Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех 3 начина да се научите на търпение и да подобрите своето благополучие

3 начина да се научите на търпение и да подобрите своето благополучие

3 начина да се научите на търпение и да подобрите своето благополучие - изображение

Наистина ли хубавите неща се случват на онези, които умеят да чакат?

Според изследванията - да, има връзка между търпението и благополучието. Различни проучвания установяват, че хората, които са по-търпеливи, по-рядко са в лошо настроение, по-съпричастни са и умеят да ценят малките неща. Всъщност умението да бъдем търпеливи до голяма степен определя и колко щастливи се чувстваме.

Изглежда, че нашите родители и учители са били прави, когато ни повтаряха, че търпението е добродетел. Добрата новина е, че можете да усвоите това умение и да го практикувате.

Готови ли сте да станете по-търпелив човек? Специалистите съветват да започнете с практикуване на пълноосъзнатост, което ще ви помогне да бъдете точно тук и сега. Разбира се, ще отнеме време за усвояването на тази практика, но много скоро ще почувствате разликата: понижаване на кръвното налягане, по-малко стрес и гняв и все по-позитивна нагласа.

Предлагаме ви 3 практики, които ще ви помогнат да овладеете изкуството на пълноосъзнатост и търпение.

Програма за намаляване на стреса, базирана на пълноосъзнатостта

Програмата е разработена в Медицинския център на университета в Масачузетс през 70-те години на миналия век от професор Джон Кабат-Зин. Представлява комбинация от три компонента: осъзната медитация (осъзнаване на мислите, чувствата и усещанията, които преживяваме в момента), йога, осъзнаване на връзката тяло-дух. Обикновено се преподава в осемседмичен курс, ръководен от професионалисти, обучени и сертифицирани в MBSR.

Програмата ще ви помогне да овладеете умението да приемате това, което се случва в настоящия момент. На практическо ниво това означава, че ще се научите да трансформирате емоции като гняв в обикновено неудобство, което разбирате и приемате, че е извън вашия контрол.

Медитация

Изследвания показват, че медитацията води до повишаване на "резервите" воля, с които разполагаме, както и до подобряване на вниманието, по-добро управление на стреса, както и култивиране на търпението, което само по себе си означава, че ще можете да се справяте много по-леко с ежедневните безпокойства. И всичко това съвсем не изисква години практика, напротив, промени в мозъка са наблюдавани след 2 месеца ежедневна медитация.

Осъзнато движение

Йога, айкидо, тай чи са форми на осъзнато движение, предназначено да спомогне за укрепването на вашето тяло и ум. Много проучвания показват, че осъзнатите движения намаляват стреса, негативните мисли и депресията.Тези занимания ще ви научат да се фокусирате върху дишането и тялото си, докато извършвате специфични движения. Един щастлив страничен ефект е овладяването на изкуството да бъдете търпеливи – докато повтаряте процеса отново и отново, постепенно ще се научите да успокоявате ума си.

Търпението ще ви научи да се наслаждавате на миговете, които се крият зад "междувременно". Светлините, лицата, усмивките, движенията на света около вас, експлозията от звуци и цветове... Нетърпението ще отнеме всичко това, ще ви накара нервно да потропвате, да ровите в телефона си и да се опитвате да запълните времето между мястото, където сте били, и това, на което отивате.

Редактор: Ина Фенерова
Източници: mayoclinic.org
Снимка: bbc.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияАлт. медицина