Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех 5 начина да спрете да бъдете доброто момиче и да започнете да бъдете силни

5 начина да спрете да бъдете доброто момиче и да започнете да бъдете силни

5 начина да спрете да бъдете доброто момиче и да започнете да бъдете силни - изображение

Какво представлява синдромът на добро момиче и как може да го преодолеете?

На този въпрос отговаря Сузана Халонен, автор и житейски треньор, базиран в Лондон. Нейното послание е простичко и заслужава място в нашия подраздел Мотивация, щастие и личен успех, защото засяга и трите въпроса.

То звучи така:

Бях възпитана да бъда учтиво и уважително момиче. Може би и вие. Учиха ме да мисля за другите и тяхното благополучие. Съзнателно полагах усилия да се отнасям с тях така, както исках да се отнасят към мен. Накратко, винаги се опитвах да бъда добро момиче.

Бях наивна да си мисля, че всички са възпитани така. Едва ли не предполагах, че всички ще ме третират добре. Мислех, че живеем в свят, в който всички изпитваме уважение един към друг. Мислех, че да бъда мила към другите би означавало, че те ще са също толкова мили с мен. Оказа се, че греша.

От друга страна, имаше много хора, които видяха моята учтивост като възможност да тестват границите ми. Мнозина видяха моята любов като знак, че могат да ме прегазят. Очевидно, когато ви виждат като добро момиче, хората са убедени, че всичко може да им се размине, защото знаят, че ще продължите да се държите като зрял, уважителен възрастен, независимо какво хвърлят в лицето ви.

Най-лошото от всичко е, че затъвах в ролята все повече и повече. Опитвах се толкова усърдно да угодя на всички около мен. Допитвах се с околните, за да се уверя, че са съгласни с житейските избори, които правя. Казвах "да" на неща, които никога не са били част от моите мечти. Превърнах се в маниакален перфекционист, особено що се отнася до начина, по който се представям и онова, което правя. И най-вече — преструвах се, че се наслаждавам на всичко това и го правех с усмивка на лицето си. Понякога бях толкова дълбоко потънала в тази роля, че започвах да вярвам, че е така. Беше ужасяващо и едновременно с това изтощително.

Добрата новина — или лошата, ако я погледнете от друг ъгъл — е, че не просто си въобразявам това. Проучване, направено от университета в Станфорд, че жените се считат за най-привлекателни, когато са: състрадателни, топли, весели, любезни и лоялни — или всички качества на доброто момиче. От друга страна, когато същите участници са помолени да изброят желаните качества в мъжете, те звучат така — независими, асертивни, доминиращи и решителни. Очевидно, жените са най-привлекателни, когато са меки, а мъжете, когато са силни.

Изследванията показват, че тази пристрастност на пола започва в детска възраст. Момичетата са по-емоционално зрели и се държат по-добре, по този начин те приемат заръката на родителите си да бъдат добри от по-ранна възраст. Това води до образование, в което жените се съсредоточават върху академичните постижения. А след това всичко се пренася на работното място, тъй като се опитват да бъдат съвършени и да избягват отрицателна обратна връзка.

Време е да спрем това. Време е да спрете да бъдете добро и да започнете да бъдете силно момиче. Ето някои съвети как:

1. Изисквайте това, което желаете и заслужавате

Изследване на Harvard Business Review за показва, че само 7% от завършилите MBA жени се опитват да договарят заплатата си с новите си работодатели. Ами мъжете? 57% от тях водят преговори. Това е доказателство, че няма да получите това, което искате и заслужавате, ако не го поискате. Искате ли да поемете нов проект на работа? Поискайте го. Искате повишение или бонус? Кажете го на шефа си. Искате ли по-добро отношение от вашия неделикатен приятел? Кажете му го.

2. Казвайте не

Хората винаги ще искат помощ. Вероятно и вие, както и аз. Няма нищо лошо в това, наред с помощта. Освен ако не сте изчерпани, изморени и "прегорели". Не можете да казвате "да" на всичко и не можете да помогнете на всички. Трябва да поставите себе си, вашето здраве и вашето благополучие на първо място. Ако не го направите, ще се изхабите и тогава няма да можете да помогнете на никого.

3. Говорете на глас

Ако някой прояви неуважение, не го пренебрегвайте. Ако някой е груб, посочете му го. Ако някой се опитва да ви променя, кажете му, че сте щастливи със себе си. Ако не говорите, никой няма да ви чуе. Ако не поставите граници, хората ще продължат да ги тласкат. Бъдете смели, бъдете дръзки и силни.

4. Стойте на земята

Няма нищо лошо да живеете живота си според ценностите си. Няма нищо лошо да правите житейски избори, които са подходящи за вас. Няма нищо лошо във вас. Вярвайте в това — и го отстоявайте. Хората често се опитват да повлияват на вашата житейска траектория или да дадат ясни мнения за това, което мислят, че трябва да вършите, особено ако сте добро момиче. Не ги оставяйте да ви поведат. Благодарете им за техния принос и им кажете, че сте взели решението си въз основа на това, което мислите и чувствате, че е правилно.

5. Отнасяйте се с другите така, както искате те да се отнасят с вас

Трансформацията от добро момиче в силно момиче не означава да сте груби. Вие ще продължите да бъдете учтиви, внимателни и уважителни — но вече няма да е за ваша сметка.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: psychologytoday.com

Снимка: OldtimeWallpapers.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиСоциални грижиНовиниЛюбопитноФизиологияАнкетиКлинични пътекиАлт. медицинаЛечения