Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех 10 начина да намираме повече щастие

10 начина да намираме повече щастие

10 начина да намираме повече щастие - изображение

Понякога търсенето на щастие може да е по-трудно от търсенето на скрито съкровище. Точно, когато си мислим, че сме на правилната следа, се появява огромен камък на пътя ни. Ето някои съвети, които да доставят малко радост:

1. Обръщайте се към останалите.

Може би имате добри хора в живота си, но сте изгубили контакт с тях. Познато, нали? Един телефонен разговор със стар приятел може да проясни деня и на двете страни, а може би дори живота.

2. Помнете, че щастието е въпрос на вътрешна работа.

Никой, освен вас, не може наистина да ви направи щастливи, макар и да не го чувствате по този начин. Когато видя усмивка на лицето на някой, за когото ме е грижа, това ме прави щастлива, особено ако аз стоя зад тази усмивка. Но в края на краищата, става дума за вътрешна работа.

3. Не слагайте всичките си яйца в една кошница.

Ако разчитате на набор от обстоятелства или определен човек, който да ви прави щастливи, то вероятно няма да ви се случи. Трябва да разширявате сферата на приятели и дейности. Знаете, участието в нови приключения генерира мозъчни химикали, които добавят към щастието ви.

4. Вярвайте на вътрешното си чувство.

Когато вървим против инстинктите си, обикновено се чувстваме тъжни. Следвайте интуицията си и я оставете да ви води към хората и нещата, които правят живота ви дори щипчица по-добър. Ден след ден щастието ще расте.

5. Дали медитацията е за вас?

Много книги, посветени на щастието цитират медитацията като потенциален ключ към щастието, но повечето хора не знаят дори как да започнат. Има толкова много класове, обучителни CD-та, приложения и уеб сайтове на тази тематика - но можете просто да бъдете по-често сред природата. Каквото да опитате и изберете, идеята е да си осигурявате спокойствие, така че да можете да чувствате добрите неща, които страха и тъгата държат надалеч.

6. Организирайте мислите си.

Много хора отблъскват щастието, когато са претоварени. Когато пазите всичко в главата си, е трудно да имате перспективата, от която се нуждаете. Съставете списък с нещата, които изглеждат прекалено големи, за да се справите с тях самостоятелно. Възможно е да откриете, че можете да направите повечето от тези неща сами и че списъкът не е толкова дълъг, колкото сте си мислили, но ако се нуждаете от помощ, поискайте я.

7. Стойте далеч от хората, които ви карат да се чувствате зле.

Това може да звучи просто, но ако живеете с тези хора, нещата са по-сложни. В този случай, посещаването на терапевтична семейна сесия може да бъде много полезна. Мнозина не осъзнават, че правят живота на другите труден. С помощта на обучен специалист, обаче, те могат да се научат да се държат по различен начин, без да се чувстват нападнати.

8. Поглеждайте към голямата картина.

Повечето от нещата, които ни пречат да се чувстваме щастливи, са ежедневни въпроси и проблеми. Често преминаваме през нещо, което прави малките неща да изглеждат незначителни, и това е моментът, когато трябва да помним, че животът все още продължава, а проблемът ще приключи, какъвто и да е той. Поглеждайте на живота си като едно цяло - не единствено трудните му части.

9. Ценете вашата стойност.

Всички ние имаме ценностна система – начин, по който сме избрали да се движим през живота. Начин, който ни кара да чувстваме себе си като добро човешко същество. Когато знаете какво е правилно и какво не (за вас), правите живота си по-много по-лесен. Важно е да помним, че не трябва губим ценностите си, когато животът се превръща в увеселително влакче. Поддържайки се към това, което е стойностно за вас, вие творите щастие.

10. Забавлявайте се повече!

Понякога сме толкова ангажирани с решаването на проблеми, че забравяме да отделим време за забавление. Може би отделяте ден за забавление в календара си. Но по-важното е да получавате малко радост всеки ден, която да ви държи в движение и растеж.

Понякога е трудно да чувстваме щастието; не мислете, че нещо не е наред с вас, ако не го усещате. Всички ние преминаваме през фази, а някои са просто естествено по-щастливи от останалите, така че избягвайте да сравнявате себе си с някого. Истината е, че щастието е насреща, а техниките от по-горе ще ви позволят да чувствате повече от него.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: psychologytoday.com

Снимка: photobucket.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиЛюбопитноНовиниСоциални грижи