Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех 5 признака, че трябва да сменим работата си

5 признака, че трябва да сменим работата си

5 признака, че трябва да сменим работата си - изображение

Независимо от възрастта, социалното положение или постиженията, вероятно сте мечтали за възможност за нова кариера в даден момент от живота си. Спокойно, не сте изключение и това се случва на всички ни.

Linkedin съобщава, че от своите 313 милиона членове, 25% са активно търсещи работа, а 60% могат да бъдат считани за търсещи работа — хора, които не опитват да сменят работното място, но сериозно обмислят възможностите, които са им попаднали. Освен това през последните две десетилетия се наблюдава постоянно нарастване на работещите на свободна практика или временна заетост. Това е факт както при нас, така и при икономическите гиганти като САЩ, отчасти поради нарастващата предприемчивост на хората, а и заради привлекателната перспектива да оставиш шефа да мрънка на другиго.

Това се случва на фона на естествения човешки инстинкт, гласящ, че е разумно да избягваме промените, да се страхуваме от тях и да сме категорично доволни от моментното си положение.
Анализите показват, че хората често остават на някое работно място, въпреки отрицателните професионални нагласи, ниската ангажираност и липсата на идентификация с културата и организацията, която им плаща за труда. Поради факта, че промените в кариерата често се дължат на емоционални, а не на рационални причини, често се стига до разочарования. Това води до усещане за безопасност, породено само от предсказуемостта на живота, но и до недоволство и усещане за тъга.

Невъзможността да се вземе решение, сама по себе си, предизвиква безпокойство, защото увеличава несигурността за бъдещето. Освен това повечето хора ценят дългосрочната стабилност на работата, не само в себе си, но и в околните, като считат това за признак на качества. Не е изненадващо, че виждаме сигурността на работното място като ключов компонент на качеството на живот, а академичните изследвания сочат, че несигурността на работното място е основна причина за психологическия стрес.

Като се замислим за това, разбираме защо е толкова трудно да напуснем работното място, на което сме в момента, без значение колко непривлекателно е то. С цел да се улеснят решението, специалистите са изготвили списък на 5 критични признака, основани на психологически изследвания, които биха били полезни, за да преценим какъв да е развоят на нашата кариера:


1. Не се учите

Проучванията показват, че най-добрият развой, до края на зрелостта и началото на третата възраст, включва работа, която стимулира непрекъснато учене. Това е особено важно, ако сте природно склонен към любопитство, творчество или както се казва, имате “буден ум“.

2. Усещате се слабо ефективни.

Усещането, че сме на автопилот и можем да вършим задачите си, дори спейки, почти винаги носи лоши резултати. Рано или късно това започва да вреди на работата и на почивката ни след нея, както и на цялата ни пригодност за труд. Ако искаме да сме щастливи, то най-разумно е да открием работа, която предизвиква искрена ангажираност и желание за развитие.

3. Чувствате се подценени

Дори, когато служителите са доволни от перспективите за заплащане и промоция, липсва задоволство от работата, ако не се чувстват ценени, особено от техните преки ръководители. Освен това хората, които се чувстват подценени по време на работа, са по-склонни да „прегорят “ и да придобият непродуктивно и дори разрушително поведение, относно трудовата дейност. А когато въпросният служител е лидер на екип, се оказва, че не само страда от липсата на мотивация, защото има властова позиция и може да унищожи кариерата и на другиго.

Конфликт в офиса

4. Работите в името на парите

Хората са склонни да приемат работни места, напълно неподходящи за техните характер и натура, уповавайки се само на дохода, който това ще им донесе. Оставането на работа само заради заплатата в най-добрия случай е нереалистично. В най-лошия може да демотивира изключително силно личността, попарвайки цялото психично благополучие (което популярно наричаме щастие).

5. Мразите шефа

На запад казват - „хората започват работа в компании, но напускат шефа си“. Това визира, че доста често хората, нехаресващи работата, всъщност не понасят и ръководителя си. Проучване сочи, че 75 % от работещите възрастни смятат, че най-стресираща част от работата е общуването с ръководните кадри. Докато организациите не подбират внимателно лидерите, с които работят, служителите ще трябва да намалят очакванията си за управлението или да продължат да търсят изключителни шефове.

Това са топ 5 на основните причини да смените работното си място, без да е нужно друго оправдание.
Краткият списък не покрива всички признаци, че е наложително да смените работата си, съществуват много други основателни причини, като конфликти на работното място, липса на равновесие у ръководството, лични и професионални пречки за продължение на работата. Но всички те са отнесени към конкретния ви случай и често са придружени от няколко от причините в нашия лист.
Важно е, когато вземаме решение, внимателно да огледаме възможните последствия от действията си. Нека създадем бъдещето възможно най-добро за себе си, преценявайки трезво възможностите за развитие в кариерен план.

По статията работи: Станисалва Тонева

Източник: hbr.org

Снимка: thaiembassy.com; businessinsider.com;

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛюбопитноЛайфстайлНовиниСнимкиИсторияПсихологияЗдравни съветиТестовеАнкетиФизиологияОрганизацииНормативни актовеАлт. медицинаЛечения