Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Ежедневните храни, които намаляват социалната тревожност

Ежедневните храни, които намаляват социалната тревожност

Ежедневните храни, които намаляват социалната тревожност - изображение

Хората, които ядат повече ферментирали храни, имат по-нисък процент социално безпокойство, смята ново проучване.

Ползата е особено забележима сред хората, които са силно невротични. Невротичните хора са предразположени към безпокойство.

Ферментиралите храни, които са редовна част от западната диета, включват мляко, сирене, кисело мляко и хляб.

Те обикновено съдържат пробиотици, които вероятно стоят зад тази полза.

Професор Матю Хилимир, един от авторите на изследването, казва:

"Вероятно пробиотиците във ферментиралите храни променят благоприятно чревната среда, а промените в червата на свой ред оказват влияние върху социалното безпокойство.

Мисля, че е абсолютно завладяващо, че микроорганизмите в червата могат да повлияят на ума ви."

Проучването изисква от около 700 млади възрастни да следят храната, която поемат за повече от месец.

Изследователите контролират това колко здравословно се хранят участниците и колко физически упражнения извършват.

Д-р ДеВилдър обяснява резултатите:

"Основната констатация е, че индивидите, които са консумирали повече ферментирали храни, са намалили социалното безпокойство във връзка с техния невротизъм.

Това означава, че тази връзка е най-силна сред хората, които са били с високи нива на невротизъм."

Изследователите планират експеримент, за да подкрепят резултатите от това проучване.

Д-р ДеВилдър пояснява:

"Ако обаче разчитаме на животинските модели, които са се появили преди нас, и резултатите от експерименталната работа върху човека от други проучвания на безпокойството и депресията, изглежда, че тук има причинен механизъм.

Приемайки подобни открития в експерименталното проследяване, това предполага, че бихте могли да усилите действието на по-традиционните терапии (като лекарства, психотерапия или комбинация от двете) с ферментирали храни - диетични промени - и упражнения."

Това проучване показва, че младите възрастни, които са склонни към тревожност, съобщават за по-малко социално безпокойство при честата консумация ферментирали храни с пробиотици.

Тези първоначални резултати подчертават възможността социалната тревожност да се облекчи чрез нискорискови хранителни интервенции, въпреки че са необходими допълнителни проучвания, за да се определи дали увеличаването на пробиотичното потребление директно води до намаляване на социалната тревога.

По статията работи: Елиза Трайкова

Снимка: vitamins.lovetoknow.com

Източник: spring.org.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлНовиниАлтернативна медицинаЛюбопитноЛеченияСпортТестовеБотаника