Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми 8 често срещани фобии и какво казват те за вашата личност

8 често срещани фобии и какво казват те за вашата личност

8 често срещани фобии и какво казват те за вашата личност - изображение

Кой е най-дълбокият ви страх?

Това не е въпрос, който може да се квалифицира като ежедневен. В края на краищата хората обикновено не обичат да обсъждат открито или да мислят за нещата, които ги държат будни през нощта.

Ако обаче наистина искате да опознаете някого, неговите фобии могат действително да ви подскажат много за личността му.

Например, хората с таласофобия се страхуват от океана. Самият страх е интересен, но това, което подсказва за човека, който го притежава, може да е още по-дълбоко. Човекът с подобна фобия вероятно се страхува да опитва нови неща или не обича неизвестното. Не е изключено също да е имал травмиращо преживяване в миналото, което да е довело до негативни асоциации с дълбоката вода.

Като цяло фобиите могат да разкрият интересни неща за личността на своя притежател. Всъщност много хора се страхуват от обичайни неща.

Продължете да четете, за да научите повече за това какво говори страхът ви за вашата личност.

Кое ви плаши най-много?

Може би сте напълно наясно със страха си от змии или тълпи. А може би той е малко по-потиснат и нещо от горното изображение ви го напомня. Също както забравяме, че ни е страх от инжекции, докато не влезем в лекарския кабинет.

1. Паяци

Арахнофобията или страхът от паяци е изключително често срещан - и не е трудно да се разбере защо.

Смята се, че този страх показва особено силна емоция на отвращение. Тази емоционална реакция е еволюционна черта, която ни помага да избягваме контакт с животни, които са опасни или разпространяват болести.

Така че, страхът ви от паяци може да подсили способността за осъзнаване на опасност.

2. Змии

Змиите са други зловещи създания, които ще накарат много хора да побегнат в ужас.

Вероятно сте наясно, че змиите са винаги повече или по-малко изобразявани като отрицателни персонажи в народните предания и дори в Библията.

Според Science Daily, страхът от змии може да произтича от внушението на литературата и поп културата. Следователно, като човек, който се страхува от змии, вие вероятно сте добре начетени или имате по-добра памет от повечето хора.

3. Височини

Страхът от височините е споделян от много хора в различна степен.

Psychology Today предполага, че чувството на дезориентиране или разбалансиране може да бъде изключително тревожно, а височините често активират това усещания.

Тази реакция може да е свързана и със сънища за летене.

Сънищата, в които летите, се свързват с усещането за вдъхновение и контрол, но в действителност да бъдете на високо, без възможност да избягате (или летите), може да предизвика някои страшни мисли.

Хората, които се страхуват от височини, могат да бъдат изключително ориентирани към детайлите перфекционисти, които мразят загубата на контрол.

4. Летене

Страхът от летене също е свързан с този от височини, но двата имат някои различия помежду си.

Известно е, че е много по-опасно да се качите в кола, отколкото в самолет, но това не спира много хора да споделят този страх.

Psychology Today обяснява, че хората със страх от летене притежават развито въображение и не могат да отхвърлят възможността нещо да се обърка, освен ако това не е невъзможно.

5. Гръмотевици и светкавици

Вероятно можем да си спомним момент, в който гръмотевичният звук или светкавицата са ни накарали да подскочим.

За мнозина това е страх, с който са израснали, те не страдат от астрафобия. Онези, които имат тази фобия, са предразположени към чустовото на страх и безпокойство, но също така са приятни и мили по характер.

Ако се страхувате от гръмотевични бури, вие вероятно сте топъл човек, който има склонността да се притеснява.

6. Инжекции

Инжекциите не са нещо, на което хората обикновено се наслаждават. Въпреки това, повечето сядат на лекарския стол без много шум, защото знаят, че така помагат на здравето си в дългосрочен план.

Ако сте от хората, които притежават ирационален страх от игли и инжекции, може би просто сте в допир с вашия вътрешен пещерен човек.

Пробождането на иглата може да предизвиква асоциация за смъртоносни прободни рани, нещо, към което изпитваме страх по природа - и с добра причина!

Хората, които се страхуват от игли, са дълбоко интуитивни и имат връзка с инстинктите си.

7. Микроби

Понякога нещата, които не виждаме, са това, което ни плаши най-много, и микробите са чудесен пример за това страшно неизвестно.

Хората, които се страхуват от микроби и бактерии, могат да споделят някои обсесивно-компулсивни черти.

Добрата новина е, че вие определено сте чисти и организирани, с дълбоко желание да запазите всичко на своето място.

8. Тълпи

Страхът от големите тълпи е един аспект на агорафобията, социално тревожно разстройство.

Голяма тълпа от хора или място, което е претъпкано, като мол или концерт, може да се стори плашещо на всеки. Ако страхът ви ви пречи да ходите на определени места или да се ангажирате с дейности, това се счита за фобия.

Хората със страх от тълпи обикновено са домашари или интроверти, които предпочитат да се движат сами или в малки групи.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: littlethings.com

Илюстрации: пак там

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноАлт. медицинаЛеченияЗдравни съветиБотаника