Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Били ли сте пренебрегвани като дете? Вижте как това се отразява на живота ви като възрастни

Били ли сте пренебрегвани като дете? Вижте как това се отразява на живота ви като възрастни

Били ли сте пренебрегвани като дете? Вижте как това се отразява на живота ви като възрастни - изображение

Все повече хора са наясно с това, че нещата, които ни се случват в детството, оказват влияние върху това, в което се превръщаме като възрастни. Въздействие върху нас оказват както добрите неща - като награди, постижения, така и лошите - малтретиране или злоупотреби.

На преживяванията ни в детството дължим още един важен фактор, който до голяма степен предопределя личността и живота ни. Докторът по клинична психология Джонис Уеб нарича този фактор емоционално пренебрегване. То е различно от злоупотребата и малтретирането и се обяснява най-кратко с невъзможността на родителя да отговори по адекватен начин на емоционалните нужди на детето си.

Тъй като това е пропуск в отношенията (а не акт на злоупотреба или малтретиране), то той не е видим или запомнящ се. Емоционалното пренебрегване е бялото пространство в семейната картина; фон, а не преден план. То е коварно и пренебрегвано, защото уврежда неимоверно живота на хората, но го прави мълчаливо и подмолно.

Емоционално пренебрегване в детството: Изключително травмиращо преживяване, което се случва, когато родителите не успеят да отговорят адекватно и пълноценно на емоционалните нужди на детето.

Израстването в семейство, което не отговаря на вашите емоционални потребности (емоционално пренебрегване в детството), оставя своя белег върху вас. Това блокира най-богатия ви вътрешен ресурс: вашите чувства. Ако сте израснали по този начин, едва ли ще помните в подробности случаите на емоционално пренебрегване, но вие все пак ще живеете с последиците от него.

Джонис Уеб, помогнала на стотици хора в процеса на възстановяване от емоционални травми, е открила много важен, ключов аспект в детското емоционално пренебрегване: то ограбва радостта ни от живота. Но не само това, то е толкова мълчаливо и злобно, че дори не осъзнаваме колко мощен е ефектът му върху нас.

Три начина, по които емоционалното пренебрегване в детството ограбва радостта ни от живота като възрастни:

Натоварва със срам, самообвинение и самонасочен гняв

Ако сте израснали в семейство, в което емоционалните ви потребности са били пренебрегвани, рискът да се срамувате от неща, които според други не заслужават подобно внимание, е огромен.
Може да се срамувате, че не сте по-щастливи, че не сте по-умни, че не сте по-интересни и дори да се срамувате от емоциите си. Но това не е всичко, в крайна сметка към този срам неизбежно ще добавите и самообвиненията:

- "Защо не мога .......... по начина, по който други хора правят това?"

- "Какъв ми е проблемът?"

- "Какво не е наред с мен?"

- "Защо съм такъв неудачник, нещастник…"

- "Отново обърках нещата…"

Самообвиненията, постоянните съмнения в собствените възможности, решения, в стойността ни като личност вредят не само на самочувствието и самоуважението, но и отнемат много енергия, и в крайна сметка ограбват радостта ни от живота.

Сивотата трайно обсебва ежедневието ви

Според д-р Уеб емоционалното пренебрегване в детството води до живот в сивите нюанси. Убеждението, придобито в детството, че вашите чувства нямат значение, с годините става все по-ясно и настойчиво. Вашият мозък автоматично пренебрегва емоциите ви, за да се адаптира по-лесно. Но това, което е крайно необходимо да осъзнаете, е, че вие се нуждаете от тях: трябва да можете да ги изпитвате и да им се отдавате напълно, защото именно те са горивото на живота ви. Те са лепилото, което ви свързва с другите, силата, която ви мотивира, те придават цветовете, които виждате около себе си – в света и в собствения си живот. Да вървиш по житейския си път, напълно лишен от способността да усещаш и използваш емоциите си, означава, че си напълно лишен от възможността да изпитваш радост от живота си.

 

д-р Джонис Уеб

Д-р Джонис Уеб е помогнала на стотици хора в процеса на възстановяване от емоционални травми.

Емоционалното пренебрегване в детството променя мозъка

Д-р Уеб подчертава, че мозъчните промени не са постоянна величина, което означава, че подлежат на обръщане, разбира се, с упорита работа и осъзнаване на грешните модели, усвоени в детството. В подкрепа на тази теза е изследване, проведено в университета "Дюк" през 2015 г. от трима невролози (Хенсън, Харири и Уилямсън). Те установяват, че при деца, израснали в среда, в която емоционалните им потребности са били постоянно пренебрегвани, в юношеска възраст се наблюдава лошо функциониране на вентралния стриатум - центърът на системата за възнаграждение на мозъка. Това означава, че тези деца не са изпитали позитивите в живота толкова интензивно, колкото другите хора. За щастие, неврологията е доказала, че човешкият мозък е невропластичен, което означава, че е податлив на промени.

Пътят към възстановяване

Д-р Уеб уверява, че можем да се освободим от болезнените следи, които оставя в живота ни емоционалното пренебрегване в детството. За да успеете, следвайте тези три стъпки:

  • Приемете и повярвайте, че вашите емоции имат значение. Какво чувствате? Как се чувствате? Какво харесвате? Какво ви радва? От какво имате нужда? Какво не ви харесва? Обърнете внимание на себе си. Обърнете внимание на чувствата си. Защото имате нужда от тях, за да изпитвате радост от живота си.
  • Освободете се от навика да се самокритикувате и самообвинявате. Заменете отрицателните въпроси и убеждения с положителни: "Защо не мога?" с "Ще се опитам", „Няма да се справя!” с "Ще направя всичко, за да се справя”. Поставете си за цел да противодействате на всяка отрицателна мисъл с положителна.
  • Потърсете малките радости в живота си. Обърнете внимание и ще ги забележите, защото те са навсякъде. Красивото небе, слънчевата светлина, малкото дете, тичащо с хвърчило… Светът е изпълнен с радост - за да я намерите, просто трябва да я потърсите.

По статията работи: Ина Фенерова
По материали от: psychcentral.com; drjonicewebb.com
Снимки: drjonicewebb.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСнимкиЛайфстайлЛюбопитноОбразованиеСоциални грижиНовини