Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Въпреки че животът е пътуване, в него няма спирка Пълно щастие

Въпреки че животът е пътуване, в него няма спирка Пълно щастие

Въпреки че животът е пътуване, в него няма спирка Пълно щастие - изображение

Хората винаги очакват или се стремят към нещо, което накратко може да бъде описано като „идеален живот“. Разбира се, подобно нещо не съществува. И въпреки че животът е пътуване, в него няма спирка „Пълно щастие“ или гара „Аз имам всичко и вече ще бъда щастлив“.

Хората винаги са в състояние на преход и винаги в преследване на цел или очакване на нещо хубаво – и в това няма нищо лошо. Всъщност единственото лошо в цялата одисея, наречена „Живот“, е упорито да си повтаряме, че „ще бъдем щастливи, когато...“. Това би означавало, че ще изминем целия си житейски път, без да се насладим на пътуването, а именно то е важното, не крайната спирка.

Ето заради това терапевтите не спират да повтарят на своите клиенти, че е важно да започнат да забелязват и ценят всичко, което имат – и да се научат да му се наслаждават. А „всичко, което имаме“ включва неща, които обикновено не забелязваме - добро здраве, добри приятели, стабилна работа, семейство, добър квартал, родители, братя и сестри, колеги. Когато се съсредоточим върху качеството на живота си и благосъстоянието си, а не върху това, което нямаме – модерен автомобил или яхта, например, тогава ще усетим щастието в цялата му пълнота.

През 2017 г. се появиха вълнуващи модели на "начин на живот". Примери за подобни модели са датският "хюга" и японският "икигай", които имат обща концепция, призоваваща ни да се концентрираме в своето „тук и сега“, в своето пътуване, а не в очакването на нещо голямо да се случи, за да се почувстваме най-после удовлетворени, щастливи и доволни от живота си. Това означава, че ако искате да отслабнете, например, не трябва да отлагате купуването на красива дреха за момента, в който вече сте постигнали желаното тегло – направете го още сега, доставете си това удоволствие още сега. Не чакайте повишението в службата, за да се почувствате щастливи и доволни от работата си – осъзнайте, че обичате това, което правите, или сменете работата си, ако тя ви прави нещастни. Действайте сега, не чакайте.

Голяма част от щастието идва от споделените преживявания с други хора. Удоволствието от купуването на ново палто, кола или телевизор изчезва много бързо, докато спомените за чудесното споделено преживяване дълго ще топлят сърцето ви. Отделете време да бъдете с приятелите си, с близките си, с любимите си хора – смейте се, пътувайте, говорете – направете вашето „тук и сега“ прекрасен спомен, който с желание да си припомняте в миговете, в които животът не е благосклонен към вас.

Помнете, всичко, което имаме, е точно тук и точно сега.

Не отлагайте щастието, не чакайте да пристигнете на конкретна спирка, за да си позволите да се забавлявате, да почивате, да живеете. Щастието е в самото пътуване, всичко останало е утопия. Спирка „Идеален живот“ просто не съществува и въпреки че звучи страшно, е нещо прекрасно.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Psychology Today
Снимка: businessinsider.com.au

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиЛюбопитноНовиниСоциални грижи