Начало Психология Поведенческа психология Патология 13 удивителни умствени разстройства, за които не сте чували

13 удивителни умствени разстройства, за които не сте чували

13 удивителни умствени разстройства, за които не сте чували - изображение

Мислите си, че сте странни? Помислете пак.

Социалното развитие, подобряващото се разбиране за психичните заболявания и емоционални състояния дават на обществото все по-голяма възможност да се информира за човешките особености. Всички са чували за шизофренията и обсесивно-компулсивното разстройство, но съществуват редица необичайни състояния, влияещи на психиката, които не са често срещани и познати за обществеността.
Предоставяме списък на няколко сравнително редки  разстройства, които не са достатъчно познати.


Синдром на „ходещия труп“

Това не е чувството, когато рано сутрин отиваме „мъртво уморени“ на работа. Синдромът на Котард или „синдромът на ходещия труп“, се характеризира с убеждение, че човек е всъщност мъртъв или просто вече не съществува. В повечето случаи се оказва, че е пряко свързан с наличие на депресивно състояние, хронична липса на почивка за нервната система, прием на наркотични вещества. Това разстройство е било свързано от учените със Синдрома на Капграс, при който страдащите мислят, че техни близки са били заменени с измамник/дубликат. Част от хората, които са засегнати от синдрома на Котард не могат да разпознаят себе си по обикновения начин, тъй като ликът им не предизвиква обичайната емоционална реакция в самите тях.


2. Синдром на Алиса в страната на чудесата

Синдромът на Алиса в страната на чудесата, е визуално неврологично заболяване, при което пациентът вижда обектите край себе си много, много по-малки, отколкото всъщност са в реалния свят. Сякаш гледа към света "през грешния край на телескопа", казват в Медицинския вестник по психиатрия.
Синдромът на Тод (на името на откривателя си) се характеризира с проблеми при определяне на размера на предметите, времевите откъси, ориентация в пространството, с възприятията за допир и собствено тяло, придружени от силно главоболие. Най-често се оказва придружаващ фактор при наличие на шизофрения или туморни образования.


3. Авто-канибализъм

Докато Ханибал Лектър се наслаждаваше, изяждайки плътта на други хора, синдромът Леш-Нихан е разстройство, при което човек проявява желание за самоосакатяване или (по-рядко) консумация на собственото си тяло. Състоянието засяга ставите, мускулите и мозъка на страдащия, в резултат на свръхпроизводството на пикочна киселина в организма, което води до натрапчиво ухание и хапане на устните и пръстите. Следователно, в 60 процента от случаите, пациентите се опитват да гризат устните, бузите и езика. Състоянието, което се проявява почти изключително при момчетата (защото при момиченцата симптоми липсват), е свързано с нарушения на контрола на импулсите като цяло и може да варира от леки до животозастрашаващи мащаби.


4. Еротомания

На всеки се е случвало да се усеща безумно привлечен към някого, в романтичен аспект, но еротоманите са на по-високо ниво. Страдащите, от това психично разстройство, притежават погрешно убеждение, че човек (обикновено с висок социален статус, например знаменитост) е лудо влюбен в тях и им изпраща сигнали, чрез социални мрежи, непонятни намеци и послания, дори телепатия. Страшното е, че емоциите са толкова силни, че дори при изясняване на ситуацията (т.е. ясно заявление от страна на обекта, че подобни мисли са неистинни) заблудата не се разсейва. Състоянието често се бърка с „обсебващата любов“, нежеланата любов или свръхсексуалността, но според Принстънския Университет тези условия не представляват еротомания по дефиниция.


5. Ликантропия

Случвало ли ви се е да се сравните с куче, след тежък ден?
Хора, страдащи от психопатологичното състояние „ликантропия“ всъщност вярват буквално, че са животно или поне се превръщат в такова. Състоянието често се класифицира като нарушение на самоличността и е разделено на различни типове.
Ликантропията се изявява с припознаване с вълчия вид. Боантропията е психическото състояние, при което човек се смята за крава или вол и може спокойно да се наведе и попасе трева.

Подобни разстройства се появяват първо в сънно състояние и едва последствие в ежедневието, като се оказва, че може да се постигне подобен ефект и чрез хипноза.


6. Синдром на извънземната ръка

Не, това не е нещо от научнофантастичен филм, но със сигурност може да бъде за тези, които живеят всекидневния кошмар, който представлява синдрома. Появява се, когато ръката на някого се движи неволно или да хваща неща без когнитивния контрол на човека, към когото е прикрепена. Това се дължи на конфликт между лявата и дясната част на мозъка или смесване на увредени мозъчни пътища, което праща нервни сигнали на грешни места и предизвиква объркване. Такова състояние често може да бъде травмиращо за страдащия, който се ужасява, че непослушната ръка може да започне да проявява неподходящо за обществото поведение.


7. Абуломания

"Тя ме обича, не ме обича“ може да бъде мантрата на онези, които страдат от това психическо разстройство, характеризиращо се с осакатяваща нерешителност. "Страдащите от абуломания изглеждат като цяло физически и психически нормални във всички аспекти на живота. И все пак, когато се изправят пред прост избор, като дали да идат на разходка или да изберат кисело мляко, се сблъскват с големи психологически проблеми, до такава степен, че изпитват тревога и трудност да възвърнат нормалното си функциониране." Много от засегнатите казват, че тяхната неспособност или хронична нерешителност произтича от необходимостта да са 100% сигурни – следователно страдащият може да се парализира в неспособността да изпълни собствената си свободна воля, когато се сблъска с повече от един избор. Според LSR Psychology състоянието е свързано и с депресивни и обсесивно-компулсивни разстройства.


8. Синестезия

Това явление се наблюдава неврологично — когато стимулирането на едно сетиво води до неврологично разменяне на усещанията и "обединение на сетивата", където например вкус и звук са свързани помежду си. Някои хора изпитват цвят, когато чуят звуци или да прочитайки думи и могат да видят. В някои случаи, лицето може да се смесва звук и вкус, други смесват дактилни преживявания с визуални, но всички говорят за усещания, които са завладяващи, дори объркващи.


9. Синдром на чуждестранния акцент

Родени тук, един красив ден се събуждаме и говорим с индийски акцент, като от сериалите. Подобен е случаят на Сара Колуил, която след операция в британска болница, въпреки че е англичанка се буди и проговоаря с китайски акцент. Синдромът на чуждестранния акцент, както го наричат, е много рядко разстройство, характеризиращо се с внезапна и неочаквана поява на различен маниер на говорене, който се случва след травма на мозъка.


10. Синдром „изчезващите гениталии“

Повечето хора си мислят, че това може да се случи само на господата, тъй като гениталиите им са поставени външно на торса. Оказва се обаче, че състоянието засяга и двата пола при високи стресови ситуации, заплашващи живота или предизвикващи паника. При господата се изразява в постепенно обсебване от мисълта, че гениталиите им се смалява ти и изчезват. Дамите „усещат как гърдите им се смаляват, а в последствие дори се вдлъбват към тялото".


11. Скачащите французи от Мейн

Името е странно, но няма как при толкова интересно състояние.
През 1878 г. за първи път се констатира разстройството, при което страдащ, извънредно изненадан от неочакван шум реагира по необичаен начин, скачайки, размахвайки ръце и викайки. Хората с това разстройство понякога са толкова стресирани, че се свиват в ембрионална поза. Счита се, че  неврологичното разстройство има пряка връзка с Копролалията.


12. Синдром на Копролалия

Копрволалия е медицинският термин, използван за описване на един от най-озадачаващите и социално стигматизиращи симптоми на синдрома на Турет – неволното избухване на нецензурни думи или социално неподходящи „деликатни“ забележки. Чести примери могат да включват препратки към гениталиите, екскрементите и сексуални действия. Въпреки че описаният е най-широко известен симптом на синдромът на Турет, той се среща само при малък брой пациенти. Най-често се изразява като една дума, но може да включва сложни фрази. Няма начин да се предскаже кой ще развие копролалия. Тя е свързана с комплексен двигателен симптом, включващ неприлични жестове. В продължение на години лекарите погрешно вярвали, че диагнозата на Турет не може да бъде потвърдена, освен ако не е налице копролалия. Доскоро професионалистите смятаха, че тя е причинена от психологически проблеми, като крайно разочарование, потиснат гняв или сексуалност. Сега се разбира, че коренът на този симптом е физически – т.е. невробиологичен. За съжаление копролалията често е придружена от тревожност и депресивни епизоди.


13. Синдром „Пика“

Разстройство, при което хората живеят с вътрешна принуда да ядат неща, които нямат хранителна стойност/ нехранителни вещества като дърво или боя, камъчета, като това продължава повече от един месец. Разстройството се характеризира с подтипове.
Копрофагия - консумация на изпражнения;
Геофагия - консумацията на почва, глина или мръсотия;
Хиалофагия - консумацията на стъкло;
Трикофагия - консумация на косми или вълна;
Урофагия - консумация на урина.

Пика може да бъде особено опасно състояние, защото е способно да причини отравяне с олово, стомашно-чревна непроходимост или възпаления на стомашната лигавица, когато човек поглъща вредни вещества или остри метални предмети. Синдромът е свързан с недостиг на желязо, минерали или химически дисбаланс, но експертите не са определили окончателно причината и лечението. Често се наблюдава при бременни жени и малки деца.

По статията работи: Станислава Тонева

Източник: alternet.org; tourette.org

Снимка: gde-fon.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаПсихологияИсторияХранене при...ЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиНормативни актовеОрганизацииЛеченияЗаведенияНовиниДиетиСнимкиСоциални грижиИнтервютаКлинични пътекиСпециалистиАнкетиИзследванияНаправления в медицината