Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител Ако всеки разговор с вашия тийнейджър се превръща в белег, имате нужда да прочетете това

Ако всеки разговор с вашия тийнейджър се превръща в белег, имате нужда да прочетете това

Ако всеки разговор с вашия тийнейджър се превръща в белег, имате нужда да прочетете това - изображение

Здравей,

напоследък е трудно е да общуваме. Ядосваме се един на друг, нараняваме се. Казваме си неща, за които съжаляваме.

Да бъда родител на тийнейджър е най-трудното нещо, което някога съм правил. Дори когато съм уверен в моите решения, имам болезнени съмнения, които ме събуждат през нощта и изпълват сърцето ми с тревога или съжаление.

Реших, че трябва на направя всичко възможно, за да започна да се справям по-добре. Започнах да чета книги на тази тема, да разговарям с други родители, но продължавам да казвам и правя грешно нещата. Нараних те и ти ми обърна гръб.

Неотдавна ние се държахме за ръце. Смеехме се, когато споделяше приключенията си в училище или разказваше за глупавите игри от партитата за рождени дни. Животът беше голяма кутия, пълна с изненади.

А сега се разминаваме в мълчание и безпомощност. Вместо да се смеем, се караме. Вместо да планираме забавления, ние планираме как да победим в поредния спор. Но в нашата война с думи няма победители, само белези, които болят - от самота.

Чувстваш се като затворник в собственото си семейство. Искаш повече свобода. Аз разбирам това. Разбирам, че си разстроен. Но не мога да разреша всички свободи, които искаш. Аз съм твой родител, не твой приятел.

Мразиш ме. Казваш това с пламтящи, мразещи очи и макар и за секунди – в този момент аз наистина не те познавам. Мостът между нас се сгромолясва, а ние стоим от двете страни на тази пропаст, пълна с горчивина.

Сега правя опит да се свържа с теб, за да върна това, което имахме преди. Може би с по-добри думи ще можем да изградим нов мост, който и двамата ще пресечем. Но като твой родител, аз ще продължа да вземам решения, които няма да ти харесват.

Един ден, който ще дойде твърде скоро за мен, а на теб пък ти се струва толкова далечен, ще получиш своята независимост, ще разпериш крила и ще се освободиш. Повярвай ми, няма да бъда на себе си от радост, докато те гледам как се издигаш в блестящото небе.

А сега ще прибера гневните си думи и ще проявявам много повече търпение, когато не сме на едно мнение.

Ще следвам тези прости правила:

- Няма да те съдя!

- Няма да те обвинявам!

- Няма да се стремя към надмощие в споровете!

Обещавам да слушам повече и да говоря по-малко. Обещавам ти да не позволявам да попадам в капана на безсилието си, а да правя всичко възможно, за да те разбера. Обещавам ти, че ще бъда много по- чувствителен и никога нападателен. Обещавам ти да действам от уважение, а не в самозащита.

Това ще отнеме време. Понякога ще ми е трудно, друг път ще се провалям, но никога няма да спра да се опитвам. Няма да се откажа от нас.

А в бъдеще, когато суровите моменти избледняват и в стаята ти, вместо китарата, се чува само тишината, ще извадя това писмо и с от цялото си сърце ще благодаря.

Ще бъда благодарен, че се научихме да водим борби един за друг, вместо един срещу друг.

Винаги на твое разположение:
Твоят родител

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: psychologytoday.com
Снимка: thelifesquare.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиНовиниСпортСоциални грижиИнтервютаЗдравни съветиОрганизацииАнкети