Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Домакинската работа може да бъде терапевтична

Домакинската работа може да бъде терапевтична

Домакинската работа може да бъде терапевтична - изображение

Изразът "почистване на къщата" може да се разглежда не само в буквален смисъл, но и в символичен: можем да го тълкуваме и като да начин да се освободим от емоционална тежест, оставяйки зад себе си неща, които вече не са ни от полза. Лесно е да се предположи, че безпорядъкът вкъщи (и в ума ни) може да предизвика стрес и тревожност.

От друга страна, ако домакинската работа се извършва като упражнение по пълноосъзнатост, тя може да донесе важни ползи за психичното здраве, което я прави ефективно терапевтично занимание.

Вижте няколко примера за това как почистването на дома помага да въведем ред в мислите си, да почистим ъгълчетата в съзнанието си и да освежим начина, по който виждаме и приемаме света.

В някои култури почистването на къщата е високо ценена и важна дейност. В Япония, например, тя се нарича "oosouji", което означава "да почистите основно." Японците правят това почистване на 28 декември, за да могат да посрещнат новата година с чиста къща. Според тях запазването на стари, ненужни неща и нагласи е лоша поличба.

Домакинската работа може да е релаксираща и дори медитативна

  •  "Почистването и подреждането на дома може да е ефикасно средство за катарзис и начин да се освободим от предметите и емоциите, които не са ни нужни", твърди терапевтът Исабела Перес-Луна.
  •  "Поддържането на чиста и подредена къща има пряко влияние върху щастието и благополучието", пише в книгата си "Магията на подреждането" Мари Кондо.
  • "Откакто открих "терапията на почистването" вече не плащам за сесии при терапевт", споделя в интервю за Радио "Times" британската актриса Хелена Бонъм Картър.

Чистенето и будизма

Будизмът разглежда почистването като форма на медитация, която можете да практикувате всеки ден. Будистките монаси приемат домашната работа за духовно упражнение, чрез което се култивират и пречистват ума, душата и живота.

Не забравяйте, че един от учениците на Буда достига нирвана, докато мете. Според будистите хората са свързани със заобикалящата ги среда, като се смята, че тя отразява вътрешния им свят. Ако е разхвърлена и неорганизирана околната среда на даден човек, то подобно е и състоянието на неговия ум.

Следователно, ако поддържате домът си чист и подреден, това ще направи ума спокоен и ясен.

Будистите вярват също, че почистването помага на ума да се съсредоточи върху настоящето. Да живееш тук и сега е един от ключовете за постигане на щастие и успех.

Десетте заповеди на домакинска работа

В книгата си "Пътеводител за чиста къща и ум" будисткият монах Кейсуке Мацумото изброява десет заповеди за подобряване на живота ви чрез домакинската работа:

1. Отнасяйте се към предметите с внимание. Всеки предмет е създаден с усилие и отдаденост и трябва да бъде уважаван.

2. Покажете благодарност към обектите, които са ви били полезни, и ги изхвърлете или подарете, когато вече не се нуждаете от тях.

3. Старайте се всяка сутрин да се занимавате с дейност, която би направила дома ви по-чист и подреден. Ако започнете деня в спокойствие и тишина, докато всички останали още спят, сърцето ви ще се изпълни с мир, а умът ви – с яснота.

4. Вечерта, преди да си легнете, подредете нещата, които сте използвали. Това ще направи почистването на дома по-лесно на следващия ден.

5. Ако почиствате сутрин и подреждате вечерта скоро ще се почувствате много по-свежи и мотивирани през деня.

6. Преди да почистите, отворете прозорците и проветрете къщата. Усещането за свеж въздух ще ви накара да се чувствате по-будни и чисти. Чувството, че вятърът влиза през прозореца ви помага да влезете в контакт с природата. 

7. За да покажете уважение към живота, почиствайте след всяко хранене.

8. Вместо да съжалявате за миналото или да се тревожите за бъдещето, опитайте се да живеете изцяло в настоящия момент. За да приложите тази идея в домакинството, "не отлагайте за утре това, което можете да направите днес".

9. Разделянето на домашните задължения между членовете на семейството ще ви помогне да цените това, което другите правят за вас. Общите усилия, разбирането, че всички вие зависите един от друг, ще ви сплоти и ще ви помогне да работите като екип.

10. Необходимостта от почистване и организиране на заобикалящата ни среда по същество идва от необходимостта ни от обновление. Също така, почистването на околното ви пространство може да бъде част от ежедневната ви или седмична медитация. Възползвайте се от домашните си задължения, за да се упражнявате в пълноосъзнатост. Важно условие за успеха на това занимание е да се опитате да не използвате това време, за да говорите по телефона, да гледате телевизия или да спорите с партньора си.

Трябва да се съсредоточите върху действието и вниманието ви да бъде изцяло фокусирано в това, което правите. Пълноосъзнатостта ще ви позволи да достигнете до медитативно състояние, в което мозъчната ви активност намалява. По този начин ще намалите нивата на стрес и тревожност. Така домакинската работа може да се превърне в терапевтично занимание.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: exploringyourmind.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноНовиниАлт. медицинаСпортЛеченияЛайфстайлЗдравни съветиИнтервютаСпециалистиСоциални грижиОрганизацииИсторияСнимкиКлинични пътекиНормативни актовеЗаведения