Начало Психология Социална психология Аз 6 характерни черти на хората, пристрастени към негативизма

6 характерни черти на хората, пристрастени към негативизма

6 характерни черти на хората, пристрастени към негативизма - изображение

Всички познаваме някой, който сякаш винаги вижда нещата само от лошата им страна. Не знаете защо, но всеки път, когато сте близо до този човек, вие забелязвате как се променя настроението ви, а понякога дори може да изпитате нарастващо желание просто да избягате от него. Това се случва, защото вероятно сте се натъкнали на човек, пристрастен към негативизма.

През повечето време хората с отрицателно мислене и отношение към живота и света не осъзнават колко лоша услуга правят на околните. Песимизмът им е заразен, а в дългосрочен план се превръща в причина да бъдат избягвани. Забележете, че не става дума за лоши хора, а за тяхната склонност да превръщат всичко в трагедия.

Никой не обича да слуша постоянно за лошите неща, които се случват в света. Всички знаем, че няма такова нещо като перфектен живот, ние всички просто се опитваме да се доближим до това, което смятаме за перфектно. Но хората, пристрастени към негативизма, не могат да видят слънцето през бурята. Това са хората, които бих се вторачили в единствения облак в небето, без да обърнат внимание на пламтящото слънце.

Ние не можем да направим нищо за тях, ако те самите не положат усилия да променят гледната си точка.

Така че, ако наистина искаме да им помогнем, първото нещо, което трябва да направим, е да ги мотивираме да променят нагласите си.

Вижте 6 характеристики на хората, които са пристрастени към негативизма:

Тревожат се за глупости

Хората, които са пристрастени към негативизма, обикновено преувеличават неимоверно дори дребни детайли и са напълно способни да направят драма заради счупена чиния например, нещо повече, те биха посветили поне няколко часа от живота си на това „нещастие”. Вместо да се наслаждават на ежедневието си, те прекарват времето си в мрачно прогнозиране на бъдещето и това ги прави още по-негативни и нещастни.

Игнорират напълно светлата страна

Независимо дали са имали фантастичен работен ден, дали са получили подарък или са чули добри новини, те остават фокусирани върху нещата, които не им харесват, напълно игнорирайки добрите моменти, които биха могли да преживеят.

Те пренебрегват позитивите и обикновено изобщо не са наясно с тяхното съществуване. Размишлявайки за нещо, те най-често стигат до заключение, което отговаря на възприятията им - например: "Слънчево е, но какво от това, щом е студено"...

Те не умеят да приемат комплименти

Ако някой ги похвали или им направи комплимент, те реагират много зле. Самочувствието им често е толкова силно повлияно от негативизма, че всяка положителна оценка на личността им считат за обида. Те са убедени, че другите им се присмиват и не са в състояние да повярват, че действително притежават добродетели, заради които са ценени от околните.

„Дори и най-лошите ви врагове не могат да ви навредят толкова, колкото собствените ви мисли.” - Буда

Говорят само за собствените си проблеми

Тези хора обичат да разказват с подробности колко лош и несправедлив е животът към тях. Не проявяват никакъв интерес към това, което се случва на другите, не са добри слушатели и събеседници, винаги намират начин да насочат вниманието към себе си и в крайна сметка разговорът се превръща в монолог.

Не поемат рискове

Болезнената зависимост от чуждото мнение е причина да живеят в почти непрекъсната тревожност и стрес. Те постоянно се тревожат как другите биха приели и коментирали поведението им и изборите, които правят в живота. Всички ние – в малка или голяма степен, се интересуваме от това как изглеждаме в очите на другите, но при хората, пристрастени към негативизма, това излиза от нормалните граници и ги прави несигурни, неуверени, с ниска самооценка и самочувствие, неспособни да предприемат сериозни стъпки от страх, че ще бъдат критикувани.

Те могат да бъдат много параноични

Хората, пристрастени към негативизма, са често много параноични. Внезапен смях или мрачен поглед може да ги накара да вярват, че другите говорят за тях. Това превръща комуникацията в истинско предизвикателство и нерядко е причина околните да се дистанцират от тях.

Ако в най-близкото си обкръжение имате човек, пристрастен към негативността, трябва да бъдете много търпеливи и да разберете защо се държи по този начин. Имайте предвид, че поведението му най-вероятно е следствие от поредица от лоши преживявания. Разговаряйте с него и се опитайте да му обясните, че не всичко в живота е черно и бяло, че всички понякога имаме лоши дни, но имаме и добри.

Един от триковете, с които може да се пребори негативността, е благодарността. Да се научиш да благодариш за всеки хубав момент и събитие в живота си е добър начин да не придаваш твърде голямо значение на неприятните моменти.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: exploringyourmind.com

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория