Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Вторият шанс: валиден вариант само за някои двойки

Вторият шанс: валиден вариант само за някои двойки

Вторият шанс: валиден вариант само за някои двойки - изображение

Със сигурност познавате двойка, която се разделя и събира отново и отново. Знаете, те си дават втори шанс, но някак все не се получава. Вторият шанс се превръща в трети, четвърти, пети, докато не се откажат да опитват повече. 

Вторият шанс не е алтернатива, която работи при всяка двойка, тъй като понякога има твърде много наслоени обиди, нерешени проблеми и други обстоятелства, които, независимо колко усилия вложим, не могат да бъдат преодолени.

Често вторият шанс подобрява връзката, защото двете страни успяват да израснат като личности в периода на раздяла. Не всяка двойка успава да направи това, поради което най-често връзката просто не потръгва отново.

Вторият шанс обикновено не работи

Защо вторият шанс не работи? По една проста причина: двойките се събират отново по грешни причини. Често причината е онази потребност, която идва от празнотата, която чувстват, след като са прекарали толкова години, споделяйки живота си с някого. Всичко това може да означава, че те страдат от емоционална зависимост — проблем, който засяга много хора днес.

Ако се съберете отново по грешни причини, не е възможно връзката ви да се придвижи напред. Дали сте си втори шанс, защото сте се чувствали самотни. Не сте могли да продължите с живота си, след като сте напуснали партньора си, защото не ви е било възможно да толерирате тъгата или да преодолеете раздялата.

Вие се нуждаете от партньора си, защото се страхувате от самотата. Страх ви е от онова празно усещане, което ви обзема, когато плъзнете ръка към другата страна на леглото и няма никой там; когато носите пазарските чанти и никой не ви помага...

"Да зависите от човек, който обича себе си, е начин да се погребете живи, акт на психологическо самоунищожение, където самолюбието, самоуважението и същността ви са накърнени и подарени ирационално." — Уолтър Ризо

Може би сте направили голямата грешка да поставите цялото си щастие в ръцете на партньора си и сега плащате за това. Вие не сте в състояние да се справите с живота сами или да се видите отвъд връзката. Мислите, че без този човек животът ви няма бъдеще и няма надежда да продължите напред. Това, което не знаете, е, че можете да бъдете щастливи сами със себе си и, че всъщност е нужно да прекарвате време насаме.

Ако се възползвате от времето, прекарано без партньора по най-добрия начин, можете видите (и преоткриете) връзката си в различна светлина и от различни гледни точки. По този начин ще можете да докажете дали правите нещата правилно; дали заслужавате втори шанс или не; или раздялата е най-разумното нещо за двете страни.

Сродни души не съществуват

Когато двойките си дават втори шанс, а след това работят по връзката си, те го правят, защото са съумели да използват времето, което са прекарали без партньора си. Те го приемат като шанс да се замислят, да погледнат всичко от друг ъгъл и наистина да обмислят нещата, преди да вземат погрешно решение.

Тези двойки знаят, че са партньори в живота, но и че са индивиди сами по себе си и че щастието им не зависи от другия човек, а по-скоро от самите тях. Ето защо те не се страхуват да останат сами. Те избират да споделят живота си с другия, а не той да бъде техния живот.

Мнозина от нас обаче все още поддържат убеждението, че имат сродната душа и тази мисъл ги тревожи, когато са във връзка. Често вярваме, че сме влюбени, когато в действителност просто искаме да имаме някой до себе си.

"Някога бъркали ли сте нуждата от любов с любов?" — Робърт Фишер

Важно е да се отбележи, че вторите шансове също зависят от проблемите, които са били причина за раздялата. Нека си представим, че това се е случило поради изневяра. Ако единият не успее да преодолее това предателство, вторият шанс просто ще бъде загуба на време. Без да го прави умишлено, той ще укорява партньора си за определени неща, няма да му се доверява и вероятно ще се съмнява във всичко. В тази ситуация не би имало нищо позитивно за никого.

Поради тази причина, преди да си дадете друга възможност, е важно да решите проблемите си не само като двойка, но и индивидуално. По този начин можете да рестартирате връзката, без никакви лоши чувства; да знаете, че сте независими хора и че не сте заедно, защото не знаете как да се справите със самотата. Само по този начин вторият шанс ще успее да проработи.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: exploringyourmind.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлСнимкиИсторияНовини