Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех В очите на прасето всеки прилича на прасе: 50 житейски урока от Хеймин Сумин – част 2

В очите на прасето всеки прилича на прасе: 50 житейски урока от Хеймин Сумин – част 2

В очите на прасето всеки прилича на прасе:  50 житейски урока от Хеймин Сумин – част 2 - изображение

Не позволявайте мнението на хората да определя кои сте. Вместо да се тревожите какво мислят другите, посветете се на мечтите си.

Хеймин Суним е един от най-влиятелните дзенбудистки учители в Южна Корея. Книгите му, продадени в повече от три милиона копия, освен наръчници по медитация, са и безценен помощник в справянето с предизвикателствата на всекидневието.

Представяме ви 50 от най-вдъхновяващите уроци на Хеймин Сумин, които ще ви помогнат да видите живота и света от съвсем различна гледна точка:

26. Зрелостта идва с опита. Един от уроците на зрелостта е, че не бива да приемаме прекалено сериозно мислите си и трябва да се учим да обуздаваме егото си и да виждаме по-голямата картина. Да сме прави далеч не е толкова важно, колкото да сме щастливи заедно.

27. Когато мразим някого, ние мислим много за него. Не можем да се откъснем и постепенно започваме да постъпваме като него. Не позволявайте той да се превърне в постоянен обитател на сърцето ви. Изтръгнете го веднага с бележка, че му прощавате.

28. Когато чуете нещо, от което кръвта ви кипва, не отвръщайте веднага с есемес или имейл. Мъдрият ще преспи с чутото. Емоционалната реакция често води до резултат, за който съжаляваме.

29. Когато говорите лошо за другите, наранявате повече себе си, отколкото тях – защото негативността е най-гръмка вътре във вас.

30. Хората казват нараняващи неща, защото самите те са били наранявани. Когато се сблъскате с някой докачлив и зложелателен човек, помислете си в каква ли нещастна ситуация попаднал.

31. Когато продължавате да се сблъсквате с някого, това може би е начинът, по който светът ви приканва да се вгледате в себе си. Когато не харесвате някого, опитайте се да разберете какво точно не харесвате, вижте дали и вие самите нямате същия недостатък.

32. Недостатъкът, който забелязвате незабавно у някого, вероятно е и ваш недостатък. (Нещо у някого ви тормози от самото начало, защото вие имате същия недостатък.)

33. Според някои психолози щастието може да се прецени с два прости въпроса. Първо, намирате ли смисъл в работата си? Второ, имате ли добри взаимоотношения с хората около вас?

34. Както казва Халил Джубран, обичайте се така, сякаш сте две колони, поддържащи един и същи покрив. Докато гледате заедно към хоризонта оставете пространство между вас и любимия. Без него ще задушите и ще изтощите любовта си.

35. Мястото, на което живеете ви оформя. Живеете ли на място, подходящо да преследвате мечтите си?

36. Не позволявайте мнението на хората да определя кои сте. Вместо да се тревожите какво мислят другите, посветете се на мечтите си.

37. Когато някой не ни харесва, това не е наш проблем, а негов. Не всички ни харесват. Това е проблем, само ако позволим да ни тормози.

38. Запишете на лист имената на местата, които искате да видите, преди да умрете, хората, с които се надявате да се срещнете, концертите, които със сигурност ще ви харесат, спортните състезания, които копнеете да видите, ресторантите, които трябва да посетите. Просто изпълнете желанията си едно по едно. Не е нужно някой да знае списъка. Позволете си тази малка тайна. Ще се почувствате добре, че правите нещо само за себе си.

39. Умът не може да мисли за две неща едновременно. Това означава, че една-единствена мисъл може да заема целия ум. Добро или лошо, всичко произлиза от една мисъл. Ако внимаваме с мисълта, дори трагедиите могат да бъдат избегнати.

40. Махатма Ганди:

Мислете позитивно, защото мислите ви се превръщат в думи.
Говорете позитивно, защото думите ви се превръщат в поведение. Действайте позитивно, защото навиците ви се превръщат в ценности.
Дръжте ценностите си позитивни, защото те се превръщат в съдба.

41. Когато се вгледам дълбоко в себе си, осъзнавам какво наистина искам от другите – внимателни уши, които се вслушват в онова, което казвам, мили думи, които признават моето съществуване и стойност, нежни очи, които приемат недостатъците и колебанията ми. Решен съм да бъда този човек за хората около мен.

42. Поставете си цел за седмицата. Има голяма разлика между това да имаш и да нямаш цел. Всяко значително постижение може да се проследи до една-единствена мисъл.

43. Не избирайте професията си според онова, което ще си помислят другите за избора ви. Истината е, че другите хора не мислят чак толкова много за вас. Ако смятате, че нещо ви доставя удоволствие, не се замисляйте прекалено. Просто го направете.

44. Животът понякога ни прави коварни пасове по причини, които не можем да проумеем. Но не се отчайвайте. Не сме сами. Можем да го преживеем. Това също ще отмине като лятната жега. 

45. Мъдрите не се борят със света. По най-спокоен и игрив начин те просто въплъщават истината, че са едно с него.

46. Животът ни учи чрез грешките ни. Когато сгрешите, просто се запитайте какво е трябвало да научите от грешката си. Когато приемем подобни уроци със смирение и благодарност, израстваме още повече.

47. Безкористното и добро сърце отваря вратата към щастието. Ако имате лош ден, потърсете начин да помогнете на някого. И най-малкият жест на помощ ще ви накара да се почувствате по-добре. 

48. Вместо да сте най-умният човек в стаята, бързащ да критикува другите, бъдете сърдечният приятел, който сближава хората и споделя с тях. Бъдете отзивчивият съсед, способен да почувства страданието на другите.

49. Ако си мислите, че сте по-висш или по-нисш от някой друг, помежду ви се издига невидима стена. Третирайте другия като стар приятел, когото не сте виждали от много време. Когато свалите гарда си, той ще направи същото.

50. Когато критикувате някого, вижте дали не го правите от завист. Критиките ви разкриват повече неща за вас, отколкото си давате сметка.

Към първа част >>>

По статията работи: Ина Фенерова
Източници: dailymail.co, „Нещата, които можем да видим само когато намалим темпото”, Хеймин Суним, Издателство „БАРД”
Снимка: dailymail.co

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСнимкиЛайфстайлСпортЛюбопитно