, има начини да се справите с този вид тормоз по спокоен и ефективен начин. Ето някои неща, които да сторите, ако сте в подобна ситуация:

Разберете защо ви тормозят

Тормозът винаги е грешен и никога не е приемлив. Въпреки това, когато някой го прави, заради вашите вярвания, би помогнало да знаете какво го мотивира. Разбирането ви помага да преместите фокуса от това, което ви казва, към самия него.

Дали не ви тормози, заради това, че се страхува, че желаете да бъде точно като вас? Или го прави, защото не разбира идеята, която подкрепяте, и се нуждае от повече информация? А може би ви тормози, просто защото му липсва съпричастност и му харесва да го прави? След като разберете мотивацията зад това поведение, ще знаете как да се справите с него. Например, можете да предоставите повече информация на някой, който не разбира вярванията ви, но ако той е просто гадняр, най-добре е да го игнорирате или докладвате.

Обяснете му, че не очаквате да го промените

Макар че би било чудесно, ако всички подкрепяха едни и същи идеи, то това е просто неосъществимо. Ако този, който ви тормози, е колега, член на семейството или човек, с когото редовно общувате, може би е полезно да му припомните, че само защото подкрепяте конкретна кауза, не означава, че очаквате той да ви последва. Хората са по-малко склонни към защитно поведение или налагане, когато не се чувстват потиснати, съдени или заплашени по някакъв начин. Уверете се, че вие сте също толкова уважителни към мненията и вярванията на отсрещния, колкото би ви се искало той да бъде към вашите.

Изисквайте уважение от другите

Не можете да очаквате, че всички ще се променят или ще се съобразят с вашия начин на мислене, но не е нужно да се примирявате или да криете кои сте, само защото не са съгласни с вас. Да очаквате уважение от хората не е твърде много. Здравите приятели, членовете на семейството и колегите трябва да приемат вашите ценности и вярвания, дори ако не са на същото мнение. Те никога не трябва да се подиграват с вас или с това, което си мислите. Ако те не могат да бъдат уважителни, то бъдете сигурни, че сте изправени пред тормоз. Ако те не са способни да се отнасят добре с вас, то намалете или елиминирате взаимодействията си с тях. В живота ви няма място за токсични хора или фалшиви приятели.

Бъдете автентични

Бъдете горди с това, което сте, и не позволявайте на никого да се опитва да ви определя с обиди и тормоз. Това, в което вярвате, не е глупаво или безсмислено. Имате право на мнения, ценности и вярвания, както и всеки друг. Помнете, че винаги ще има някой, който не е съгласен с вас. Има много хора, които обичат дебати, спорове и дори тормоз. Но това не означава, че вашите вярвания са невалидни. Освен ако те не са вредни за другите, вие не вършите нищо лошо.

Поискайте помощ, когато ви е необходима

За съжаление, понякога разногласията отиват твърде далеч. Ако се намирате в ситуация, която ви кара да се чувствате неудобно или застрашени по някакъв начин, е важно или да съобщите за тормоза, или да привлечете други хора, които могат да ви помогнат или защитят. Не се страхувайте да помолите за помощ. Понякога насилниците могат да бъдат толкова непоколебими в стремежа да получат контрол над вас или да ви принудят да се промените, че отиват твърде далеч, за да направят това да се случи. Никога не се излагайте на опасност, за да подкрепите каузата си. Превърнете личната си безопасност в най-важен приоритет.

Присъединете се или формирайте група

Да сте част от група, която споделя вашите ценности и цели, може да е безценно. Допълнителната подкрепа и валидиране, които чувствате, когато сте около хора, които са съгласни с вас, може да компенсира отрицателното въздействие на тормоза. Присъединете се или основете клуб, участвайте в срещи, намерете онлайн форуми или следвайте други със сходни виждания в социалните медии. Подкрепата, приятелството и дискусиите не само ще имат положително въздействие, но и ще изградят самочувствие и увереност.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: todayschristianwoman.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлНовиниСоциални грижиАлт. медицина