Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Приятелското отношение: Силата, която може да събори всяка стена

Приятелското отношение: Силата, която може да събори всяка стена

Приятелското отношение: Силата, която може да събори всяка стена - изображение

Според някои изследователи приятелското отношение между хората съвсем скоро може да влезе в графата „изчезващ вид”, особено в големите градове. Има антропологична причина за това. Високата гъстота на населението е едно от нещата, които имат негативно влияние върху емоционално здраве на хората, живеещи в големите градове.

Има много места по света, където е странно да поздравявате съседите си например. Хората го виждат като загуба на време, нищо друго освен безсмислено ласкателство. Всеки мисли за собствения си живот и проблеми. Това са места, където хората не ценят приятелски жестове от други хора. Това дори се случва в някои семейства – когато някои хора толкова свикват един с друг, че престават да си правят каквито и да било жестове, включително да се поздравяват. Но приятелските жестове не са лукс, те са начин на живот, който оставя следа в отношенията ви с други хора. Подхранват положителните емоции и ни защитават от негативните.

Генът на приятелското отношение

Науката е доказала, че всички ние идваме в света с ген за приятелско отношение към заобикалящия ни свят. Проучванията показват, че бебетата започват да показват приятелско поведение към други хора на шестмесечна възраст. С други думи, ние сме вид, който се нуждае от други същества от същия вид, за да оцелеем. Ето защо алтруизмът и сътрудничеството винаги са били толкова важни фактори в човешката еволюция.

По принцип е естествено за нас да бъдем приятелски настроени. Неприязънта е просто резултат от нашата цивилизация, която ни води към екстремен индивидуализъм, и напълно противоречи на нашите вътрешни закони.

Приятелското отношение е сила

Приятелското отношение говори много за вашата същност – показва самоконтрол, самочувствие, съпричастност, уважение към околните и осъзнаване на връзката ви като индивид с групата.

Приятелското отношение е също така огромна сила, когато става въпрос за взаимоотношения. Ще се радвате на много по-дълбока и щастлива връзка с хората, ако сте приятелски настроени, а не апатични и намръщени.

Приятелски настроените хора:

  • Имат добре развита емоционална интелигентност.
  • Заразяват околните с позитивизма си и почти винаги получават в отговор огромна приятелска усмивка и отзивчивост от заобикалящите ги хора.
  • Приятелското отношение е чудесен начин за предотвратяване на конфликти или за мирното им разрешаване.
  • Помага за изграждането на характер - това означава да знаете как да се отнасяте към другите хора, да ги успокоите, когато са ядосани и да ги утешите, когато са тъжни. Не е изненадващо, че коренът на думата "приятелство" идва от индоевропейската дума "да обичаш".

Ползите от приятелското отношение

Важно е да запомните, че ние сме социални същества, които искат да си сътрудничат помежду си. Така че целта не е да се опитвате да се научите на приятелско отношение, а просто да не се държите враждебно и безразлично. Няма да съжалявате.

Приятелското отношение:

  • е полезно за вашето физическо здраве. Приятелите имат по-малко конфликти с други хора и света около тях. По отношение на мозъка ви, това означава по-малко кортизол ("хормон на стреса") и повече окситоцин ("хормон на щастието").
  • полезно е за вашето психическо здраве. Приятелското отношение стабилизира настроението ви и предотвратява състояния на стрес и тревожност. Актове на доброта ви карат да се чувствате по-добре, правят ви по-сигурни и уверени в себе си.
  • благодарение на него имате добри взаимоотношения.
  • идеален начин е да се предпазите от "лошите вибрации" на другите хора. Приятелското отношение има властта да деактивира отрицателните нагласи на другите хора. То е като бариера - ефективен отговор на агресията и отхвърлянето.

И все пак, запомнете, че да бъдеш приятелски настроен не означава да позволяваш на хората да злоупотребяват с теб.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: exploringyourmind.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноСнимкиИнтервютаНаправления в медицинатаИстория