Начало Психология Поведенческа психология Патология Социална фобия: Физически симптоми и съвети за самопомощ

Социална фобия: Физически симптоми и съвети за самопомощ

Социална фобия: Физически симптоми и съвети за самопомощ - изображение

Социалната фобия е ирационален страх, който включва паника и тревожност дори само при мисълта за социални взаимодействия. Хората, които страдат от тази фобия, държат на уединението си и предпочитат да живеят изолирано, защото социалните отношения ги напрягат и стресират. В много случаи обаче уединението е невъзможно и те нямат друг избор, освен да се изправят пред изпитания, които са особено трудни за тях, основно защото са убедени, че ще се провалят. 

"Научих, че смелостта не е липсата на страх, а триумфирането над него. Смелият човек не е този, който не се страхува, а този, който овладява страха." - Нелсън Мандела

Социалната фобия е вид тревожно разстройство, което се характеризира с изпитване на страх, тревожност и безпокойство в социални ситуации. Тя се задейства, когато сме сред много хора и започнем мислено да се питаме какво е мнението на другите за нас, с одобрение или с презрение ни гледат, какво ли говорят за нас. Вследствие на това комуникацията ни с другите се превръща в истинско изпитание, често дори когато събеседниците ни са наши добри познати.

Физически симптоми на социалната фобия

Физическите симптоми, които се наблюдават при хора със социална фобия, могат да включват:

- силно зачервяване;

- заекване;

- прекомерно изпотяване;

- напрежение в мускулите;

- замаяност и треперене;

- гадене;

- стомашно-чревни проблеми;

- тахикардия;

- тревожни атаки.

Симптомите се появяват както в момента на социалното взаимодействие, така по време на очакването му. Нерядко цели седмици преди конкретно социално събитие хората, страдащи от социална фобия, са обхванати от силно чувство на безпокойство и страх.

Социалната фобия влошава качеството на живот заради по-трудното търсене на работа, приятели, партньор, а от друга страна липсата на пълноценни социални връзки намалява чувството на щастие и благополучие.

Можете ли да се измъкнете от порочния кръг на социалната фобия?

Възможно е да се преодолее социалната фобия, но както и при други тревожни проблеми, пътят е дълъг и отнема всеотдайност и търпение. Признаването и приемането на проблема е първата стъпка, но в повечето случаи е от съществено значение да се потърси професионална помощ за преодоляване на това разстройство.

Предлагаме ви няколко съвета, които могат да ви помогнат да се справяте и управлявате социалната фобия.

Осъзнайте и приемете проблема си

Това е първата и най-важна стъпка. Не по-малко важна е следващата: да осъзнаете, че не вие сте проблемът, а че вие имате проблем. Всички имаме своите моменти на победи и неуспехи, своите силни и слаби страни. Всички имаме право да сме нервни и да правим грешки. Важното е да не спираме да вървим по пътя към възстановяването и самоусъвършенстването.

Работете за повишаване на самочувствието и самоприемането

Доброто самочувствие и самоприемането са от съществено значение, когато става въпрос за преодоляване на социалната фобия. Това е така, защото доброто познаване на самите себе си помага по-лесно да приемем случващото се с нас.

Изправяйте се пред страховете си

Предприемането на действия е друга важна стъпка. Важното, когато става дума за преодоляване на фобията, е да се изправяте пред всичко, което ви плаши. Но трябва да го правите постепенно. Може да започнете със семейни събирания, среща с приятел.

Поставяйте си и различни предизвикателства, свързани с индивидуалните ви страхове, например, ако се страхувате да се храните на публично място, направете си сандвич и се опитайте да го изядете в парка, ако се страхувате да споделяте мнението и мислите си, тренирайте с близки или приятели. Когато се почувствате по-уверени започнете малко по малко да излизате от комфортната си зона. Воденето на дневник за постиженията ви би било добра мотивация.

Ако тези съвети не ви помогнат, ви съветваме да потърсите професионална помощ. Доказано е, че когнитивно-поведенческата терапия е успешно средство за преодоляване на социалната фобия.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: exploringyourmind.com
Снимка: linkedin.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни съветиЛеченияБотаника