Начало Психология Социална психология Аз Основни убеждения на личността: могат да ви направят щастливец или да ви съсипят

Основни убеждения на личността: могат да ви направят щастливец или да ви съсипят

Основни убеждения на личността: могат да ви направят щастливец или да ви съсипят - изображение

Повечето от нас в някакъв момент от живота си ще се борят с мисли и чувства, които заплашват мечтаните успех и щастие.
Психологията дължи много на когнитивната-поведенческа терапия, защото тя доказва важна връзка между мисли и чувства - другия жизнен аспект за справяне с емоционалния ви свят, разбирането как основните ви убеждения последователно влияят на начина, по който мислите, чувствата и действията.

Какво са основните убеждения

Основните убеждения включват мислите, вярванията и предположенията, които имате за себе си, другите и света около вас. Те са дълбоко вкоренени схващания, често неразпознати, но постоянно засягащи вашия живот.
Примери са :
- Аз съм грозен;
- Всички останали са по-успешни в работата, си в сравнение с мен;
- Светът е пълен с егоистични хора;
- Всички просто искат да вземат и никога не дават.

Приблизително така изглеждат основните убеждения в негативния си вариант. Целият живот е продиктуван от подобни, въпреки че често се оказва, че те са погрешни (не отговарят на действителността и са нараняващи за собственика си). Ако разгледате горните примери, можете да познаете влиянието, което биха имали. С мисълта, че сте грозни, без съмнение ще имате проблеми със самочувствието и увереността си. Ако мислите, че всички са по-добри от вас в работния процес, тогава може да се почувствате малък и незначителен, загубвайки мотивация за работа и развитие. Ако смятате, че светът само иска да взема от вас, тогава може да се окажете потънал в цинизъм, заключен в призма, през която виждате земята и хората само в негативна светлина. Светоусещането ще засегне основното ви поведение към реалността, както и какво сте готови да дадете и вземете от него.

Светоусещане и поведение


Основните убеждения влияят на постиганите неща и на начина, по който функционирате в света цялостно. Негативните и често неточни основни вярвания от гореописания вид, драстично намаляват шансовете за постигане на радост и доволство от живота.

Как да разпознаете основните си убеждения и да оцените точността им

Съществуват няколко въпроса, които да подпомогнат разглеждането на възгледите, залегнали дълбоко във вас, относно света, хората и вашата позиция в картината:

Въпроси свързани със собствената ви личност:

Смятате ли, че сте уверени, умни, красиви или грозни?
• Добър ли сте в работата си, добър родител, интересен и любящ партньор ли сте?
• Виждате ли критика в мнението за себе си?
• Смятате ли, че сте по-добри от всички останали?
• Чувствате ли се достойни за любов и щастие?

Въпроси, свързани с другите:

Смятате ли, че другите са повече късметлии от вас?
• Дали винаги получават почивка, а вие не?
• Всички те са по-умни ли са от вас?
• Животът по-лесен ли е за другите, отколкото за вас?

Въпроси относно виждането ви за света:

• Използвате ли думи като "всички" и "никой"?
• Виждате ли света като една голяма маса от хора или разпознавате разнообразието, което съществува?
• Виждате ли само грозотата или красотата в света?
• Виждате ли добрите действия на хората, заедно с лошите?

Идентификация на основните убеждения

Докато обмисляте тези въпроси и разглеждате формата на отговорите, може да започнете да разпознавате някои вътрешни, дълбоко заложени основни вярвания.

За да разкриете по-нататък основните си убеждения, трябва да започнете да слушате мненията, които поддържате и изказвате за себе си и другите. Забележете дали думите, които използвате за себе си и другите, са до голяма степен негативни или положителни? Празнувате ли победите си или се фокусирате върху неуспехите си? Гледате ли искрено какво правите в собствения си живот и какво правят другите?
Анализите не са така лесни, както си представяте, за да бъдат по-успешни е разумно да започнете да записвате мислите си, докато идентифицирате основните си убеждения.

Трудни анализи

Анализ на основните убеждения

Когато започнете да анализирате всяко от основните си убеждения, запитайте се дали сте точни. Ако откриете негативни основни вярвания, дърпащи ви назад, помислете от къде идват. Дали не напомнят на родителски реплики от детството ви? Или са ехо от партньор, подкопал самочувствието ви? Откриване на произхода на част от тези убеждения може да е от помощ при съзнателната промяна, която може би ще пожелаете. Ако наистина изпитвате затруднения с този процес, може би е от полза да се обърнете към доверено лице или психолог, който да ви подпомогне.
Не е лесно да идентифицирате и анализирате основните си убеждения, но е полезно, ако искате да изкорените отрицателни и неточни модели на мислене.

Основните вярвания са базата за вашето съществуване. Те подсилват начина, по който съществувате и пряко влияят върху това как протича животът ви. Струва си да сте сигурни, че основните ви вярвания предлагат реалистична представа за вас самите, за другите и за света наоколо. Вашето щастие наистина зависи от тях.

Още информация за тях може да намерите ТУК>>>

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: harleytherapy.co.uk
Снимки: brandquarterly.com; linkedin.com; netdoctor.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСпортЛюбопитноНовиниСоциални грижиЗдравни съветиАнкетиИсторияЛеченияБотаника