Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения 3 компромиса, които не трябва да правите в романтичната си връзка

3 компромиса, които не трябва да правите в романтичната си връзка

3 компромиса, които не трябва да правите в романтичната си връзка - изображение

Всички дългосрочни отношения включват компромиси. Сливането на два живота, разрешаването на големи проблеми и справяне с по-малки такива, като например какво да правите по време на ваканцията, коя паста за зъби да купите и кой да измие чиниите, изисква договаряне и компромис.

Някои от нас започват да правят компромиси още от самото начало на връзката. При други необходимостта от компромиси започва да става все по-остра, след като отмине очарованието на първоначалната любовна магия и недостатъците и грешките на любимия ни човек станат много по-очевидни и натрапчиви.

Да можеш да общуваш открито и да си способен да правиш компромис често е знак за здравословна връзка. Но и при компромисите има граници, преминаването на които не водят до нищо добро.

Пренебрегването на нашите основни ценности и принципи в името на щастието и спокойствието на човека до нас, водят единствено и само до взаимоотношения, белязани от твърде голяма саможертва, която често е следвана от отчуждение и раздяла.

Вижте кои 3 компромиса не бива да правите в романтичната си връзка:

Скриване на ключовите аспекти на своята личност, на това кои сме ние всъщност

Тревожим се, че партньорът ни ще се почувства заплашен, объркан или раздразнен от значими аспекти на нашата личност, от нашите стремежи, вярвания, занимания или приятели, и затова ние не се откриваме пред него напълно. Но когато направим това, на практика ние казваме „Не” на важни части от нашето "себе си". И докато в краткосрочен план може да сме в състояние да се справим с това, с течение на времето ще се наложи да платим висока цена, защото пренебрегването на съкровените ни мечти води само до липса на удовлетворение и смисъл, недоволство и нещастие, които в крайна сметка влияят на връзката ни.

Какво можете да направите:

Постепенно разкривайте тези аспекти от личността си, обяснявайки на партньора си защо са ценни за вас и защо е важно да не се отказвате от мечтите си.

Примирение с проявите на неуважение

Една от най-големите заплахи за бъдещето на всяка връзка е неуважението. Ако партньорът ни проявява неуважение и презрение към нас, независимо как – с поведение или словесно, насаме или пред близките ни, това е сигурен знак, че връзката ви се нуждае от внимание и промяна, а не от примирение и компромис. В противен случай пропастта между вас ще се задълбочи, защото неуважението, враждебността и липсата на съпричастност пречат на двойката да се справя със стреса и конфликтите, които са неизбежна част от ежедневието.

Какво можете да направите:

Обсъдете и установете основни правила при конфликти и спорове, подчертайте необходимостта от уважение и съпричастност като крайно необходима и се договорете те винаги да присъстват в отношенията ви, дори когато сте ядосани или разочаровани.

Сексуална несъвместимост

Много взаимоотношения оцеляват и дори се развиват въпреки незадоволителния сексуален живот, имайте предвид това, докато четете тази част от статията. Затова и сексуалната несъвместимост може да бъде разглеждана като съществен проблем, само ако за вас добрият секс с партньора е предпоставка за успешна и здрава връзка, и разбира се ако между двама ви няма сериозни разминавания относно предпочитания, фетиши и др.

Какво можете да направите:

Поддържането на добър сексуален живот изисква взаимно постоянство и старание в дългосрочен план. Сексуалните отношения, подобно на всички останали, се нуждаят от грижи, за да процъфтяват. Помислете дали можете да говорите открито за секса с вашия партньор, уверете се, че и двамата сте наясно с предпочитанията си и желанията си.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Psychology Today
Снимка: likelyfad.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиНовиниИстория