Начало Психология Поведенческа психология Патология 10 интересни факта за психопатията

10 интересни факта за психопатията

10 интересни факта за психопатията - изображение

Психопатията представлява разстройства в развитието, което се характеризира с наличието на емоционални дефицити и повишен риск от антисоциално поведение. Психопатията не е еквивалентно на диагнозата антисоциално личностно разстройство, чийто основен фокус е по-голямата вероятност от антисоциални прояви, но не и специфичните причини за държанието - с други думи, понижената емпатия и липса на чувство за вина, които водят до емоционални дефицити.

Индивидите, които покриват критериите за психопатия при оценяване със стандартните методи също така ще покрият изискванията за антисоциално личностно разстройство. Въпреки това много хора с антисоциално личностно разстройство няма да могат да отговорят на критериите за психопатия.

Антисоциалното личностно разстройство се отнася за обширни поведенчески модели, които се базират на клинични наблюдения, докато понятието психопатия включва в себе си не само специфичните поведенчески тенденции, а и измеримите когнитивни, емоционални и невропсихологични разлики. С други думи, психопатията определя както характера, така и поведението.

Психопатията е личностно разстройство, което се характеризира с наличието на поведенчески, афективни и междуличностни дефицити като повърхностни емоции, намален интерес към социалните норми, липса на вина, разкаяние и съчувствие.

Детайлно описание на симптомите

Психопатът се развива като асоциална и аморална личност, която обикновено не може да се приспособи към стандартите на обществото. Този тип хора са често изключително егоистични, като живеят за непосредственото удовлетворение, без да обмислят последиците от поведението си. Индивидите, които не попадат в графата психопати, често правят жертви, за да подсигурят евентуални печалби в бъдещ план, и изявяват готовност да забавят сигурните удоволствия за по-късен етап.

Психопатът почти винаги може да различи между правилното и грешното и е до някаква степен е запознат с изискванията на обществото и религията, но не желае да бъде управляван или ограничаван от тези закони. Всъщност, някои индивиди дори могат да кажат, че не се интересуват от етичната страна на нещата. По принцип единственият интерес за тях представлява безнаказаното нарушаване на законите, а ако бъдат все пак хванати – да подсигурят с помощта на манипулации и лъжи възможно най-лекото наказание.

Много често единственият човек, за когото мисли психопатът, е самият себе си, като той е учудващо безчувствен и апатичен към останалата част от света, включително членовете на собственото си семейство.

10 интересни факта за психопатията

Представяме на вниманието ви няколко интерсни факта, публикувани в проучването от 2013 г. на Берг, Смит, Уатс, Амирати, Грийн и Лилиенфелд (Berg, Smith, Watts, Ammirati, Green & Lilienfeld) в научния журнал Neuropsychiatry.

Факт: Психопатията е състояние, белязано от множество черти, включително безсърдечност, липса на вина, непочтеност, привиден чар, егоцентричност и слаб контрол над импулсите.

Факт: Психопатията не трябва да се обърква с антисоциалното личностно разстройство, въпреки че симптомите на тези две състояния се застъпват. Първото се определя главно като базиращо се на личността, а второто – на поведението.

Факт: Според последните сведения от редица проучвания психопатията не е "всичко или нищо" психологически феномен, а по-скоро се намира в едната крайност на спектъра, а нормалността в другия. Допълнително, психопатията като цяло изглежда, че не е хомогенно състояние, а по-скоро хетерогенна категория, която включва поне два потенциално застъпващи се подтипа.

Факт: Психопатията се среща по-често сред мъжете отколкото при жените, но представителите и на двата пола могат да страдат от личностното разстройство.

Факт: Въпреки наличието на някои заключения на клинични специалисти, твърдящи противоположното, психопатията не е свързана с абсолютната липса на емоционална отзивчивост.

Факт: Въпреки че психопатията представлява рисков фактор за проявата на насилие, този повишен риск изглежда е умерено голям.

Факт: Независимо от твърденията на клиничните специалисти въпросниците могат да помогнат да се идентифицират много от основните характеристики на личностното разстройство.

Факт: Критериите за психопатия не са уникални или несравними в способността си да предсказват проявата на насилие, въпреки че са полезни в това отношение. Връзката между психопатичните критерии и бъдещата физическа агресия изглежда произтича от факта, че един от критериите за психопатия включва проявена физическа агресия в миналото, а не поради уникалните характеристики на психопатията.

Факт: Схващането, че психопатите са родени, а не се създават, е твърде опростено, тъй като факторите от околната среда играят ключова роля в развитието на състоянието. Физическото насилие и наличието на пренебрегване от страна на родителите могат да допринесат за повишен риск от личностното разстройство.

Факт: Дългогодишното клинично виждане, че психопатите са нелечими случаи, не е подкрепено от резултатите от скорошни изследвания.

Редактор: Нора Маркова
Източник: jneuropsychiatry.org; ncbi.nlm.nih.gov
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияИсторияТестовеЛайфстайлЛюбопитно