Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител 8 важни урока, които само един баща може да даде на сина си

8 важни урока, които само един баща може да даде на сина си

8 важни урока, които само един баща може да даде на сина си - изображение

Въпреки разпространеното схващане, че майките играят най-важната роля в живота и възпитанието на детето, има неща, които един баща със сигурност ще направи по-добре. Особено, когато става въпрос за син.

Само си помислете: Първо, момчето е под ръководството на учителки в детските градини, а след това то отива на училище, където жените представляват 90 процента от учителите (ако не и повече). Детето постоянно е в компанията на жени и определено му липсва мъжко образование.

Вижте 8 от всички важни и ценни уроци, които само един баща може да даде на детето си.

Да го научи как да печели и как да губи

Като изключим приятелите, кой е най-добрият партньор за детето в игрите и състезанията? Татко, разбира се. Съвместните забавления са добра подготовка за усъвършенстване на мъжките качества. Те помагат на детето да усети вкуса на победата и да осъзнае колко усилия е необходимо да положи, за да я достигне.
А за бащата такива игри са отлична възможност да обясни на сина си, че пораженията са неизбежни. Ако падне, просто трябва да се изправи и да си тръгне и няма нищо срамно в този провал.

Да го научи как да се държи с една жена

Да, и майката може да посъветва сина си, но само бащата е в състояние да покаже всичко това чрез собствения си пример. Най-добрите уроци по отношение на жените момчето трябва да получава не от интернет или от приятели, а от баща си. Вземете сина си и заедно купете цветя за мама. Отидете до магазина заедно и учтиво разговаряйте с продавачката, така детето няма да се колебае да общува с непознати жени. 

Да говори с него за любовта – по мъжки

Тази точка е продължение на предходните. Нека вашият син да научи повече за това всемогъщо чувство от мъжките ви задушевни разговори, когато му дойде времето. За тийнейджърите подобни разговори са изключителен подарък – да чуе разказите на баща си за първата му любов, първите срещи, но с тези разговори не бива да се избързва. Те трябва да са в точния момент, когато усетите искрата в сърцето на момчето си. Подобни разговори ще подсилят връзката и доверието помежду ви.

Да го научи как да отвръща на удара

Бащата е единственият, който най-добре може да научи сина си да бъде твърд и категоричен, да защитава себе си и това, в което вярва. Той може да го научи кога си заслужава да се бори и кога е добре да не реагира на провокации и спокойно да си тръгне. С пример бащата трябва да покаже и обясни на своя син, че добротата не е слабост.

Да му помогне да изгради свое собствено виждане за света

Баща, момче

Дори не е нужно да правите нещо специално за това. Само намирайте време да разговаряте със сина си. Детето трябва да разбере, че има не само майка със своите изисквания и очаквания, но и родител с по-различен подход. Разбира се, когато става въпрос за възпитание, родителите трябва да са на една и съща страна. Но от гледна точка на възгледите за света, тяхната философия може да бъде много различна и това е съвсем нормално. С помощта на бащата детето ще разбере, че едно и също нещо може да бъде видяно по много начини. Научете сина си да анализира и да си съставя собствено виждане за нещата.

Да обича и играе така, както само един баща може

Всичко започва, когато момчето ви все още е бебе. Но дори и като 6-месечен той може да усети разликата между женските и мъжките прояви на любов. За разлика от мама, която милва и ласкае, таткото предпочита активни игри с "мъжки характер" – като хвърляне във въздуха или въртене. Това са все неща, които майките обикновено наблюдават с тих ужас, но пък детето получава изобилие от зрителни, слухови и тактилни усещания.

Да научи момчето да прави магически (според жените) неща

Някои от нещата, които мъжете правят, изглеждат като магия за повечето жени – например паленето на огън, ремонтиране на автомобила… Дори ако детето ви е 100% "градско", няма съмнение, че умението да запали огън ще му послужи в бъдеще, най-малкото, за да впечатли някое момиче.

Да помогне за „свръхтрудните” неща

Те може да са всякакви - но татко знае как да се справи с повечето – от връзване на объркващите връзки на обувките или вратовръзката до бръсненето. Въпреки че отговорите на тези сложни задачи са в интернет, не може да не признаем, че ще бъде много по-добре, ако синът усвои тези тънкости именно от баща си. И да, кой ако не бащата трябва да покаже на сина си, че и мъжете могат да готвят? Е, поне толкова, че да не умрат от глад…

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: brightside.me
Снимки: ©warnerbros, 21-Laps Entertainment-©Angry Films  

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиНовиниЛюбопитноЛайфстайлПсихологияСнимкиСоциални грижиОрганизацииАнкети