Начало Психология Поведенческа психология Патология Социалната фобия и връзката й с когнитивните изкривявания

Социалната фобия и връзката й с когнитивните изкривявания

Социалната фобия и връзката й с когнитивните изкривявания  - изображение

Ако говоренето пред публика силно ви изнервя, ако си мислите, че всички погледи са вперени във вас, когато сте сред много хора, ако сте убедени, че в очите им сте смешни или дори глупави и повече от всичко искате да избягате и да се приберете вкъщи, то най-вероятно страдате от социална фобия. Възможно е тези отрицателни вълнения да ви обсебват не само в социални ситуации, но и при самата мисъл, че ви предстои парти, среща или друго важно социално събитие. Може да сте притеснени до такава степен, че да започвате да търсите правдоподобно извинение, което да ви спаси от това изпитание.

"Човекът, който се страхува без причина, създава опасност, за да оправдае страха си..." - Ален Емил Шартие

Какво представлява социалната фобия?

Фобиите са силни ирационални страхове, предизвикани от определени стимули или ситуации, в този случай - при социални взаимодействия или при мисълта за такива. И тъй като живеем в постоянен контакт с други хора, социалната фобия може да засегне значително ежедневието. За разлика от друг вид фобии – като страх от паяци или змии, който можем да тушираме със смяна на местоживеенето например, при социалната фобия ситуацията е доста по-сложна.

Когнитивните изкривявания и социалната фобия

Много е важно да подчертаем, че тази фобия оказва значително влияние върху това как мислим. Когнитивните изкривявания са неразумни, преувеличени мисли или вярвания, които нарушават възприятията на дадено лице за реалността, обикновено по негативен начин. Те често поставят началото на цикъл от негативни мисли, подтикващ личността към прогресивно развитие на негативно настроение. Това е причината когнитивните изкривявания често да са в основата на състояния като тревожност, фобии и други.

Хората със социална фобия са по-чувствителни към това дали другите ги гледат или не. Техните тела ясно показват неудобството, което изпитват – то се проявява под формата на зачервяване, треперещ глас и т.н. В резултат на това хората около тях са склонни да ги преценяват отрицателно. Но не само това, страдащите от социална фобия помнят и преувеличават спомена за всички отрицателни моменти, преживени в миналото, и това ги кара да се страхуват още повече от нови социални взаимодействия.

Ето един пример: Човек със социална фобия е особено чувствителен към жестовете на другите хора и ще тълкува тези жестове като признаци, че те не го харесват. Докато говори, той може да си припомня конкретна ситуация, в която не се е представил добре при запознанството си с нови хора. Скоро това се превръща в порочен кръг от негативни мисли, който вреди не само на социалните му взаимодействия, но и на психичното му здраве.

Тези когнитивни отклонения обясняват и видовете страх, които изпитват хората със социална фобия. От една страна, те се страхуват, че ще издадат нервността си, а от друга – че има опасност да станат център на внимание в социални ситуации.

Но не само това. Те се страхуват и от хората, които ги гледат в очите или наблюдават какво правят, страхуват се и от срещата си с непознати. В допълнение към всичко това, те се страхуват и да ядат, пият или говорят публично, както и да изказват свободно мислите си и дори да говорят по телефона.

Социалната фобия – страхът от това да не бъдеш съден

Всички тези страхове са пряко свързани по много специфичен начин – страхът от това да не изглеждат смешни или да не бъдат съдени. Всъщност тези хора просто са убедени, че това ще се случи – че ще бъдат съдени или ще станат обект на подигравка, и именно това убеждение поражда тревогата им. Тя е толкова силна, че буквално ги парализира в социални ситуации, което сбъдва страховете им, че няма да се справят и харесат.

Така първоначалната мисъл, че те не са достойни, получава и реално доказателство, което я подсилва още и задълбочава проблема. Ето защо социалната фобия изисква лечение – добро решение е когнитивно-поведенческата терапия.

По един или друг начин всички ние изпитваме страх, че другите ни оценяват според нашите способности, действия или чувства. Това се превръща в проблем, едва когато този страх започне да ни обсебва и ограничава.

Прочетете още: Социална фобия: Физически симптоми и съвети за самопомощ

Редактор: Ина Фенерова
Източник: exploringyourmind.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни съветиЛеченияБотаникаОрганизацииНовиниСоциални грижиЛайфстайлСнимкиНормативни актовеАнкети