Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения 5 причини, които ви пречат да откриете Любовта на живота си

5 причини, които ви пречат да откриете Любовта на живота си

5 причини, които ви пречат да откриете Любовта на живота си - изображение

Идеята, че някога, някъде ще срещнем "Любовта на живота си", е доста популярна. Тази идея е подобна на друга – че идеалният, отреденият за нас партньор, е нашата "по-добра половинка". Това имплицитно въвежда идеята, че има голяма любов, предопределена за нас и че имаме задължението да я търсим, докато не я намерим. Предполага се, че ако не сте намерили любовта на живота си, всичко, което трябва да направите, е да продължите да търсите.

Няма нищо лошо в тези „захаросани” представи за любовта. Проблемът възниква, когато сте сигурни, че трябва да намерите Голямата си любов, и подчините живота си на тази цел, вярвайки, че ако връзката ви с някого не продължи вечно, то той просто не е бил вашата правилна, „по-добра” половинка. Подобно убеждение може да накара определени хора да живеят живота си според една погрешно възприета идея.

Ето защо е необходимо да изчистите мисленето си от някои погрешни убеждения, но за да направите това, първо прочетете следните 5 вероятни причини, поради които не сте могли да откриете Любовта на живота си.

Любовта на живота ви не съществува

Първата причина, поради която не сте открили любовта на живота си, е, че този човек просто не съществува. Фактът, че никой не е предопределен да заема специално място в сърцето ви обаче, не означава, че сте обречени да бъдете нещастни, означава само, че можете да бъдете щастливи с всички.

Всички взаимоотношения, без значение колко невероятни са те, все някога свършват, понякога твърде бързо, а понякога след цял един живот. Това не зависи от съдбата или някакви странни сили.

Нарцисизмът ви пречи да приемате различията и да правите компромиси

Много хора вярват, че идеалният партньор е огледалният им образ. По тази причина те търсят някой, който е точно като тях. Да, важно е партньорите да имат общи неща и да се чувстват добре и уютно един с друг, но това не променя факта, че те са и винаги ще бъдат две отделни личности.

Ако не можете да намерите любовта на живота си, е възможно да робувате на твърде идеалистична представа за любовта. Може би вярвате, че ако даден човек ви обича истински, той трябва да откликва на всичките ви нужди и да изпълнява вашите желания. Но задайте си въпроса способни ли сте вие самите да отговорите на тези високи изисквания. Успявате ли да задоволите всяка една нужда на партньора си, можете ли да изпълните всяко едно негово желание? Способни ли сте да виждате нещата и от друга гледна точка, не само през своята?

Тийнейджърски фантазии (Огромна причина, поради която вероятно не сте намерили любовта на живота си)

Много хора вярват, че когато Голямата любов се появи в живота им, ще я разпознаят по „пеперудите” в стомаха си, по бесния ритъм на сърцето си, по изпотяването на ръцете си… Идеалният партньор е човекът-еднорог, с когото винаги ще бъдат в рая…

Тези фантазии са много типични за юношеството. Не само любовта, но и младостта е виновна за създаването на тези романтични представи. Влюбването по време на юношеството е толкова силно преживяване! Но младостта ни няма да се повтори и любовта никога няма да бъде толкова ефервесцентна, каквато е била тогава. От друга страна обаче, тя може да бъде много по-силна, по-реалистична и дълготрайна.

Непостоянство

Една от най-честите причини, поради които хората не могат да намерят "Любовта на живота си", се крие в неумението да поддържат връзка. Няма лесна ангажираност, особено когато става дума за взаимоотношения. Съвместният живот е съпътстван от трудни моменти, спорове, неудовлетворени очаквания, които ни карат да осъзнаем, че реалността е непълна и несъвършена, а това неминуемо ни кара да се откажем от борбата и да се доверим на надеждата, че с друг човек ще ни бъде много по-лесно.

Истината е, че ангажирането ни с другите е по-скоро съвместимо с реализма, а не с идеализма. Не всеки притежава умението да се ангажира с друго човешко същество, но без да развием тази способност, любовта ни винаги ще е обречена на провал.

Обсебени сте от мисли за професионален растеж и кариера

Все повече хора са подвластни на амбицията си да изградят шеметна кариера, да печелят повече пари, а единственият начин да постигнат всичко това, е като се ангажират напълно с работата си и целите, които са си поставили.

При тези обстоятелства, ако се фокусирате само върху успеха, е много трудно любовта да просперира в живота ви. Някои хора мислят, че трябва да са забележително успешни, за да им се „случи” любовта. Може би това е най-подходящият момент да разкрием една от най-великите тайни на истинската любов: ние се влюбваме в уязвимостта и нуждите на другия човек, не в неговите постижения.

Ако сте тъжни, затова че не откривате любовта на живота си, може би най-после трябва да разберете, че всъщност няма какво да търсите. Идеалните отношения не се намират, те се изграждат. Любовта не е в това да бъдем обичани, а да бъдем обичащи. Това е простата формула на щастливата връзка.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: exploringyourmind.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноНовиниИсторияВидеоИнтервюта