Начало Психология Поведенческа психология Патология Ето какво искат психопатите на всяка цена

Ето какво искат психопатите на всяка цена

Ето какво искат психопатите на всяка цена - изображение

Мозъкът на психопатите е структуриран така, че да се стреми преди всичко към задоволяване на наградния механизъм, без значение каква е цената. Откритието е на екип от невролози и психолози от Харвардския университет.

Те провеждат серия от експерименти, за да открият в крайна сметка, че за разлика от обикновените хора, мозъкът на психопатите отделя до 4 пъти повече допамин в отговор на реакция, активираща наградния механизъм в мозъка.

Можете ли да си представите колко повече удоволствие получават те в сравнение с обикновените хора?

"Как обществото определя психопата? Най-честото определение, което чуваме е, че той е студенокръвен престъпник, който е способен на всичко в името на това да постигне целта си, без да се замисля за последствията. Но по време на изследването открихме, че хиперактивната наградна система на допаминовите реакции в неговия мозък по всяка вероятност е в основата на неговото анормално поведение като например - престъпления с насилие, рецидивизъм, злоупотреба с пристрастяващи субстанции", обяснява ръководителят на изследването д-р Джош Букхолц.

След поредица от експерименти през 2017 година същият екип обобщи две от основните разлики в структурата на невронните мрежи между мозъците на психопатите и тези на обикновените хора. Първата е, че психопатите се фокусират основно върху наградния механизъм, а втората е, че те не мислят особено за последствията от своите действия.

Букхолц припомня, че за психопатите отдавна е известно, че не изпитват страх или емпатия, но данните от новото изследване показват силното влияние и на тяхната наградна система.

"От дълго време съществува традиция в изучаването на психопатията, която до момента се фокусираше предимно върху липсата на страх и чувствителност към наказанието. За съжаление, изследването на тези черти не е особено продуктивно в предсказването на прояви на насилие или престъпно поведение. В продължение на много години бяхме убедени, че психопатите са хора, които не са способни да генерират емоции и че именно това е реалният източник на техните ужасни действия. Но всъщност това, което наистина може да ни каже много за психопатите, са не толкова чувствата, които изпитват, а причините за изборите, които правят. Въпреки че те често са описвани като студени хищници, изследванията ни показват, че емоционалните им дефицити не са първоизточникът на лошите им решения", коментира Букхолц.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: spring.org
Снимка: washingtonexaminer.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияИсторияТестовеЛайфстайлЛюбопитно