Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Защо плачем със сълзи на радост

Защо плачем със сълзи на радост

Защо плачем със сълзи на радост - изображение

Защо плачем от щастие? Отговорът, който ще последва може да ви се стори малко необичаен, но е странно и че избухваме в сълзи от радост (нали обикновено такива се ронят, щом имаме неприятни преживявания).

Психолозите казват, че са открили причината за това и че странните сълзи на радост могат да бъдат начинът на тялото да възстанови "емоционалното равновесие", което е загубило.
Учените твърдят, че като реагират на преобладаващо положителна емоция с отрицателна, хората могат да се възстановят по-ефективно от разтърсващи по сила емоции.
Ориана Арагон, водещ автор на доклада, извеждащ тази необичайна теза, заявява: "Хората може да възстановят равновесието на чувствата с тези изрази на емоция.“

Психолозите от Университета в Йейл изследват емоционалните отговори на отделните сценарии, включително щастливи ритуали и "сладки" бебета.
Те откриват, че лицата, които изразяват негативни реакции на положителни новини, успяват да успокоят интензивните си емоции по-бързо. Откриват също, че тези, които най-вероятно ще плачат при дипломирането на детето си, също ще искат да гушкат малкото „сладко“ бебе, появило се в полезрението им. Психолозите посочват други примери, в които хората реагират на положителен опит с отрицателна емоция, включително концерти, среща с поп звезди или кумири и дори при големи печалби от лотарията. Всичко това е предизвикало сълзи.

Авторите на доклада казват, че е съвсем нормално при подобни положителни поводи да се получава реакция, принципно възприемана като негативна. Това не учудва никого, защото високата емоционалност обърква ума и повечето хора имат някакъв опит с това да оравновесят нещата.
По време на интервюто, отнасящо се до доклада, учените споделят, че им се е видяло странно, че никой в миналото не се е сетил да попита защо положителни поводи предизвикват необичайни, отрицателни реакции на психиката.

Ориана Арагон заявява, че изследването е част от начина за обясняване на общ отговор, който повечето хора не разбират. "Тези прозрения ни помагат да разберем как хората изразяват и контролират емоциите си, което е свързано с менталното и физическото здраве, качеството на взаимоотношенията с околните и дори колко добре работят в екип", каза тя.

Психолозите са намерили доказателства, че и обратното е вярно и силните отрицателни чувства могат да предизвикат позитивни реакции. Не е изключено човек да се усмихне, когато е объркан или да се разсмее от безсилие. Изследването е публикувано през 2014 г. А дори сега в професионалните среди се разработват теории за начина, по който емоциите объркват ума ни и манипулират тялото.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: telegraph.co.uk
Снимка: mrmumblog.wordpress.com 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЛюбопитноЛайфстайлНовиниСнимкиЗдравни съветиПсихологияБотаникаСоциални грижи