Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Да живееш според приоритетите си: Открий важните неща и елиминирай всичко останало

Да живееш според приоритетите си: Открий важните неща и елиминирай всичко останало

Да живееш според приоритетите си: Открий важните неща и елиминирай  всичко останало - изображение
Да се научиш да определяш приоритетите си надхвърля умението да управляваш добре времето си. Да умееш да определяш приоритетите си означава да организираш живота си и да изясниш ценностите си, да определиш какво е важно и какво може да бъде отложено или дори оставено недовършено. Нашите приоритети винаги трябва да са в синхрон с нашите собствени цели. Точно като фара, те трябва да осветяват и да вдъхновяват нашия път.

И все пак, обикновено това е изключително трудна задача. Като цяло, ние човешките същества сме склонни да губим себе си в ежедневния шум и суматоха, с които сме заобиколени. Стресът, пълният график, ангажиментите – домашни и служебни, с които се сблъскваме ежедневно, затрудняват определянето на приоритетите ни. Обстрелвани сме ежедневно от постоянен поток от информация, молби, въпроси, а вниманието ни – като зле обучен мускул, се отвлича, забравяйки какви са неговите приоритети и каква е целта му.

Това означава, че необходимостта от изясняване на приоритетите е задължителна, особено ако искаме да сме по-продуктивни и целеустремени. Говорим за многостепенна и трансгранична способност, която оказва влияние върху всяка област от нашия живот. Хората, които знаят и помнят какво е наистина важно, имат по-леки и приятни отношения, емоционално интелигентни са и постигат повече успехи в работата си.

Защо е толкова трудно да се научите да давате приоритет?

Отговорът е прост: защото живеем в тревога. Нашият ум понякога работи много по-бързо от живота, защото се чувстваме затрупани, натоварени. Искаме да отидем навсякъде, да задоволим всеки, да решим всичко. Така че, когато затваряме очите си през нощта, правим това с неприятното усещане, че на следващия ден ще се събудим до огромен списък със задачи. А когато усещането се засили, попадаме в плен на тревожността и стреса. Тогава всичко се заплита и проваля дотолкова, че всички наши цели, желания и мечти, остават на много заден план. Да се научиш да даваш приоритет означава преди всичко да минимизираш.Трябва да се научиш да пестиш усилията си, за да ги насочваш към определени цели. Това е нещо, което можем да постигнем само със спокоен ум, който знае как да съсредоточи вниманието си върху това, което е важно.

Всичко това ни води до конкретно заключение: необходим ни е един съвсем прост инструмент, за да се превърнем в добри мениджъри на времето и приоритетите си. Не е достатъчно да се направи класически списък на "ключовите цели". Да се научиш да даваш приоритет върви ръка за ръка с личностното развитие. Това означава да се развие по-центриран ум, способен да идентифицира възможностите. Това означава да използваме емоциите си, за да стимулираме мотивацията си.

В същото време се нуждаем от нещо съществено: добра доза смелост и лидерски умения. С тях ние решаваме какво да правим във всеки един момент и какво е най-добре да остане настрани.

Изясняване на целта, намаляване на сложността, приоритизиране

Човек, който се затруднява да определи приоритетите си, много скоро ще установи, че ежедневието му е подчинено на приоритетите на другите. И това е съвсем естествено. Когато не определяме нашите собствени приоритети и цели, които да ни мотивират ден след ден, ние в крайна сметка ще подчиним живота си на чуждите. Затова нека да видим какви стъпки трябва да предприемем, за да се погрижим за своето личностно развитие. 

Задайте си следните въпроси:

  • Какво обичам в живота си?
  • Какви са интересите ми, какво ме вдъхновява?
  • Какъв искам да бъда след 5 години?
  • Какво ме определя като личност – това, което другите не виждат, но за мен е важно?

Да се даде приоритет означава да избирате между няколко неща и да оставите само едно. Това не означава да извадим една задача от нашия списък с ангажименти за деня, означава много повече - да се научим да даваме приоритети често ни задължава да оставим някои неща (и хора) извън обхвата на вниманието си.

Намаляване на сложността

Сложността обитава ума и живота ни. Когато страдаме от безпокойство, нашите приоритети се размиват, настоящето ни става объркано, нашите мисли, тревоги и страхове се смесват в едно. Това се случва и когато попълваме дневниците си със задачи, срещи, обещания и задължения. Сложността доминира в живота ни и ни отдалечава от нашите истински приоритети.

Съществува обаче мощен начин за решаване на този проблем и той е да работим ежедневно върху нашия баланс, вътрешен и външен. Практики като медитация могат да ни помогнат да отпуснем ума. В същото време, в своя ежедневен живот, няма нищо по-добро от прилагането на минимализъм.

Тази философия на живота се основава на мантрата: "Идентифицирайте това, което е от съществено значение и елиминирайте останалото". Това означава да започнете живот, в който придавате стойност на това, което ви вдъхновява, което ви кара да се чувствате добре, което ви обогатява емоционално. Всичко останало се счита за излишно...

За финал, ако искаме да се научим да даваме приоритет, трябва да сме в състояние да създадем по-съзнателна реалност. Заедно с това трябва да имаме ясна цел. Само по този начин ние ще бъдем в състояние да решим какво искаме във всеки един момент и коя е най-подходящата посока, в която да се насочим.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: exploringyourmind.com
Снимка: educacionygestion.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСоциални грижиЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиСпортНовиниЛюбопитно