Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Защо винаги търсим сигурност в живота си?

Защо винаги търсим сигурност в живота си?

Защо винаги търсим сигурност в живота си? - изображение
Когато споделя тайната си за щастие, великият философ Джиду Кришнамурти казва: "Искате ли да знаете каква е моята тайна? Нямам нищо против какво се случва."

Много от нас, които четат този цитат, могат да разберат защо това състояние на ума води до свобода и щастие. Ако нямаме нищо против какво ще се случи утре в живота ни, няма да имаме причина да бъдем обезпокоени и обременени днес. Въпреки че това звучи като билет за емоционална свобода, повечето от нас не могат овладеят това изкуство. Ние се стремим да запазим работата си, да печелим достатъчно пари, да се грижим за здравето и образованието на децата си и по всички тези въпроси ние изпитваме постоянни тревоги.

Имаме нужда да се уверим, че нещата, които искаме да се случат, действително се случват и точно там започва необходимостта ни от сигурност. Искаме да разберем какво ще се случи, за да можем след това да си починем, знаейки, че всичко ще бъде наред. И все пак не можем да контролираме всичко и животът ни се изпълва с обрати и завои; понякога усилията ни да си извоюваме сигурност ни отдалечават на километри от представата ни за живота, който искаме да водим.

Нашата "нужда да знаем" може да се превърне в основата или приоритета на всеки избор, който правим. Всъщност търсенето на сигурност засяга начина, по който се сблъскваме с живота, с подхода към работата, с поддържането на взаимоотношенията и дори с това какви родители сме. В професионален план ние може да изберем определена работа, предоставяща ни възможност за определено бъдеще с определено заплащане, която да няма нищо общо с работата, отговаряща на интересите и същността ни. В личен план избираме отношения, в които се чувстваме сигурни и се ангажираме с дейности, които познаваме и с които се чувстваме комфортно. Когато вземаме важни решения за децата си, ние ги съобразяваме с най-разумните и постижими възможности за успех.

Понякога тези решения работят чудесно. Но често пренебрегваме нови възможности, задушаваме креативността и истинските си желания заради сигурността. И в крайна сметка забравяме, че нищо не е сигурно и дори изборите, които изглеждат разумни в момента, в бъдеще може да се окажат погрешни…

Ако можем да намерим смелост да се изправим пред неизвестното, можем да "помислим" по-внимателно за бъдещето си. Можем да проучим нови идеи, да отидем на места, на които никога не сме очаквали да отидем, или да се сприятелим с някой, който е различен от нас. Можем да оставим децата ни да напуснат футболния отбор, ако искат да прекарват повече време с приятели или да преследват нови хобита и интереси.

Съзнателното освобождаване от нашата нужда от сигурност ни прави и по-търпеливи и отворени за възгледите на другите. Това от своя страна може да изпълни живота ни с мир, хармония и щастие.

Учудващо е, че нещата, от които бягаме, могат да бъдат катализатор за създаването на живота, който наистина искаме.

Как да се освободим от нуждата си от сигурност? Вижте няколко предложения, които ще ви помогнат да промените начина, по който правите изборите в живота си.

Как да променим отношението си към плашещото „Може би”

Въпреки че старателно избягваме всичко, носещо етикета „Може би”, то неизменно ни преследва. Но нека го погледнем от друг ъгъл, идеята за "Може би" ни напомня, че животът се разгръща по повече от един начин. Само защото не знаем отговора на даден въпрос или сме в „непознати води”, не означава, че няма да се почувстваме удовлетворени.

Може би това, което преживяваме, е добро, може би ще се подобри или може би ще открием нов начин да се справим със ситуацията и да върнем спокойствието си. Може би ще се наложи да поемем риск, може би трябва да се огледаме за нови възможности и да изберем тази, която е най-добра за нас. Може би това е покана за различен живот. „Може би” ни позволява да осъзнаем, че неизвестното носи своите ползи и вълшебства. Понякога тази малка (но толкова плашеща) дума може да бъде шансът ни за промяна, за нови пътища и нов живот. Затова, вместо да бягате от „може би-тата” в живота си, приемете, че несигурността, освен с подводни камъни, е изпълнена и с надежди и мечти.

Защо благодарността е важна

"Забелязала съм, че Вселената обича благодарността. Колкото по-благодарен си, толкова повече блага получаваш. Благодарността ни носи още нещо, за което да сме благодарни. Тя засилва изобилието в живота ни. Липсата на благодарност и оплакванията ни носят малко неща, за които да сме благодарни. Оплакващите се неизменно откриват в живота си малко хубави неща или не се радват на онова, което имат. Вселената винаги ни дава онова, което вярваме, че заслужаваме.” – Луиз Хей

Всички ни съветват да бъдем благодарни и въпреки че това вече звучи клиширано, не губи своя смисъл. Защо ли? Защото благодарността е прекрасен и лесен начин да започнем нещо ново в живота си.

Понякога сме толкова уплашени от неизвестното, че се вкопчваме в познатото, въпреки очевидните му недостатъци. Променете това, като промените нагласата си. Направете списък с нещата, за които сте благодарни. Когато имате този списък пред себе си, по-лесно ще определите кои от тях са ви помогнали да се развиете като личност и да постигнете мечтите си. Припомнете си и рисковете, които сте предприемали и до какво са ви довели те, причина ли са за хубави събития в живота ви? Много е важно да си дадете сметка, че без смелостта да отворите вратата, никога няма да разберете какво се крие зад нея.

Дайте си сметка как правите изборите в живота си

Понякога дори не можем да стигнем до мисълта за "Може би" или "благодарност", защото не осъзнаваме, че избираме пътищата в живота си само по това дали ще ни дадат сигурност. Чудесен начин да си дадете сметка за това е да прегледате различните решения, които сте направили през целия ден или седмица.

Запитайте се как вземате своите решения, как ви кара да се чувствате дадено решение – сигурно, комфортно или ви изпълва с тревожно очакване, мислите ли, че то ще ви даде възможност за нов опит или ще ви сблъска с добре позната реалност? А ако не се страхувахте от непознатото, щяхте ли да вземете точно това решение?

Ако откриете, че правите избори, съобразявайки се предимно със сигурността и комфорта си, а не с истинските си желания, МОЖЕ БИ е време да преосмислите решенията си.

Това са само няколко начина, по които можем да започнем да намаляваме нуждата си от сигурност. Бъдете нежни със себе си и вижте дали можете да изградите известна гъвкавост и устойчивост, за да се изправите срещу непознатия път. МОЖЕ БИ несигурността е началото на нов живот, изпълнен с повече радост, с по-малко стрес и нови възможности!

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: psychologytoday.com
Снимка: cosmopolitan.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиНовиниСоциални грижиАнкетиИсторияДиетиСъставкиЛеченияХранене при...