Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения 7 начина да разберете дали ще се сработите като двойка в дългосрочен план

7 начина да разберете дали ще се сработите като двойка в дългосрочен план

7 начина да разберете дали ще се сработите като двойка в дългосрочен план - изображение

Когато става въпрос за поддържане на отношенията свежи и задоволителни в дългосрочен план, или дори на трета/четвърта среща, опираме до еволюционната нужда да се намери партньор, който потенциално би бил добър родител за нашите деца.

Ние сме програмирани да предпочитаме партньори, които са достатъчно различни от нас, за да запазят връзката свежа и вълнуваща (от гледна точка на еволюцията, това ни предпазва да се обвържем с някой, който е прекалено генетично подобен на нас), но достатъчно близки до нашите базови ценности, за да сме сигурни, че когато му дойде времето, те ще бъдат също толкова добри родители, колкото и самите ние, на нашите деца.

Всичко се отнася до ценностите

Съществуват седем основни типа ценности, идентифицирани като универсално признати и приписвани навсякъде по света. Така че независимо къде живеете, вероятно вече сте формирали личните си ценности до известна степен в седемте области, изброени по-долу. Изследванията също така показват, че отношенията, които се изграждат на споделени ценности, са много по-склонни да издържат във времето — фантастичният любовник ни дава тръпка, но някой, който споделя основните ни ценности, ще остане, след като първоначалното вълнение и тръпката отшумят.

Когато смятате, че връзката не се движи в посоката, която сте очаквали или сте се надявали, че ще се развие, или ако партньорът просто не изглежда да пасва на живота ви, когато сте извън спалнята, или идеята да прекарате останалата част от живота си, будейки се до този човек, звучи по-скоро като фраза, отколкото като партньорство, вероятно става дума за някои несъответствия във вашите ценности.

Какво цените?

За да определите кои са вашите най-важни ценности, отделете малко време за рефлексия върху личния ви опит и очакванията в и извън отношенията. След това използвайте категориите и примерите по-долу, за да запишете ценностите, които считате за най-скъпи. В зависимост от вашата връзка, можете да поканите партньора си да направи същото. Ако това не е възможно, използвайте тези ценности като ръководство, за да установите колко добре ви пасва партньорът. Това може да ви помогне да решите дали да продължите отношенията или да признаете, че е време да намерите някой, който ви пасва по-добре:

Просоциалност (грижа за другите). Пример: Партньорът ме подкрепя, когато се чувствам потиснат/а.

Ограничителен конформизъм (избягване да се нанася вреда върху другите). Пример: Партньорите не се лъжат един друг.

Удоволствие (преследване на удоволствия). Пример: Партньорите трябва да могат да се смеят и да се шегуват заедно.

Постижение (личен успех в живота). Пример: Чувствам, че всички трябва да работят усилено, за да успеят в работата.

Зрялост (разбирателство, приемане на себе си и другите). Пример: Когато партньорът ми ме разочарова или преследва дадена цел и няма време за мен, не оттеглям любовта си.

Лична посока (независимост в мисълта и действието). Пример: Въпреки че сме двойка, партньорът ми и аз не се опитваме да контролираме мислите, поведението или вярванията си.

Сигурност (безопасност и стабилност на личността; взаимоотношения; принадлежност към група). Пример: Партньорът ми и аз отделяме време, за да обсъдим как върви връзката и как да работим заедно, за да гарантираме взаимно удовлетворение в нашите отношения.

И помнете: Човекът, който е пасвал на вашия живот и вашите нужди миналата година или дори миналата седмица, може да не е човекът, който ще ви пасне в дългосрочен план. Ценностите са доста силни базови вярвания. Може да сте "луди" по някой, който ви кара да забравите името си с един поглед, но този, който ще ви топли за дълго, е същият, който ще стане, за да направи кафе, да разходи кучето или да нахрани бебето, когато вие просто искате да поспите още малко.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: psychologytoday.com

Снимка: theodysseyonline.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноИнтервютаНаправления в медицинатаИсторияНовини