Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Всеки има своя Икигай: Тайнственият японски начин за намиране на щастие

Всеки има своя Икигай: Тайнственият японски начин за намиране на щастие

Всеки има своя Икигай: Тайнственият японски начин за намиране на щастие - изображение
Японската концепция "Икигай" произлиза от страната с най-дълголетно население в света, но идеята се разпространява и извън Япония като начин да се живее по-дълго и по-добре. "Икигай" комбинира японските думи "икиру" (да живееш) и "кай" (осъзнаване от човека на какво се надява). Двете заедно оформят концепция за "причината да живеем" или идеята да имаме цел в живота. Акихиро Хасегава, клиничен психолог и доцент в Университета "Тойо Ейуа", открива и историческа връзка в името, "гай" идва от "кай" – черупка, особено голяма ценност по време на периода Хейан (794 до 1185). С това пояснение към значението на концепцията се добавя и смисъл "да цениш живота" или "остойностяване в живеенето". Тайната на смисления и дълъг живот се крие в това да се чувстваме необходими, да сме отдадени на нещо или някого, да чувстваме, че имаме роля. Така ние разполагаме с нещо, за което да живеем. Спрем ли да се чувстваме необходими, умираме. Но само да знаем какъв е нашият смисъл съвсем не е достатъчно. Всички, които успяват да живеят според тази концепция, са превърнали своя смисъл в причина за действие. 

В нашата култура няма дума, която да дефинира значението на това, което в японската се нарича Икигай. Според японците всеки има Икигай - причина да съществува. Някои са го открили, други го имат в себе си, но все още не са го разбрали напълно, а има и такива, които може би никога няма да го разберат. Зад всичко това, което представлява икигай обаче, се крие тайната на откриването на истинското щастие.

Нашето общество ни бомбардира с културата на материализма. Колко важно е да имаме все повече пари, по-добра кола или луксозен дом. Това ни кара да работим все по-усилено, за да се опитаме да постигнем всички тези неща, но в същото време губим вътрешното си благосъстояние. Трудно е да се намерят работни места. В повечето случаи ние сме длъжни да ги приемаме не по призвание, а по необходимост. В крайна сметка тази ситуация се превръща в порочен кръг, от който е много трудно да се измъкнем, а в същото време личната ни неудовлетвореност расте и съответно - чувството ни за щастие намалява.

В книгата „Икигай: Японската тайна за дълъг и щастлив живот” Хектор Гарсия и Франческо Миралс представят опита на японските столетници от село Огами и по-специално, опитът им по отношение на щастливия и здравословен живот. Освен това те предлагат няколко начина, които да ни помагат да погледнем вътре в себе си, за да открием причината за своето съществуване. Когато намерите своя Икигай светогледът ви ще започне да се променя, а с него и животът ви, защото всичко, което правите, ще бъде в хармония с вашето най-съкровено аз.

"Щастието е смисълът и целта на живота, основната цел на човешкото съществуване".

Вижте някои от тайните за щастлив и смислен живот, които ни разкрива тази японска мистерия:

Икигай, причината да живеем

Това, заради което японските столетници посрещат оптимистично всеки един ден, е именно причината, оправдаваща тяхното съществуване. За тях няма дума или концепция за описване на пенсионирането. Те продължават да изпълняват същите задачи до края на дните си, защото това ги изпълва с голямо удовлетворение, те са щастливи, защото продължават да вършат това, което обичат и се чувстват полезни и нужни на общността, в която живеят.

"Точно по тази причина е толкова важно да идентифицираме всички онези неща, които обичаме да правим, които ни доставят удоволствие и ни карат да се чувстваме живи. Това ни кара да осъзнаваме, че допринасяме за света. Когато се занимаваме с нещата, в които сме добри и които обичаме да правим, имаме по-висока оценка за себе си, повече самоуважение, защото чувстваме, че нашето присъствие в света е оправдано. Щастието е само последствие от всичко това", казва Миралес.

Богат социален живот

Японските възрастни хора участват във всичко, което е свързано с обкръжението им. По този начин те се чувстват полезна, а не излишна или изолирана част от обществото.

Поддържането на качествени социални взаимодействия има много положителен ефект върху качеството ни на живот. Когато сме свързани с другите, когато можем да им помогнем, да поговорим или да участваме в съвместни дейности, нашето благосъстояние се подобрява и това ни носи големи емоционални ползи. Взаимоотношенията ни помагат да бъдем по-независими, решителни и да подобрим своите когнитивни способности.

Здравословно хранене

Японската тайна за здравословно хранене e проста и се основава на разнообразни храни в малки порции. Менюто им е съставено предимно от сурови плодове и зеленчуци. Те почти никога не консумират захар, а ако го правят, залагат на захарната тръстика, отглеждана в собствените им полета. Приемат малко калории, а за да постигнат това, следват принципа Hara Hachi Bu, принцип, който гласи, че трябва да ядете, докато се почувствате на 80% сити.

Позитивно мислене

Жителите на Огами водят живот без стрес и безпокойство. За тях идеята за бързане не съществува. Оптимизмът и усмивката са неизменни спътници на хората, открили своя Икигай.

Действията ни се основават на нашите мисли. Ако променим начина, по който мислим, можем да започнем да променяме решенията, които вземаме. Човешките същества винаги търсят личен растеж както физически, така и емоционално. Практическите положителни вътрешни разговори могат да ни помогнат да осъществим действия, които водят до големи постижения.

Физическа активност

Всяка сутрин жителите на селцето Огами практикуват групова тренировка, преди да започнат с ежедневните си задачи. Това са основни упражнения, които се състоят от разтягане на мускулите и раздвижване. Целта на тази физическа активност е да укрепи духа на сътрудничество и единство на всички участници.

"Съвсем малко ни трябва, за да направим живота си щастлив – щастието е вътре в нас, в начина ни на мислене”.

Търсенето на нашия Икигай може да продължи дълго. Но щом го намерим, ще почувстваме, че ни завладява вълна от щастие и спокойствие. Помнете, Икигай е причината ни да съществуваме, а тя се основава на четири основни стълба: страст, призвание, мисия и професия.

В книгата си „Икигай: Японската тайна за дълъг и щастлив живот” Хектор Гарсия и Франческо Миралс правят сравнение между Икигай и същността на логотерапията. Нейният създател австрийският психотерапевт Виктор Франкъл, вярва, че е от съществено значение човек да има цел, за да намира смисъл в съществуването си.


Обобщени, законите на Икигай, звучат така:

1. Бъди винаги активен и никога не се пенсионирай.

2. Приемай всичко спокойно.

3. Никога не яж до насита.

4. Заобиколи се с добри приятели.

5. Покажи добра форма на следващия си рожден ден.

6. Усмихвай се.

7. Поддържай връзка с природата.

8. Живей с благодарност.

9. Живей за момента.

10. Следвай своя Икигай.

 

По статията работи: Ина Фенерова
Източници: exploringyourmind.com, businessinsider.com
Снимка: travelandleisure.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноСоциални грижиНовини