Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми 9 идеи за моментите, в които се чувствате самотни

9 идеи за моментите, в които се чувствате самотни

9 идеи за моментите, в които се чувствате самотни  - изображение

Психолозите определят продължителната самота като един от най-рисковите фактори за ранна смърт. Проучване от 2010 година, в което са анализирани данни за повече от 3 хиляди души над 45-годишна възраст, установява, че 35 процента от тях се чувстват самотни. По-тревожната новина обаче е, че проблемът е дори по-мащабен от обезпокояващата картина, която илюстрират тези данни. Смята се, че над 40 процента от хората ще почувстват болката от самотата в определен момент от живота си.

Предлагаме ви 9 идеи за моментите, в които се чувствате самотни.

1. Не обвинявайте себе си по никакъв начин

Повярвайте, това само ще ви накара да се чувствате още по-зле. Да обвинявате себе си за това, което изпитвате, не е нито правилно, нито продуктивно. Редица причини и условия са се наредили в живота ви, за да създадат това болезнено усещане. Вината не е ваша.

2. Потърсете помощ от "приятел"

Тук имаме предвид приятел, който не е човешко същество. Има толкова много възможности - домашен любимец, вкусна храна, любима книга или любимо предаване по телевизията, или дори просто да се разходите сред природата. Можем да намерим утеха в много неща, които да намалят болката от самотата. Експериментирайте и вижте какво ви помага да се чувствате по-добре.

3. Свържете се с приятел, ако можете

Помислете за някой, който винаги ви е подкрепял или просто ви кара да се смеете. Обадете му се и излезте заедно. Може да ви е трудно да вземете това решение в началото, защото когато се чувстваме самотни, не искаме да срещаме никого. Но си струва да опитате, срещата с човек, който ви подкрепя и разведрява, ще ви се отрази добре.

4. Занимавайте се с нещо творческо, без значение колко просто е то

Не е нужно да имате професионални умения, за да опитате да вложите творческо вдъхновение в създаването на нещо. Опитайте и се забавлявайте, вземете книжка за оцветяване или пъзел, направете колаж или експериментирайте с някакъв вид бродерия. Или просто мислете извън кутията и направете нещо, което е забавно и успокояващо.

5. Помогнете на някой в нужда

Грижата за другите винаги е добро решение в моментите, в които се чувстваме самотни, защото измества вниманието от това как се чувстваме ние, и го насочва към това как се чувстват другите. Може да помогнете на възрастен съсед или да се включите с подкрепящ коментар във виртуална група за самопомощ.

6. Свържете се с хора, които имат подобни на вашите проблеми, и им покажете съчувствието си

Милите жестове на състрадание и подкрепа към хора, които също се чувстват самотни, създават специална връзка между вас. Още повече, когато осъзнаете, че не сте единствените, които са самотни, ще се почувствате по-малко сами.

7. Визуализирайте място, на което бихте искали да бъдете

Дайте свобода на въображението - представете си, че сте на забавно събиране, морски плаж, спортно събитие – това ще повдигне духа ви и ще ви вдъхнови.

8. Отнасяйте се със самотата като със стар приятел, който е дошъл да ви посети

Опитайте се да не се съпротивлявате на чувствата, съпротивата само ви кара да се чувствате по-зле. Дзен учителят Тик Нят Хан ни кара да се грижим за нашия гняв и за всички наши болезнени емоции. Сприятеляването с това, което чувстваме, е съчувствие в действие. Ето затова е нужно да се грижим за самотата си, сякаш е стар приятел. Когато се отнасяме към болезнените си емоции със състрадание, ние ги обезоръжаваме, отнемаме им жилото и това облекчава болката ни.

9. Напомнете си, че животът невинаги е забавен, но след всеки дъжд, идва слънце

Самотата е само един неприятен момент или период в живота ни. Това е всичко. Припомнете си думите на Райнер Мария Рилке: "Никое чувство не е окончателно". Ако проявите търпение и намерите сили да погледнете оптимистично напред, съвсем скоро този труден период ще се превърне просто в тъжен спомен. Всички емоции са непостоянни. Те идват, остават за малко в душата ни и си тръгват.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: psychologytoday.com
Снимка: indianexpress.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиПсихологияНовиниЛюбопитноЗдравни съветиСоциални грижи