Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми 10 характеристики на емоционално незрелите хора

10 характеристики на емоционално незрелите хора

10 характеристики на емоционално незрелите хора - изображение

"Синдром на малкия принц" или "синдром на Питър Пан" е състояние, появяващо се в зряла възраст и изключително интересно за различните медии, но не и официално признато за психическо разстройство. То е просто последствие от свръхобгрижващ родител , включително и в зрелостта. Най-често в ранната възраст на страдащите се открива прекалено защитно поведение, необмислено хвалене и дори „емоционално кръвосмешение“ (изразяващо се в родителска обич обслужваща по скоро емоционалните интереси на възрастния, отколкото на детето).

Синдромът на Питър Пан традиционно се възприема като ситуация, в която възрастен човек е с детско и незряло поведение, въпреки зрелостта му. В днешно време обаче, толкова много хора са израснали при свръхпротекция, че не може поведението им да се нарече необичайно. Синдромът на Малкия Принц е свързан с императорския синдром (термин използван за описване на китайски момченца, които се държат като малки тирани).

Малките принцове (и принцеси) всъщност са възрастни хора, държащи се като егоистични деца, нарцистични тийнейджъри или безотговорни младежи, те се чувстват в правото си и се съобразяват основно със собствените си нужди.
На вниманието ви представяме 10 черти, характерни за човек, който е завладян от синдрома на Питър Пан.

1. Лицето е в контакт с майка си ежедневно. Тя е по-запозната с живота му от всеки друг. Тревожи се и се грижи за него усилено, въпреки че "бебчето й" вече е пораснало. Тя е готова да му купува дрехи, да кърпи чорапи да чисти дома му и това се счита за съвсем нормално.

2. Личността има маниер на действие като на дете или юноша, които е осезателно по-млад от действителната възраст на страдащия. Може да пие и да се впуска в партита по цяла нощ, с хора 10 години по-млади от него, без никакви притеснения.

3. Държи се така, сякаш срещуположния пол трябва да му служи. Очаква някой да се грижи за всичко, което поиска, щастливо взема, но никога не дава.

4. Не успява да поддържа дългосрочна, щастлива романтична връзка. Бившите партньори най-често се превръщат във врагове и веднага се търсят нови „половинки“.

5. Той има ужас от ангажиране в почти всички области от съществуването. Може да му отнеме 6 месеца да се натовари с купуването на диван, който му трябва и желае.

6. Има малко (да не кажем никакви) близки приятели. Приятелският му кръг се състои от майка му и непознатите, с които спортува (или извършва друго приятно занимание). Приятелски отношения, които преодоляват пространство или трудности, биват отбягвани.

Синдром на Малкия Принц

7. Често е пасивно — агресивен, вливайки се в тенденцията да се ангажира с изразяване на враждебност, чрез действия като дребни обиди, глупаво поведение, упоритост и умишлено неизпълнение на поставените му задачи.

8. Той е нарцистичен, показва детски егоизъм. Ако нещо е дори леко неудобно, той автоматично започва да му се съпротивлява.

9. Финансово безотговорен е. Способен е да вложи целия си доход за игри, партита и „свалки“.

10. Рядко мисли, че нещо е по негова вина. Обвинява всички наоколо, за случващото се в живота му. За да открие изкупителна жертва е готов да хвърли отговорността за грешките си, дори на майка си.


За да сме честни всички тези характеристики рядко се събират в една личност, ето защо е трудно да бъде разпознат синдромът. Способността на този тип хора да ви примамват в „невинния си детски свят“ и чарът им го правят още по-трудно. В крайна сметка ги издават загрижените родителки, безотговорността и егоизма.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: psychologytoday.com
Снимки: lady.mail.ru; beon.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСнимкиЛайфстайлЛюбопитноКлинични пътекиСоциални грижиНовиниСпортХранене при...Здравни съветиБотаникаЛеченияСпециалистиРецептиТестовеАлт. медицинаАнкетиИсторияИнтервютаОбразованиеОрганизацииЗаведенияНормативни актовеИзследвания